לי מור: לקנות דולר או לקנות דולרים?
השאלה על קצה לשונם של רוב המשקיעים היא: מה משפיע על הדולר כלפי מעלה? אנליסטים מספר כבר דנים באפשרות כי הדולר ימשיך לרשום עליות נוספות אל מול המטבעות בעולם.
למרות תיקון רדוד שהתרחש החל מה-16 לחודש נובמבר ונמשך עד היום, מראה הדולר סימני התחזקות חדשים. מבחינה מאקרו כלכלית, הנתונים מעידים על יציבות מסוימת. רק ביום שישי שעבר, התפרסם כי ארה"ב יצרה 215 אלף משרות חדשות, דבר שמבשר טובות לכלכלה הגדולה בעולם.
אז ממה נובעת הסקפטיות הנפוצה לגבי הדולר? אם הכול יציב ומראה סימנים של התחזקות, הדולר ימשיך את דהירתו קדימה. הסתכלות זריזה על מצבו של הדולר עשויה להעיד אחרת.
האמת היא שישנן סיבות מספר להתחזקותו של הדולר:
1. ריבית הולכת ועולה. 2. זרימת ההון לתוך ארה"ב גוברת על גירעונותיה. 3. המצב הגיאופוליטי הינו יציב וזאת על אף התקדמותה של איראן בהתחמשות הגרעינית.
בהתבסס על העובדה שרוב הסוחרים רואים בזוג אירו/דולר בתור בוחן ביצועים למטבעות באופן כללי, הגורמים העיקריים שפועלים בניגוד לסיבות להתחזקות הדולר הם:
1. העלאות ריבית קצובות באירופה ב-0.25%. 2. שיעור חיסכון שלילי בארה"ב.
שתי הסיבות הנ"ל מהוות את הלחצים העיקריים אשר פועלים נגד הדולר. אבל למרות לחצים אלה, הדולר ממשיך להתחזק, אז השאלה האמיתית אמורה להיות: מה באמת יגרום לדולר להיחלש. ארה"ב סובלת מגירעון חסכונות כבר מעל שנתיים. העובדה היא, שצרכנים אמריקניים אינם חוסכים את העודף מעלות הז'טון לסבוויי בצנצנת על המזנון! דבר לא ישנה את העובדה הזו בטווח הקצר. אולם, העלאות ריבית נוספות עשויות להפוך את שיעור החיסכון לחיובי שוב - דבר שסיכומו יגרום לעליות בדולר. אז זאת ודאי לא סיבה לסקפטיות.
התשובה האמיתית לשאלה "למה הדולר עלול להיחלש?" היא כי רק שינוי בשיעור הריבית האירופאי עשוי להשפיע על קצב עלייתו של הדולר. גם זה לא מדויק לחלוטין: למרות ההעלאה הראשונה מזה שנים רבות באירופה - בשיעור של 0.25% לשיעור שנתי של 2.25%, האירו לא זכה להתחזקות.
באופן כללי, שווקים נוטים לחזק מטבע אשר עובר ממדיניות ניטרלית לזו של העלאות. על אף תיאוריה זו, ישנן הוכחות בשטח אשר רומזות כי אירופה נקטה בהעלאת הריבית באופן חד פעמי. כתוצאה מכך שההעלאה לא הופכת למדיניות של העלאות סדרתיות, כפי שהתבצע בארה"ב במהלך השנתיים האחרונות, לא נראה כי הדולר יסבול מירידות.
בשאר העולם, העלאות ריבית אינן צפויות. לא ביפן וגם לא באנגליה. לכן, הלחץ ילך ויתגבר על מטבעותיהן של המדינות הנ"ל. נראה כי גוברים הסיכויים כי באנגליה יתכנו הורדות ריביות וההשלכות מכך עשויות להתבטא במפולות בסטרלינג. לכן, אנליסטים מספר רואים את הדולר במגמת התחזקות לטווח הרחוק ובטח במגמה חזקה מספיק לרסק את רמת תמיכה הפסיכולוגיות סביב 1.1650.
לטווח הקצר עד בינוני, המדיניות המוניטארית בארה"ב צפויה להיוותר על כנה: העלאות קצובות בשיעור של 0.25%. לכן, עד הרבעון השני, כאשר יתכנו העלאות ריבית נוספות באירופה, הדולר עשוי לשמור על רמתו. רמת 1.1850 עשויה להיות רמת מכירות באירו אל מול הדולר (קניית דולרים). ללא אירועים חריגים, הייתי ממליץ על אסטרטגיה של קניות הדולר כל עוד רמת 1.1930 לא נפרצת כלפי מעלה בזוג אירו/דולר.
מאת: לי מור. הכותב הינו מנהל חדר העסקאות של פינוטק.
הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לבצע פעולת השקעה כלשהי. המבצע פעולה שכזאת פועל על סמך שיקול דעתו הבלעדי והמלא וכל האחריות מוטלת עליו.