וול סטריט: החברות בדרך לחלק טריליון דולר במזומן ב-2015

קופות החברות הגדולות בוול סטריט מלאות במזומנים - החברות יוצאות בתוכניות בייבאק ענקיות
מתן בן ברוך |
נושאים בכתבה וול סטריט

החברות הגדולות בוול סטריט ממשיכות לצאת בתוכניות ענק של רכישה עצמית של מניות בסדרי גודל ענקיים וזאת לצד חלוקת דיבינדים נדיבה למשקיעים. כמות המזומן שתחולק השנה למשקיעים צפוי לשבור את שיא כל הזמנים ולעמוד על כטריליון דולר, כך על פי מייקל תומפסון, מנהל בכיר ב-S&P Capital IQ.

מאז ומתמיד חברות רבות נקטו במדיניות של חלוקת מזומנים למשקיעים בכדי לרצות אותם, אך נראה כי עם השנים המספרים רק הולכים ותופחים. בשנת 2005 היקף הבייבקים (Buybacks) והדיבינדים עמד על 507 מיליארד דולר וב-2014 המספר הזה כבר הכפיל את עצמו והגיע לרמה של 934 מיליארד דולר.

מצד אחד, אין ספק שחלוקת דיבינדים ומזומן הם סימן לאיתנות הפיננסית של החברות ומראות על נכונות החברה לשתף את המשקיעים ברווחים. אך לאחרונה, עם הגידול בהיקף התופעה הדבר נראה כהסחה מבעיות רבות איתן מתמודדות חברות רבות בוול סטריט - הקושי להגדיל את שורת המכירות וחוסר במנועי צמיחה ובעצם בחוסר ההזדמנויות שיאפשרו שימוש נכון לכמות המזומנים האדירה שאוגרות החברות.

כך לדוגמה, ענקית הטכנולוגיה IBM השקיעה מיליארדים בשנת 2014 בתוכנית רכישה עצמית של מניות ובחלוקת דיבינדים, אך כל זה לא עזר כאשר מכירות החברה נשחקו במהלך השנה והביאו לירידה של 11% בערך המניה ב-12 החודשים האחרונים.

למרות הדוגמה של IBM, נראה כי בסך הכל אם בודקים את הדברים בניתוח רחב יותר, הסקטורים שמחלקים מזומנים ומרחיבים את תוכניות הרכישה נהנים מתשואות גבוהות יותר. כך למשל, בשנה שעברה סקטור הטכנולוגיה בוול סטריט היה הדומיננטי ביותר בתחום הרכישה העצמית (27% מסך הרכישות) וכיום הוא הסקטור שמוביל בטבלת התשואות במדד ה-S&P500.

בעיה נוספת שרק מחמירה עם הזמן ואותה צריך לציין - תוכניות הרכישה העצמית של החברות תופחות ומהוות נטל גדול יותר על החברות כאשר הן מתייקרות יותר ויותר ככל ששוק המניות עולה, והוא עולה כבר כמעט 7 שנים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה