דעה

על 5 טעויות יחסי הציבור היותר נפוצות בישראל

היחסים שבין מערכות ולקוחות תלויים במבנה המסר שמועבר לכתב. יפעת לדר מציגה טעויות נפוצות שמצמצמות את סיכויי החשיפה, ואיך להימנע מכך
יפעת לדר | (8)

לעיתונאי הישראלי יש מאגר מצומצם למדי של מקורות מידע בלתי תלויים; בשוק המקומי אין סוכנויות ידיעות מקומיות והדרישה לאייטמים שיעלו במהירות, מקשה לבנות ולטפח מקורות. לפיכך, קשה לקיים מערכת עיתונאית ללא קשר רציף, הדוק ואמין עם משרדי יחסי ציבור, דוברים ויועצי תקשורת למיניהם.

עם זאת, היחסים שבין משרד היח"צ והמערכת, לבשו מבנה שבמקרים רבים הפך לטעון ובעייתי, במידה רבה - בשל סגנון העבודה של גורם היח"צ אשר לחץ הלקוחות מאלץ אותו לנקוט בגישה אגרסיבית כדי לזכות לחשיפה. גישה זו גוררת לרוב אנטגוניזם, שמערער את הדדיות מערכת היחסים שבין הכתב, היח"צ והלקוח.

לפניכם מספר טעויות נפוצות שמופו בסיוע מספר מערכות מובילות בישראל. קל לחשוב שמקורן בתקציבאים להוטים יתר על המידה או שאינם מנוסים; אך בפועל, נראה שהן חוזרות על עצמן ומקשות את ההתנהלות מול הלקוח ומול המערכת כאחד, באופן שפוגע בכל הגורמים.

1. התמקדות במהלך השיווקי ולא במוצר עצמו. קומוניקטים רבים שמגיעים למערכות, מדגישים את הקמפיין ולא את המוצר, בעוד הקהל פחות מתעניין בעצם קיומו של הקמפיין. עקרונית, ברגע שנחשף הקהל למוצר או לשירות, יקשר את המידע שקיבל לקמפיין, מה שמעמיד אותו בהקשר נכון יותר לביצוע רכישה. לעיתונאים לא אכפת שבקמפיין זה או אחר, הושקע סכום כסף גדול; זה מסוג הדברים שנשמעים מושכים מבחינת הלקוח אך בפועל, הם חסרי תועלת לקורא. תקציבאי שיתעקש להדגיש את הקמפיין ולא את מה שהוא נועד למכור, צפוי להיתקל בהתעלמות. הדרך הנכונה היא למפות את מה שמעניין את הקהל של כלי התקשורת, בהתבסס על שיחה פתוחה עם הכתב. לאחר מכן, ניתן לתפור את הקומוניקט כך שיכיל מידע רלוונטי, פשוט ונהיר.

2. וידוא אגרסיבי של הגעת תוכן מקודם. בשל לחץ הצגת הגזירים והלינקים ללקוח, תקציבאי עשוי לשלוח קומוניקט בנוסח אחיד לעשרות עיתונאים ועורכים. זאת מבלי לחשוב בעצם האם מבנה הקומוניקט תואם את תחומי הסיקור, את הקהל ואת הקו העריכתי. השיטה של 100 "לא" ו"כן" אחד הם עדיין "כן", לא תופסת כאן; כך מטפחים תרבות ארגונית של התעלמות מובנית, כתבים מתרגלים שמייל שמגיע מתקציבאי מסוים הוא משהו שאוטומטית מוחקים.

בנוסף, הלחץ גורם לתקציבאי ליצור קשר עם העיתונאי בכל דרך אפשרית ולעיתים, בתזמון שאינו ריאלי. מספר עיתונאים סיפרו על תקציבאי שמתקשר ושואל "קיבלת את המייל שלי?" זמן קצר לאחר שנשלח, פונים אליו בפייסבוק או במייל האישי שלו, מתקשרים לעורך שלו לאחר שנתקלו בסירוב, ועוד. חשוב לזכור שמסר רלוונטי שנבנה בצורה נכונה, אמנם מתאפיין בסיכויי פרסום גבוהים יותר, אולם עדיין מדובר בהחלטה של המערכת - אותה יש לכבד כדי לשמור על ממשק עבודה בריא.

3. היעדר שקיפות בעבודה מול מערכות מתחרות. אין כל רע בהצגת אילוצי לקוח לעיתונאי. כתב שרוצה להניח ידו על מוצר או לראיין אדם זה או אחר, יכול לשמוע שללקוח חשוב להתראיין דווקא אצל המתחרה שלו, או שהמוצר כבר הובטח לאחר. כתב שנתקל בסירוב סתום ואז רואה את הכתבה שרצה לכתוב מופיעה אצל מתחרה, עשוי לחוש מרומה.

באופן כללי, מומלץ להציג למערכת כמה שיותר מידע רלוונטי כדי להשיג שיתוף פעולה: במקרים רבים סיפרו עיתונאים על תקציבאים שמנסים לשכנע אותם להגיע לאירועים שונים, מבלי לספר להם מה יוצג בהם. כל עיתונאי מקצועי יסכים שלא מקדישים זמן לאירוע בו לא ניתן לדעת מה ערכה של כתבה שתצא ממנו. הפיתרון הוא להציג לעיתונאי מידע שאינו לציטוט, ייחוס או פרסום ושופך קצת אור על מה שצפוי להיחשף.

4. מגבלות חשיפה ופרסום חד צדדיות. במדיה הישראלית, "אמברגו" הפך למעין תנאי מוגדר מראש. בפועל, מדובר בהסכם ג'נטלמני אותו יכולה המערכת לבחור אם לכבד או לא. בנוסף, לעיתים מידע שמוגדר בתור "אמברגו עד 19:00!" בקומוניקט, כבר נחשף על ידי נציגות של הלקוח במדינה אחרת, ומסתובב לו בחופשיות ברשת. לפיכך, חשוב לוודא שכל מידע רגיש לא יוכל להתגלגל לידי מתחריו של נמען הקומוניקט, לפני ששולחים אותו.

כיצד מעבירים מידע במגבלת פרסום? ראשית, מעבירים למערכת מידע כללי, שמתאר את מהות הסיפור. לאחר מכן, אם מתגלה עניין בצד השני, מבקשים להגביל את הפרסום בזמן/נוסח - במייל. כך יכול התקציבאי לדעת שמולו עומד עיתונאי שמתחייב לכבד את ההסכם.

5. מבנה מסר מסורבל ולא רלוונטי. רבים מהקומוניקטים שמגיעים לחשבונות המייל של המערכות, נראים כמו פלאיירים למסיבות ולא כמו תוכן מקצועי. קומוניקט צריך להיכתב בהתאם לנמען; לא צריך להשתמש בפונטים מגודלים או מודגשים, ריבוי סימני קריאה, תמונות בגוף המייל או כל מה שמסרבל את הקריאה.

במקרים רבים כוללים קומוניקטים על מוצרים ושירותים, תמונות של בכירי החברה שאינן רלוונטיות לכתבה, לינקים לסיקורים דומים שנערכו בחו"ל ואף בארץ, או קלישאות שיווקיות אשר נראות גרנדיוזיות ומוגזמות ("לראשונה בעולם", "אפליקציה מהפכנית", "המופע המדהים" של פלוני וכיו"ב).

ההגשה עצמה צריכה להיות כמה שיותר נוחה לשימוש; מייל שמכיל קליפ ו-4 תמונות באיכות פרינט, עשוי לסתום את תיבת המייל של הכתב. נכון יותר להעלות את כל החומרים הוויז'ואליים להורדה על בסיס מערכת ענן ופשוט להציב לינק במייל - כך יוכל כל כתב לבחור לו אילו תמונות הוא רוצה.

ולסיכום: הטעויות שהוצגו במאמר זה הן מנת חלקן של סוכנויות יח"צ גדולות ומצליחות רבות, שלקוחותיהן מרוצים מהחשיפה לה זוכים. עם זאת, כאשר מדובר בלקוח בפרופיל נמוך, או כזה שתחום פעילותו נופל בין הכיסאות במערכת, חשוב שבעתיים להקפיד על התנהלות בריאה ומאוזנת מול הכתב הרלוונטי. כדי לצמצם מרווח טעות ביחסים בין המערכת והיח"צ, מומלץ לבקש מהעורך רשימה של נושאי הסיקור והזווית שחשובה לו. עדיף לקבלה במייל ולא לקבוע פגישה לאור הלו"ז הצפוף בו מתנהלים הן היח"צ והן המערכת. בנוסף, אל לו לתקציבאי לחשוש מלשאול את הכתב מהם הדברים שמפריעים לו בעבודתם המשותפת ולתקנם בהתאם.

יפעת לדר היא מנכ"ל והבעלים של תווית יחסי ציבור.

תגובות לכתבה(8):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    דורון 28/05/2013 02:29
    הגב לתגובה זו
    יפעת בחורה מדהימה וסופר מקצועית, אחת שנותנת את הלב ללקוחות. כל מילה בינגו, כדאי ללמוד ממנה כי בענף של מאות יחצנים עילגים ומתלקלקים היא פרח אמיתי. וההוכחה הכי טובה - שהצליחה להרים משרד לתפארת, ולא רק בגלל שהיא גם נראית טוב
  • 6.
    כתבה מעולה! אכן יודעת על מה היא מדברת! (ל"ת)
    רונה 26/05/2013 16:30
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    מתן 23/05/2013 12:50
    הגב לתגובה זו
    כל מילה מדויקת. עשרות הקומוניקטים העלובים שמקבל עיתונאי ביום יוצר זילות של התחום כולו
  • 4.
    שלומי 22/05/2013 20:36
    הגב לתגובה זו
    אורי יקר, אני מניח שאתה בן שישים. סתם, כי גישה של "אם לא שמעתי על זה – זה לא רלוונטי" היא לא משהו שמאפיין את העשורים האחרונים. לענייננו: 1. לעיתונות כלכלית לא אכפת מהקמפיין שלך, אלא אם מדובר במדור הפרסום/שיווק שלה. 2. רוב היח"צנים לא יודעים את ההבדל. 3. בולשיט; לא כל אייטם מחייב בלעדיות או ראשוניות. נסה לשקר למערכת ולהיתפס ותופתע כשהמערכת תמחק כל מייל שיגיע ממך. זיכרון טוב יש להם, לעיתונאים. 4. יותר ויותר יח"צנים זורקים את המונח "אמברגו" באופן חד צדדי, לא פלא ששוברים לך אותו. 5. קומוניקט לא צריך לעשות לעיתונאי את העבודה אלא להוות יריית פתיחה עבורו, עם כל המידע שיזדקק לו לסיקור. בקיצור, הכותבת יכולה לעשות לך בית-ספר. צור איתה קשר, אולי יש לה זמן פנוי.
  • 3.
    אורי 22/05/2013 10:44
    הגב לתגובה זו
    מי זו היחצנית הזו? מעולם לא שמעתי עליה ועל משרדה ואני כבר כמה שנים טובות בתחום. לענינינו: הדברים הנחרצים שהיא מציגה כ"טעויות" הם לא תמיד טעויות, אלא תלויות הרבה בשיקול דעת שנובע מאופי המהלך היחצני והמוצר. כך לדוגמא סעיף 1: אם מדובר בקמפיין שהוא מיוחד/ויראלי/מושקע במיוחד (לא רק בכסף) שווה לעיתים להתמקד בקמפיין. יתרה על כך, עיתונות כלכלית תתעניין לרוב בהיקף כספי של הקמפיין. 2: יש דרך ויש דרך. אפשר להיות נודניק, ואפשר לוודא הגעת חומר בנחמדות. יחצן טוב ידע את ההבדל. 3: ניכר שהכותבת פשוט לט מכירה את העסק, וחבל כי זה אמור להיות העסק שלה. כיום כמעט כל עיתונאי בכמעט כל מערכת יבקש ראשוניות או בלעדיות. זה חלק מכללי המשחק התחרותי מאוד בין כלי המדיה. בגלובס לא יכניסו קומוניקטים רבים אם אין להם ראשוניות, כמו כלי תקשורת נוספים. אז להיות שקוף ולספר "הייתי חייבת להעביר לגלובס"? לא חכם. 4: יותר ויותר עיתונאים לא שומרים על אמברגו. זה כלי יחצני שאב עליו הכלח. 5: קומוניקט צריך להיות מובנה ככתבה עיתונאית, לסנן את העיקר לכותרת ולמשנה, ובעיקר לדעת מה עיקר (ימשוך את העין, לאו דווקא עיקר שהמפרסם חושב) ותפל. בקיצור, הכותבת אספה מספר "אמיתות" ו"וטעויות" ישנות שכבר העלו אוב, והטיפול שהיא מציעה לא תמיד הולם את המציאות העכשווית. מפליא כיוון שהיא נראית בתמונה בחורה צעירה, מאידך - אולי זו רק התמונה בקומוניקט...
  • יפעת לדר 22/05/2013 12:31
    הגב לתגובה זו
    נעים להכיר, אני יפעת מייסדת תווית יחסי ציבור משרד הקיים כבר קרוב לשמונה שנים. רציתי לשלוח לך מייל אישי ובו הצעה להיכרות רישמית כדי שתוכל להכרני ולהתרשם מפעילות המשרד שלנו. אבל לא טרחת להזדהות, חבל שכך -שכן קל יותר לקבל ביקורת בונה כשזו מגיעה מדובר מזוהה שאין לו אינטרס להשחיר פניך. בכל מקרה, הערותיך מעניינות אך אינן מדוייקות ובטח שאינן מתאימות לתסריטים גורפים, אלא לסיטואציות ספציפיות ביותר. אשמח להציע לך פגישה בה נוכל להתדיין על הנושא ולהבהיר את הנקודות שככל הנראה לא היו ברורות לך. אתה מוזמן ליצור עימי קשר בדוא"ל: [email protected]
  • 2.
    שלומי 21/05/2013 23:17
    הגב לתגובה זו
    דורית יקרה, אף אחד לא יגיב למייל שלך אם הוא מנוסח בצורה מעצבנת, נושא תוכן לא רלוונטי או אם תטרידי בשליחת הודעות חוזרות ונשנות. לעיתים אייטם נקבר בשל אילוצי מערכת או - שימי לב - סיפורים חשובים יותר שדוחקים את שלך החוצה. כמובן שיש התנהלות בעייתית משני הצדדים, אבל לי זה נראה שיפעת צודקת בכל מילה שכתבה פה.
  • 1.
    דורית 21/05/2013 18:14
    הגב לתגובה זו
    מוזר שאת מונה רק את הטעויות של היח"צן בהתנהלות שאמורה להיות הדדית. מה עם כל העיתונאים זבי החוטם שמוסתובבים עם האף למעלה, לא מגיבים למיילים, משתמשים בחומרים שלך לאייטם אחר מבלי לשתף אותך או לתת קרדיט? מה לגבי אלה שלעולם לא עונים לטלפונים או להודעות, אבל מבקשים ידיעה בלעדית וקוברים אותה אצלם? אין לי ספק שיש גם יח"צנים ששוגים בעבודתם, אבל לא ניתן לתלות בנו את כל האשם