עיריית רמת השרון. קרדיט: רשתות חברתיותעיריית רמת השרון. קרדיט: רשתות חברתיות

העירייה הפסידה, היזמית מתקדמת: מתחם אלקו יוצא לדרך

דחיית הערר של עיריית רמת השרון סוללת את הדרך לפרויקט ענק במתחם אלקו, שמוערך בכ-972 מ' שקל. הוא יניב לישראל קנדה רווח גולמי של כ-300 מ' שקל; וגם - העניין הגדול סביב עתודות הקרקע וההשבחות שהחברה מקדמת

צלי אהרון |


המאבק על 'מתחם אלקו' הסתיים - וחברת ישראל קנדה ישראל קנדה -3.1%   יוצאת לדרך עם פרויקט עירוב שימושים במתחם אלקו שברמת השרון. דחיית הערר של עיריית רמת השרון השבוע על ידי ועדת הערר של המועצה הארצית מסירה את החסם העיקרי בפני עוד מגה-פרויקט של החברה, אשר צפוי להכניס לה סכום של 972 מיליון שקל - ולפי ההערכות הוא יתורגם לרווח גולמי של כ-300 מיליון שקל. הפרויקט יכלול 600 דירות קטנות ב-8 מגדלים שכל אחד מהם יהיה בן 9 קומות. בנוסף, על שטח של כ-55 דונם יוקמו כ-200 אלף מ"ר משרדים ומסחר. 

מדובר במתחם שהחברה רכשה עוד בשנת 2015 מידי קבוצת אלקו - של האחים זלקינד, תמורת כ-169 מיליון שקל - מיד לאחר מכן היא פעלה לשינוי תב"ע (תכנית בניין עיר) ולאורך הדרך קיבלה את האישור מהוועדה המחוזית בת"א, לאחר מספר שנים, העירייה - שבפועל לא נכללה בהחלטה כלל, והכול קרה 'מעל לראש שלה', ניסתה בדרכים שונות להתנגד לפרויקט בטענה שהוא פוגע במרקם העירוני. שאין תשתיות מספקות ושזה לא מתחבר יחד עם שאיפות העירייה לעתיד העיר.

בנוסף, עיריית רמת השרון טענה כי הכנסת מגורים תפגע באזור התעסוקה המטרופוליני, תיצור עומסים תחבורתיים ותהווה סיכון סביבתי. עם זאת, ועדת הערר הארצית קבעה כי עירוב שימושים במיקום כזה דווקא יתרום ליצירת 'סביבה עירונית שוקקת' - והתכנית קיבלה אישור להתחיל את העבודות יחד עם 'היתר מלא'.

עוד דבר מעניין הוא שהחברה החלה בשיווק ראשוני של זכויות הדירות בפרויקט, עוד לפני שהתברר שהיא תקבל אישור להתחיל ולקדם את הבניה. היא שיווקה אותו דרך השם: 'רמת השרון החדשה'.



קרקעות באזורי הביקוש

זו לא הפעם הראשונה שבה החברה פועלת לקידום פרויקטים מסוג עירוב שימושים. היא פועלת כך לאורך זמן ובנוסף לכך גם ממשיכה באסטרטגיה שלה לקידום פרויקטים מסוג זה יחד עם הקרקעות הרחבות שיש בבעלותה והיא משביחה אותם באופן די עקבי. עירוב שימושים הוא בעצם הרעיון החדיש יותר של בנייה כיום: במקום לבנות מגדל משרדים, מגדל מגורים וקניון - חברות גדולות פועלות כדי לקדם, לבנות ולאכלס פרויקטים מסוג זה - ביחד. מה שאומר שבמקום לבנות בנפרד לכל צורך, 'מערבים שימושים'. ובכך למעשה פותרים את כל הצרכים גם יחד.

כך פועלת גם חברת אלמוגים אלמוגים 1.73%   שרכשה פרויקט עירוב שימושים תמורת 2 מיליון שקל בתוספת להכנסות עתידיות. גם חברת ויתניה ויתניה -1.24%   פועלת להקמת פרויקט באזור דרום תל אביב, ראו כאן - ויתניה מתחילה בשיווק מגדל המגורים בתל אביב - צפי להכנסות של 700 מ' שקל.

בחזרה למתחם אלקו - החברה פועלת בתחום עירוב השימושים באופן די עקבי וכיום מקדמת בעיקר פרויקטים מסוג זה. כתבנו על כך בחודש שעבר שציינו את העסקה החלומית של ישראל קנדה. בנוסף, חשוב לציין גם את הקרקעות הפנויות שבבעלותה - ביניהן פרויקט 'ורטיקל סיטי', 'מידטאון ירושלים' (אשר לו יש כבר היתר בניה מלא). לא מדובר רק על פרויקטים מסוג זה. אבל בהחלט מדובר על קרקעות שהחברה 'ישבה' עליהם ועם הזמן הושבחו לפרויקטים מוגמרים. בנוסף יש להזכיר גם את פרויקט 'SHE' אשר צפוי בו הכנסות צפויות של 2 מיליארד שקל. וגם את פרויקט דובנוב (4-6): שבו מעריכים את ההכנסות בכ-1.7 מיליארד שקל. ואיך אפשר בלי להזכיר את פרויקט הדגל - ריינבאו שדה דב ששם כבר ישראל קנדה מכרה במעל ל-2 מיליארד שקל בשדה דב; המחיר למ"ר 81 אלף שקל.


המשמעות הרחבה יותר


חשוב להתייחס בעיקר לדחיית הערר של עיריית רמת השרון. כנראה שלא מדובר על מהלך נקודתי בלבד - אלא מהלך עם משמעות רחבה גם לערים אחרות ברחבי הארץ. ההכרעה של ועדת הערר הארצית מעבירה את המסר שתכנון של עירוב שימושים באזורים מטרופוליניים, גם על חשבון אזורי תעסוקה ישנים, מקבל כיום רוח גבית מהמוסדות התכנוניים הארציים.

בסבירות גבוהה, ההחלטה תשמש תקדים במקרים דומים שבהם עיריות מנסות לבלום פרויקטים באמצעות טענות של עומסי תחבורה, פגיעה בתשתיות או 'אי התאמה לצביון העיר'. המשמעות היא שיזמים המחזיקים בקרקעות בערים כמו הרצליה, ראשון לציון, רעננה ופתח תקווה - עשויים כעת להרגיש ביטחון גבוה יותר בהיתכנות לקידום תוכניות מגורים גדולות, גם מול התנגדות מקומית.

בכך, ייתכן שההחלטה תזרז קידום של פרויקטים נוספים – ותתרום להגדלת היצע הדירות במרכז הארץ. זאת בנוסף להיצע הגדול עליו כתבנו כאן - 81,000 דירות תקועות - והספירה נמשכת: מי המתחרה החדש של הקבלנים?


בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

שווי שוק, הון עצמי ומה עשתה המניה?

שווי השוק של החברה עומד על כ-5.5 מיליארד שקל והונה העצמי נאמד בכ-2.5 מיליארד שקל. המניה עלתה מתחילת השנה בכ-20%, ב-12 החודשים האחרונים בכ-10%. התשואה ל-5 שנים הייתה כ-294%.


מניית ישראל קנדה
מניית ישראל קנדה


בהמשך לכתוב, נראה שאכן יהיה מעניין להמשיך ולעקוב אחרי החברה - בעיקר בעקבות הקרקעות שבבבעלותה אבל לא רק - החברה מעוררת עניין רב גם סביב הפרויקט בשדה דב ושם כבר מדברים על גדולים מאוד, אבל לפי הפרסומים השונים נראה כי קיים ביקוש לדירות אלה. כך או אחרת, כתבנו על זה כאן - מחפשים דירה בשדה דב? תכינו 8.5 מ' שקל

אם כבר מדברים על שדה דב, אז אולי באמת חשוב להזכיר את גינדי - שלפחות היה נראה שפתחה את המקום להורדת מחיר גדולה - אלא שאז התברר שמדובר על דירות אחרות למדי. כך ראינו כאשר  איש מכירות של גינדי: "דירת 2 חדרים בשדה דב עם כיוון אוויר אחד. אין חניה, אין מחסן".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה