החייבים במקדמות, השמרו לנפשותיכם

מאת: נדב הכהן, רו"ח

הכותב סוקר את השינויים שחלו בתשלום מקדמות למס הכנסה, שארעו בעקבות תיקוני חקיקה. כמו כן מפרט הכותב את הבעיותיות שנוצרה בעקבות תיקוני חקיקה אלה.
עו"ד לילך דניאל |

עד וכולל לשנת המס 2003, שילמו מרבית הנישומים שהיו חייבים בתשלום מקדמות למס הכנסה את מקדמותיהם על פי מחזור העסקאות שלהם.

באופן מעשי, כלל מחזור העסקאות כאמור את סך כל העסקאות כמשמעותן בחוק מס ערך מוסף, למעט מכירות שחל עליהן חלק ה' לפקודה (רווח הון) או שחל עליהן חוק מיסוי המקרקעין (מס שבח).

הגדרה מעשית זו יצרה זיקה סבירה בין התפלגות מחזור הפעילות, לבין מקדמות המס שנדרש הנישום לשלם במהלך שנת המס. מציאות רגועה זו השתנתה באופן דרמטי בשנה שעברה (בתוקף רטרואקטיבי מיום 1.1.2004) על ידי שני מהלכים פיסקאליים "פשוטים", ואלו הם:

1. בקובץ התקנות מספר 6335, מיום 17.8.2004, נתפרסם תיקון לתקנות מס הכנסה (קביעת מקדמות על פי מחזור), שמתוקפו מועטו "הכנסות מיוחדות" - מהשכרת מקרקעין בחו"ל, מזכייה בהגרלות, מריבית ודיבידנד (בתנאים מסוימים), מחסכונות ופיקדונות (בתנאים מסוימים), רווח הון ממכירת נייר ערך הנסחר בחו"ל בלבד ועוד - ממחזור העסקאות, שבגינו ישולמו המקדמות.

2. בקובץ התקנות מספר 6337, מיום 31.8.2004, נתפרסמו כללים חדשים (כללי קביעת עסקאות, הכנסות או מכירות לעניין מקדמות, התשס"ד - 2004) שנקבעו על ידי שר האוצר, בתוקף סמכותו לפי ההגדרה למונח "מחזור עסקאות" הכלולה בסעיף 175(ב) לפקודה. לפי כללים חדשים אלו (שאינם טעונים את אישורה של ועדת הכספים) יראו מחזור עסקאות ככולל גם כל הכנסה לפי סעיפים 2 ו-3 לפקודת מס הכנסה, לרבות הכנסה שהופקה או שנצמחה מחוץ לישראל, וכן כל תמורה כהגדרתה בסעיף 88 לפקודה במכירת "נייר ערך" (לרבות עסקה עתידית).

אמנם, נישום שיעיין באופן מדוקדק בכללים החדשים, ימצא כי הינו פטור מלדווח על הכנסות מעסק או ממשלח יד שהופקו בחו"ל, שמהן נוכה מלוא המס במקור, וכן הינו פטור מדווח על התמורה במכירת נייר ערך, אם נוכה "מלוא המס החל לפי הוראות הפקודה", ובמקביל לכך "מנוטרל" המס האמור מהסכומים שרשאי הוא לקזז מהמקדמות השוטפות. ניתן לשער, עם זאת, כי רבבות נישומים יכשלו, שלא בטובתם, בטעויות ומחדלי דווח לרוב.

זה המקום להבהיר, כי במרבית המקרים אין בידי הנישומים המידע המאפשר להם לחשב, בזמן אמת, את "מלוא המס החל עליהם לפי הוראות הפקודה", כל שכן שאין בידיהם הכלים הנחוצים לביצוע מטלה זו מדי חודש בחודשו, במהלך שנת המס. יתרה מכך, גם אם יימצאו נישומים יחידי סגולה שהתברכו בחכמת הנסתר, אשר יצליחו לנחש את סכום המס האפקטיבי החל על אותן הכנסות, הרי שלא ינוכה מהכנסות אלו "מלוא המס החל לפי הוראות הפקודה", שכן הגופים המשלמים אמורים לנכות מס במקור לפי תקנות מס הכנסה, ואין בידם הרשות לנהוג אחרת.

התוצאה הבלתי נמנעת מכל אלו הינה מלכוד אכזרי, שבוודאי יביא להטלת קנסות מרובים ומיותרים על "עברייני הדיווח" הללו, לרבות אלו שטעו בתום לב, ואף שילמו בדיעבד מס ביתר במהלך שנת המס.

יש הסבורים, כי בן האנוש איננו מסוגל לעמוד בדרישות הפיסקאליות שמציב כיום המחוקק הישראלי בפני נתיניו (ספק אם מלאכי השרת היו מסוגלים לכך), ובעל כרחם נידונים אותם בישי גדא החייבים בדיווח כאמור לעיוותי מס, קנסות וסנקציות לרוב.

נחמה פורתא נוכל למצוא בזכרנו את קהיליית פטורי הדיווח (שמרבית עובדי המדינה נמנים עליה), אשר רשאית לחסות לנצח בצילה של האנונימיות הברוכה, שלא מוטלת עליה (בין היתר) חובת תשלום מקדמות למס הכנסה, ואיש אינו מטריד את מנוחתה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה