הנגיד פישר: "כשמונתי היתה לי רשימה של 15 דברים - לא את כולם עשיתי"
ימים אחדים לפני פרישתו התיישב הבוקר הנגיד, פרופ' סטנלי פישר לראיון שערכה עמו מנכ"לית הבורסה, אסתר לבנון בפתיחת כנס המשקיעים השנתי של הבורסה לני"ע של ת"א בלונדון ושוחח על המשק הישראלי, על בנק ישראל על הריבית ועל שוק המט"ח וגם על הרשימה שהכין לפני שמונה שנים, בתחילת הקדנציה, שבה רשם 15 נקודות מרכזיות בהן הוא ירצה לטפל. לאורך כל השיחה הדגיש פישר את החשיבות שהוא רואה להתפתחות ההייטק הישראלי כמנוע צמיחה מוביל של המשק. "הפריחה של ההייטק הישראלי זה דבר אמיתי ולא רק שם של ספר 'סטארט אפ ניישן' - זו מהפכה אמיתית שעוברת על ישראל. ההיי טק שינה לחיוב ובצורה דרמטית את מאזן התשלומים של ישראל מאז 2003. זו תופעה שהממשלה תומכת בה במידה רבה וטוב שכך. התמיכה בצמיחת ענף ההייטק תימשך גם בעתיד כי זהו מנוע הצמיחה המוביל של המשק הישראלי".
" ישראל זה מקום מאוד רוגש בתקופה הנוכחית, אבל בסה"כ מצבה הכלכלי של ישראל הוא מאוד חיובי. בעיית המאקרו הבולטת של ישראל כיום זה הגירעון".
כשנשאל מהם האתגרים הגדולים שבפניהם ניצבת כלכלת ישראל אענה פישר כי "האתגרים הגדולים הם בעוני, במיוחד בקרב הקהילות הערביות והחרדיות. העוני בישראל הוא מיוחד כי ההגדרה היא חצי מהשכר החציוני. זה שונה מההגדרה האמריקנית שבוחנת השתכרות לרכש סל מוצרי בסיס. אם בישראל כולם ירוויחו כפול העוני לא יקטן. זו בעיה גדולה והיא מצריכה הרבה עבודה.
בנוסף, "חינוך להגשמה ולהישגים הוא נמוך ממה שהוא צריך להיות. האנשים שבבתי הספר מייצגים אוכלוסיות גדולות יותר של ערבים וחרדים, שהמצב הסוציו אקונומי שלהם נמוך יותך, וזה אומר שפריון השוק נמוך יותר. בישראל המצב הוא 43% לעומת ה OECD".
בעיות נוספות שמנה פישר הן "הכלכלה ריכוזית יותר מידי. הכנסת מנסה להתמודד עם זה. כך גם בנוגע לתחרותיות בשוק הבנקים. בנוסף יש גם את משבר הדיור. אלה בעיות רציניות. אף ישראלי אינו מופתע מהמצב הזה. לכל ישראלי יש גם פתרונות ל 2-3 מהבעיות הללו והם מביעים את דעותיהם. ישראל לא תירדם בטיפול בבעיות הללו. זה ייקח זמן, אבל זה יטופל".
כשנשאל על טעויות שעשה בקדנציה הארוכה אמר פישר, "הבנק המקומי לבדו לא יכול לייצר צמיחה. הבנק המרכזי יכול ל'פשל' וזה לפעמים קורה לבנקים מרכזיים בעולם, אבל הבנק המרכזי גם יכול לספק תמיכה לכלכלה ואני חושב שזה מה שעשינו בישראל".
"עדות לכך היא המערכת הבנקאית החזקה הקונסרבטיבית שקיימת בישראל. אני לא רוצה שהבנקאים שיושבים פה בשורה הראשונה יתמוגגו יותר מדי וישמעו יותר מדי תשבוחות, אבל בהחלט אפשר להעריך את האופן בו התנהגו הבנקים בישראל במהלך המשבר המתמשך".
בהתייחסו לחשיבות שהוא רואה בהקמת הוועדה מוניטרית אמר פישר כי "לפי מחקרים אמפיריים ועדות עושות בממוצע החלטות טובות יותר מאינדיבידואליים. אני חושב שיש חשיבות רבה להקמת הועדה המוניטרית של בנק ישראל שחמשת החברים בה מחליטים על החלטת הריבית". "לדוגמא, כששינינו את הריבית באופן בלתי צפוי באמצע חודש מאי והפחתנו אותה ב-0.25%, השאלה שעמדה בפני חברי הוועדה היתה אם להוריד אותה ב-0.25% או ב-0.5%. אז נאלצתי להכריע כיוון שנוצר תיקו בין חברי הוועדה. חשבתי שנכון יותר להפחית את הריבית באופן מדורג. אבל צריך להבין שזו החלטה של הועדה המוניטרית והיתה יכולה להיות אפשרות שאני אהיה במיעוט. לי זה לא קרה, אבל למרווין קינג הנגיד הבריטי זה קרה הרבה פעמים".
- מה יהיה היום בבורסה?
- פוקס מזנקת ב-10%; מתרחבת בקנדה עם מותג יווני - JUMBO
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"בישראל אם רוצים שמשהו יקרה מקימים ועדה ברשותו של שופט בדימוס. כשהתחלנו לדבר על הקמת ועדה מוניטרית לבנק ישראל, מי שהיה אז ראש הממשלה, אריאל שרון, יעץ לי להציע את שמות האנשים ולא להשאיר את זה להחלטה של הפוליטיקאים".
כשנשאל על החשיבות שהוא רואה בתמיכת בעסקים הקטנים והבינוניים אמר הנגיד הישראלי, " העסקים הקטנים והבינוניים בישראל אחראיים על 5% מהיצוא, על כ-20% מהתמ"ג ועל 35% מתעסוקה במדינה - ולכן יש להם חשיבות עצומה וצריך לתמוך ולעודד את הסקטור הפרטי במדינה, כמו בכל המדינות בעולם. אני יודע שמדובר בבעיה גלובלית ". בהתייחסו לשאלה ביחס להתחזקותו של השקל אמר פישר כי המאמצים שעושה בנק ישראל להחליש את השקל לא נועדו רק על מנת לתמוך במאזן התשלומים, אלא בעיקר נועדו על מנת לעזור ליצואנים. בנק ישראל הצליח להשיג הישגים בגיזרה זו, אך אני מבקש לא להרחיב בנושא". לבסוף, כשנשאל אם מימש את כל מה שרצה כשנכנס לתפקיד אמר פישר, "אני יודע שלא מימשתי את כל מה שרציתי לעשות לפני 8 שנים. כשמונתי לתפקיד היתה לי רשימה של 15 דברים ולא את כולם עשיתי, אחד מהם היה לשפר את איכות השיח הציבורי בישראל - זה לא עבד כל כך".
"מה שאני יודע זה שמה שכן עשיתי היה תלוי בהרבה מאוד אנשים, למשל להעביר את חוק בנק ישראל. אי אפשר להצליח לעשות שינוי אם אתה לא מצליח לרתום לצידך את מי שצריך על מנת להפוך את החלום למציאות ולשם כך אני יכול לומר שקיבלנו את שיתוף הפעולה ואת התמיכה הדרושה מהממשלה, מהאוצר ומכל הגורמים האחרים שהיו מעורבים בשינויים הרבים שעשינו במהלך 8 השנים בהן כיהנתי כנגיד בנק ישראל".
- 9.אליקו 14/06/2013 09:34הגב לתגובה זוטוב שלא הספקת גם ככה מספיק עניים עשית להרבה דורות הייתי שמח אם לא היית מגיע ולא היית עוזב .כיהודי למה השנאה לדתיים ?
- 8.דנית ליבוביץ' 13/06/2013 16:29הגב לתגובה זושתי הורדות ריבית +דולר עולמי חזק = שקל חזק ודולר כאן חלש. מוזר !
- 7.כלכלן בכיר 13/06/2013 16:27הגב לתגובה זושישתוק
- 6.אני מאשים 13/06/2013 14:49הגב לתגובה זו"בועת פישר" היא סוף עידן הסובלנות והאחווה בחב' הישראלית
- 5.יהודה 13/06/2013 14:40הגב לתגובה זומודים לך על שנים רבות של עשיה, לדעתי ניהלת במקצועיות רבה, ומעט מאוד טעויות (לעומת נגידים קודמים אין בכלל מקום להשוואה), ידעת לא לטלטל את הספינה לשדר ולתת יציבות בלי תנועות חדות בריבית, אני מאחל ך הרבה הצלחה בהמשך הדרך
- 4.אשם=לא עצר בסמכותו גרעון בזמן=גרם לבועה להתנפח=מיתוןקשה (ל"ת)פישר=אשם=בורח 13/06/2013 14:29הגב לתגובה זו
- 3.בא 13/06/2013 14:04הגב לתגובה זואויויוי עים הראש .
- 2.כותבי תרחיש11-12-13 13/06/2013 13:36הגב לתגובה זוכדי לעזור לזוגות הצעירים אבל העדפתה לתמוך בפיננסיונרים ועוד,,,,,, על הצעירים שהם עתיד המדינה אנחנו מניחים שזו תהיה דרכך בפד- ( באם יייבחר ?) לתמוך בבנקאים שביצעו את ההונאה הגדולה בהיסטוריה עוד לא מאוחר א- לייבא קראוואנים לצעירים למשך 2-4 שנים עד הבניה, ובמקביל ב- להוריד ריבית עוד פעמיים לחיזוק היצוא והברחת הספיקולנ בדיור יש לתמוך בעסקים שמניבים
- 1.קנית דולרים הורדת ריבית ,דפקת זוגות צעירים ,שכחתי משהו (ל"ת)בא 13/06/2013 13:22הגב לתגובה זו