בין השורות: "אני חושש שכבר אין לי מה לחפש אצלכם"

רגע לפני שמנהלי ההשקעות הזרים צריכים להחליט היכן להשקיע, אנו מביאים לכם מונולוג דמיוני של משקיע זר שלא שומר שום דבר "בין השורות"
שי פאוזנר |

שלום לכם. שמי יוהן ואן דר בוק, ואני עומד בראש קרן השקעות פרטית המנוהלת מאמסטרדם ומנהלת כיום השקעות בכ-800 מיליון דולר אמריקני. לא הייתי יוזם את השיחה הזו, אך כיוון שפניתם אלי הסכמתי לשתף אתכם, המשקיעים הישראלים, במחשבות שלי לקראת החלטה שעלי לקבל יחד עם הצוות שעובד איתי, בעניין המשך ההשקעות שלנו בישראל.

אתחיל ואספר, כי הקרן שלנו נחשבת לאחת הקרנות הסולידיות אך המוצלחות ביותר בשוק ההולנדי - מפני שאנחנו פתוחים תמיד לבחון במהירות שינויים שקורים בשוק בו אנחנו פועלים. עוד צריך לומר כבר בפתיחה, כי בסך הכל ביצענו עד היום השקעות בשתי מדינות זרות בלבד. ישראל ואירלנד. גם את זה עשינו בהרבה חשש, בשנתיים האחרונות. לגבי אירלנד אני לא מתחרט וגם לא זז.

ולגבי ישראל - אני מוכרח להודות שההשקעה היתה אחת המוצלחות שלנו בשנים האחרונות. עשינו אצלכם עשרות אחוזים בשנה וחצי, למרות שביצענו השקעות בעיקר במניות של חברות גדולות במושגים שלכם, כאשר הבנקים הגדולים וחברות הנדל"ן המובילות בראשן.

אולי אתם לא רואים את זה, אבל אם תוכלו להסתכל דרך העיניים שלנו בכם, תוכלו להבין שמשהו לא בסדר. בכלל, אני ממש מתחיל לחשוב בימים האחרונים שכבר אין לי מה לחפש אצלכם.

אתם צריכים להבין שקרן כמו שלנו מתנהלת בזהירות רבה בעניין ההשקעות הזרות שאנחנו מבצעים. כל כך זהירים אנחנו, עד כי בכל שבוע אנחנו קוראים כמעט כל מה שנאמר או נכתב עליכם. אני עוקב ביומיים האחרונים אחרי הפרסומים שקבלנו כאן מהמשרדים המקומיים של מריל לינץ' ו-HSBC.

שניהם התייחסו למצב הביטחוני אצלכם - איך אפשר שלא. אבל אחרי השנה אחרונה והמלחמה (שאני ממש לא בטוח שהיא האחרונה אצלכם), אני ממש לא חושב שהעניין הזה מרחיק מכם את המשקיעים באמת.

בתחילת השבוע קראתי את החומר של כלכלני בנק ההשקעות האירופי הענק HSBC, שנתנו לשוק הישראלי המלצת "משקל חסר" בתיק שווקים המתפתחים. שמתי לב לכך שהם הדגישו כי "ישראל מהווה שוק טוב למקורות מימון", אבל ש"אחת מנקודות התורפה של ישראל מול השווקים האחרים היא היותו של השוק מפותח מיסודו".

אך הבהיל יותר מבין השניים, האנליסט חיים ישראל, אחד משלכם, שעובד עבור מריל לינץ' ומעריך שמדד המעו"ף שלכם צפוי לרשום שיעור צמיחה של פחות מ-10% השנה. בסקירתו אפילו צופה ישראל, כי המשק שלכם ירשום השנה תשואת חסר ביחס לשווקים המתעוררים וטוען, כי הגורמים שהביאו לעליות המעו"ף ב-2006 (הנזילות בשווקים המתעוררים ומצב הכלכלה הישראלית) כבר מגולמים בערך המניות.

אני משוכנע שאני יכול למצוא דיל טוב יותר במקומות אחרים בעולם.

מסתכל על הניהול ונאנח

מעבר לכל זה, כשאני וכנראה גם כאשר רוב הקולגות שלי, באים לבחון השקעה בשוק זר, אנחנו מתייחסים אל השוק כמו אל כל עסק בו אנחנו מתכננים להשקיע. כל מנהל השקעות אירופאי ממוצע יאמר לכם שקודם כל הוא מסתכל על צוות הניהול. וכשאני מתסכל על הצוות שלכם. נו, איך לומר - אני מוצא את עצמי נאנח.

נכון, יש לכם שרת חוץ מוכשרת. אבל היא עובדת תחת ראש ממשלה ששולף מהמותן, ונמצא תחת בדיקות וחקירות כמעט כל הזמן (חוץ מבזמן בו הוא מנהל מלחמה שאיש לא יודע מה המטרה בה). יש לכם שר ביטחון חסר ביטחון שהוספד בשבועיים האחרונים על ידי כל העולם. יש לכם ראשי מערך מיסים שנעצרו על ידי המשטרה בשבוע שעבר, בחשד לקבלת שוחד. וזה רק הקצה.

יש לכם נגיד בנק מרכזי מוכשר, שכבר הוכיח לכל העולם כי הוא יודע לנהל כסף באופן נפלא. אבל הוא פועל במערכת משותקת שבה עוסקים הרבה יותר במשכורות העובדים מאשר בעבודה עצמה. יש לכם מערכת פיננסית בעייתית. עם שני בנקים שמחזיקים 40% מהשוק. בתי השקעות שמנהלים את הכסף על פי קשרים שהיו של ראשיהם בתיכון ובצבא עם בעלי השליטה בחברות הנסחרות בבורסה, ואנלסטים שבנק ישראל חושב עליהם שהם "פועלים כעדר וביתר אופטימיות". אז מה אני יכול לומר - יש כאן בעיה שקשה לי לראות אותה נפתרת בקרוב.

עכשיו תגידו לי אתם - מה אני צריך לעשות?

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה