הגדלת התל"ג צריכה להעשות ע"י התמקדות בצרכנים

ולא ביצרנים, כך אמר ד"ר לואיס - שותף בכיר בחברת מקנזי הבינ"ל, במהלך פגישה עם שר האוצר. לדבריו, צעד זה יביא להגדלת ההכנסה הלאומית שתגדיל את הסיוע לעניים, במקום לנסות להשיג יעדים חברתיים ע"י הגבלת התחרות
שרון שפורר |

"כדי להסיר חסמי תחרות, המדינה צריכה להתמקד בצרכנים ולא ביצרנים. הגישה לפיה היצור הוא שיוצר ערך כלכלי, אשר גורמת לעתים לממשלות להגן על עסקים ללא קשר לתוצאות שלהן - היא שגויה. למוצרים יש ערך, רק אם צרכנים רוצים אותם", כך אמר ד"ר ביל לואיס, שהינו שותף בכיר בחברת מקנזי הבינלאומית, במהלך פגישה עם שר האוצר, בנימין נתניהו.

ד"ר לואיס, העניק לשר האוצר את ספרו "Power Of Productivity" המתבסס על מחקר ראשון מסוגו שערכה חברת מקנזי ב-15 מדינות בעולם. למשנתו, צמיחה כלכלית נובעת מרמת פריון גבוהה בענפי המשק הגדולים - שירותים ( קמעונאות, בנקאות וכיו"ב) בניין ומזון. לדבריו, התחרותיות של תעשיות אלו היא שקובעת את רמת העושר של המדינות השונות.

לואיס או רעוד, כי בכדי להגדיל את התוצר, צריכות מדינות להתיר תחרות הוגנת שתביא יותר הכנסה לאומית ובכך תוכל להגדיל את הסיוע לעניים, במקום לנסות להשיג יעדים חברתיים על ידי הגבלת התחרות. הורדת חסמי תחרות הוא תהליך קשה, אך תעשיות חייבות להפתח בפני תחרות בינלאומית שכן הניסיון מלמד שכניסתן של חברות מובילות יכולה לתרום לצמיחה.

נתניהו הגדיר את המחקר של לואיס, כמחקר החשוב ביותר על שיעורי צמיחה שונים של כלכלות שנעשה בעולם הכלכלי בשנים האחרונות. "המחקר ממליץ על קווי מדיניות שעיקריה הם: פתיחת הכלכלה לתחרות, הריסת המונופולים וצמצום הסקטור הציבורי. אלה הם בדיוק קווי הפעולה העיקריים שבהם אנו נוקטים במדיניות הכלכלית שאנו מובילים ואשר תוצאותיה כבר נראות היטב בשטח", אמר נתניהו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה