שנת 2006 תהיה שנה טובה לתעשיה: היצוא יגדל ב-11%
שנת 2006 תהיה שנה טובה מאוד לתעשייה. כך אמר היום אוהד מראני, יו"ר ועדת הכלכלה של התאחדות התעשיינים ויו"ר בז"ן, במפגש שנתי עם הכתבים הכלכליים בירושלים.
מתחזית מעודכנת של התאחדות התעשיינים לשנת 2006 עולה כי, בשנת 2006 צפוייה האצה בקצב צמיחת התעשייה- תצמח השנה בכ-6%, היצוא התעשייתי יגדל ריאלית בכ-11% ויסתכם בכ-28.8 מיליארד דולר. מכירות התעשייה לשוק המקומי יגדלו בכ-3% לכ-176 מיליארד שקל וכ-9,000 עובדים חדשים יקלטו בתעשייה.
להערכתו של מראני, בשנת 2006 ימשיכו ענפי ההיי-טק להוביל את צמיחת היצוא התעשייתי, זאת על רקע הגידול הצפוי בהיקפי הסחר העולמי, ולמרות ההאטה הצפוייה בכלכלת ארה"ב והתחרות הגוברת, עימה נאלצים היצואנים להתמודד בשווקים בחו"ל.
עוד ציין מראני, כי התרחבות מכירות התעשייה לשוק המקומי תתאפשר הודות לשילוב של מספר גורמים בהם הגידול בצריכה הפרטית של משקי הבית על רקע עליית השכר במשק בשנתיים שחלפו, וצפי להמשך מגמה זו גם ב-2006.
ברקע להתרחבות, עדכוני שכר המינימום; קליטה צפוייה של עובדים ישראליים נוספים לשוק העבודה; המשך המגמה של ירידה בשיעור האבטלה; ריבית ריאלית ברמה סבירה והפחתות המיסים הישירים והעקיפים- אלו שכבר בוצעו ואלו שעתידים להתבצע. כמו כן, צפויה התרחבות בביקושים של ענפי המשק הסובבים את התעשייה, כגון תיירות, מסחר ושירותים, לצד גידול בצריכה הציבורית המקומית.
מראני העריך, כי השנה תמשך המגמה של העברת קווי ייצור ופיתוח לחו"ל, כאשר עליית שכר המינימום בשנת 2006 וזו הצפויה בשנת 2007 תהווה זרז להאצת תהליכים אלו. יצויין, כי יותר מ-150 מפעלים פועלים כיום בחו"ל.
לדבריו, בשנת 2006 תחול עלייה חדה במחירי חומרי הגלם המיובאים מחד, לצד עלייה בעלויות השכר מאידך. בנוסף, בשל התחרות הגוברת תחול להערכתו, ירידה מסוימת במחירי היצוא התעשייתי השנה, דהיינו הרעה בתנאי הסחר.
על רקע החלטת אינטל להקים את מפעל הייצור השביעי בעולם בקריית גת, צפוי בשנים הקרובות גידול חד ביותר בסך השקעות התעשייה במבנים ובציוד, כאשר קצב הגידול יושפע רבות מקצב התקדמות הקמת המפעל של אינטל.
מראני קרא לממשלה ולכנסת להפנות תקציבים לסעיפים מחוללי צמיחה - בתחום היצוא, המו"פ, משיכת משקיעים, סיוע למפעלים קטנים ובינוניים וכן לזרז את קצב הפחתת המיסים על חברות ויחידים.