קנייה או מכירה
צילום: ISTOCK

בעלי השליטה מימשו ויצאו, מי נכנס ומה המסר שעובר לשוק?

לאחר גל מימושים חריג בתל אביב, בהיקף של יותר מ-2.7 מיליארד שקל, נשאלת השאלה האם המוסדיים שעמדו מאחורי רוב הרכישות, שנעשו בדיסקאונט, מעבירים מסר של אמון בשוק או שמדובר בנזילות עודפת? 
רן קידר |

תוך כדי שחזינו בבורסה המקומית שוברת שיאים ועולה, בניגוד לחלק מהתחזיות, אחרי תחילת "עם כלביא", חזינו גם בגל של מימושים של בעלי השליטה במקס סטוק, ישרוטל, דניה סיבוס, נקסט ויז'ן ועמרם אברהם. מצד אחד, אפשר לראות בזה איתות זהירות: בעלי השליטה עצמם, שמכירים את החברות טוב מכולם, בוחרים לנצל את הרחבת המכפילים והעליות החדות כדי לממש חלק מהאחזקה ולפגוש מזומן. מהצד השני, צריך לשים לב מי ניצב בצד הקונה. אלו אינם משקיעי חלום, אלא גופים מוסדיים, שמגלים בבת אחת עודפי נזילות, בין אם בגלל המשך הזרמת הכספים בקרנות הפנסיה והגמל ובין אם בעקבות זרימת הון מחו"ל לתוך השוק המקומי.

אותם מוסדיים מוכנים לקנות חבילות ענק של מניות גם בהנחות קטנות אחרי ריצה משמעותית, ורואים בכך הזדמנות להכניס רגל במקומות שהם עצמם מתקשים להיכנס בהיקפים כאלו בקניות יומיומיות רגילות. כך או כך, המהלכים האלו משקפים את שני האסכולות של השוק הנוכחי: מצד אחד עודף כסף וביקושים עזים למניות, ומצד שני בעלי שליטה שלא מהססים לקבע רווחים דווקא בגבהים האלה.

מי הקונים ומה הדיסקאונט? 

כלל ביטוח ופיננסים  כלל עסקי ביטוח מניות של עמרם אברהם, חברת הביצוע והייזום שנסחרת בבורסה רק כשנה, בתמורה לכ-150 מיליון שקל. מהלך זה עשוי להפוך את כלל לבעלת עניין בחברה. יתר המניות, בסך של 150 מיליון שקל נוספים, התחלקו בין שחקני נוסטרו וגופים מוסדיים, בהם הראל וילין לפידות.  המממשים הם בעלי השליטה, אלון ויורם עמרם, שהחזיקים יחד כ-76% מהחברה ומכרו כ-10% מהמניות. המהלך הפיל את המניה בשיעור דו ספרתי, של כמעט 13%, ביום הפרסום.

בנוסף, הודיעה כלל היום על השקעה בהיקף של כ-200 מיליון שקל ברכישת מניות בחברת קבוצת ניסקו הפרטית. 

שמה של מגדל מגדל ביטוח 3.79%  קושר לחברה נוספת שניצלה את העליות בנדל"ן, קרסו נדל"ן, שהנפיקה מניות בהיקף של כ-160 שקל, בדיסקאונט של כ-12% למחר המניה ביום העסקה. מגדל מחזיקה כבר ב-8.5% ממניות קרסו נדל"ן, באמצעות פעילות הנוסטרו, העמיתים וקרנות הנאמנות שלה.

בדניה סיבוסדניה סיבוס -0.97%  אחת מחברות התשתיות והנדל"ן הגדולות בישראל, ביצע יעקב לוקסנבורג הפצה מוסדית, ומכר כ-5.4% מהמניות תמורת כ-200 מיליון שקל. העסקה כללה גם התחייבות מצד לפידות להימנע ממכירות נוספות בחצי השנה הקרובה. הרקע למימוש הוא זינוק של כ-80% במניה בשנה האחרונה, שסיפק ללוקסנבורג הזדמנות לפגוש את הכסף ועדיין להישאר בעל השליטה. הדיסקאונט היה של כ-5% נכון למחירה בשוק, אך עם זאת, נזכיר כי מניית דניה זינקה ברקע התקיפה באיראן, במקביל לסקטור הנדל"ן בישראל, כאשר רשמה ביום מסחר אחד עלייה של כ-16% והיא נסחרת סמוך לשיא.

לפידות קפיטל מכרה 5.46% מדניה סיבוס לגופים מוסדיים תמורת 200 מיליון שקלים


המוסדיים רכשו גם 5.5% ממניות מקס סטוק מקס סטוק -2.93%   בעסקת בלוק בהיקף 120 מיליון שקל, בדיסקאונט של 6.5% ממחיר המניה ערב העסקה. המהלך התרחש לאחר שהמנייה זינקה בכ-95% בשנה האחרונה. לאחר המימוש הנוכחי, AMI מקבוצת אייפקס, המנוהלת בישראל על ידי זהבית כהן, נותרה עם החזקה של 22.7% במקס סטוק. בעלי מניות גדולים נוספים בחברה הם המנכ"ל והמייסד אורי מקס (17.91%), מור גמל ופנסיה (9.24%) ומגדל (5.25%).

קיראו עוד ב"שוק ההון"

גם משפחת לואיס, בעלת השליטה בישרוטל ישרוטל 3.11%    , ניצלה את העליות החדות במניית רשת המלונות ומכרה השבוע כ-4.2% ממניות החברה, בהפצה מוסדית שהניבה לה כ-210 מיליון שקל. העסקה התבצעה בדיסקאונט קל של כ-4% ממחיר הפתיחה בבורסה, והיא ממשיכה קו של מימושים מבוקרים שמבצעת המשפחה.

נקסט ויז'ן נקסט ויז'ן , שמפתחת מערכות צילום מתקדמות למזל"טים ורובוטים, נרשם מהלך דומה. חמישה מבכירי נקסט ויז'ן, בהם היו"ר והמנכ"ל, מכרו יחד מעל 1.27 מיליון מניות מחוץ לבורסה בהיקף של כ-150 מיליון שקל, בעסקאות שנקלטו ישירות אצל שלושה גופים מוסדיים שביקשו להגדיל החזקה. העסקה בוצעה בדיסקאונט קל של כ-2% אחרי שמניית נקסט זינקה במאות אחוזים מתחילת השנה, והיא נתפסת כמהלך טבעי שמביא גופים מוסדיים לחברה ומחזק את הבסיס הפיננסי שלה בשוק ההון. 

בנוסף, קרן פימי מממשת ב-135 מיליון שקל ומוכרת 15% ממניות פי.סי.בי טכנולוגיות פיסיבי טכנ -7.34%  בדיסקאונט של כ-6% מתחת למחיר הפתיחה בבורסה.

בשורה התחתונה

בעלי השליטה מימשו כאן בהיקפים משמעותיים, אבל מהצד השני עמדו המוסדיים שלא היססו לקנות גם אחרי עליות חדות של עשרות ולעיתים מאות אחוזים בכל אחת מהמניות. במרבית העסקאות הדיסקאונט היה חד ספרתי לעומת המחיר בשוק, מה שמעיד שהמוסדיים היו מוכנים לשלם כמעט מחיר מלא גם אחרי הראלי המשמעותי.

מה זה אומר? כנראה שאותם מוסדיים, שמסתכלים על השוק דרך משקפיים ארוכי טווח, מאמינים כנראה שיש עוד לאן לעלות, אחרת לא היו קונים בכזה תיאבון ובכאלה שוויי שוק. מצד שני, ייתכן שמדובר פשוט בתוצר של עודפי נזילות אדירים שממשיכים להציף את קרנות הפנסיה, הגמל והביטוח, כסף שחייב למצוא לעצמו נכסים ושדוחף את הביקושים קדימה כמעט בכל מחיר. כך או כך, גל העסקאות הזה חושף היטב את שני הכוחות שפועלים כרגע בשוק: בעלי שליטה שמנצלים שיאים כדי לקבע רווחים מול מוסדיים שממשיכים להזרים כסף, גם במחירים שכבר נראים גבוהים מאוד היסטורית. 

מי מהם ייצא צודק בטווח הארוך? זו כבר שאלה שהשוק יענה עליה בעצמו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה