למה המשקיעים הישראלים רצים אחרי הבורסה האמריקנית?

יוסי השרטיק, מנכ"ל אלפא פלטיניום, מתייחס לנהירת המשקיעים הישראליים אחרי בורסות ארה"ב, ומציע שוקי חו"ל שנמצאים מתחת לרדאר
יוסי הרשטיק |

המשקיעים הישראלים נוהרים אחרי הבורסה האמריקנית. הקרבה התרבותית המתעתעת לארה"ב הביאה אותנו להתעלמות כמעט מוחלטת משווקים חדשים. אחת האינדיקציות הטובות ביותר לכך ניתן לקבל מתחום תעודות הסל. אם לוקחים את כל תעודות הסל המושקעות בחו"ל שקיימות היום בישראל, ומודדים את מחזור התמורה היומי הממוצע בשנה האחרונה, ניתן לראות בברור כי עשר התעודות המובילות באופן קבוע מושקעות ברובן בארה"ב, בפערים גדולים משאר היבשות בעולם.

מבט עמוק לשוק מגלה שחוץ מאופנות מתחלפות, כמעט ואין משקיעים ישראלים הבוחנים שווקים חדשים, ומחפשים את הזדמנויות במדינות פחות פופולריות. ישנן מדינות בהן התנאים הגאו-פוליטיים משתנים והכלכלות המתפתחות עשויות להשיא תשואות יפות למשקיעים. אם מסתכלים על המציאות, ניתן לראות כי מתחילת השנה הביצועים של מרבית שוקי המניות בשווקים המתפתחים והמתעוררים (כולל ישראל) היו נחותים מהביצועים במערב: ארה"ב, אירופה וכמובן יפן.

יחד עם זאת, בהסתכלות על השקעות ארוכות טווח, אין ספק שעיקר הצמיחה הגלובלית העתידית תגיע מהשווקים הפחות מפותחים, בפרט אסיה, אשר נהנית מהתפתחות מעמד ביניים וגידול בביקושים המקומיים. בתקופה בה אנו חווים שינויים גיאו-פוליטיים מבית, וסיכוי סביר להקטנת ההזרמה המוניטארית האדירה (QE) בארה"ב, אשר עשויה לפגוע בביצועי שוק המניות שם, כדאי למשקיעים הישראלים לפקוח את העיניים ולשים לב למספר שווקים מעניינים מסביב לגלובוס העשויים להניב תשואה יפה ולפתוח את השער להשקעות נוספות.

אסיה פאסיפיק

- הפיליפינים נחשבת לסיפור הצלחה בקרב המשקים המתעוררים עם האצה בצמיחה בשנת 2012 בקצב של 6.6% (מ- 3.9% בשנת 2011) וצפי לצמיחה של כ-6% השנה. מתדמית "האיש החולה של אסיה", בוצעו שורה של שינויים מבניים תוך שיפור האמינות הפיסקלית. הגרעון התקציבי צפוי להגיע ל-2.3% תוצר השנה (בדומה לשנה שעברה), כאשר החוב הממשלתי עומד על מעט פחות מ-50% תוצר. הריבית הבסיסית צפויה להישאר נמוכה (כרגע 3.5%) עקב אינפלציה סביב 3% השנה.

- תאילנד ממשיכה להתאושש מנזקי ההצפה של שנה שעברה עם גידול מהיר בהשקעות בתשתית, אשר צפוי לתרום לצמיחה של כ-6.8% השנה. המדינה נהנית מגידול של כמעט 7% בצריכה הפרטית כתוצאה מהעלאת שכר המינימום. הגרעון התקציבי צפוי להגיע השנה ל-3.5% עם חוב ממשלתי של 42%. כמו כן, תאילנד הורידה את מס החברות ב-3.0% השנה לרמה נמוכה של 20%. לאחרונה הריבית הבסיסית ירדה ל-2.5%.

- ויטנאם ממשיכה לצמוח בקצב של 5%-6% לשנה עם גידול של כמעט 20% ביצוא כתוצאה מהתרחבות של יצוא הטקסטיל. ויטנאם נהנית מעודף בחשבון השוטף. הממשלה מתקדמת בתוכנית הפרטה רחבת היקף, הגרעון התקציב עומד על 2.5% והחוב הממשלתי על 45% תוצר.

אירופה

- שוויץ נהנית מהמשך גידול יציב בצריכה הפרטית ותעסוקה מלאה. הצריכה הפרטית צפויה לגדול ב-1.9% השנה והיצוא ב-2.3% (כאשר הבנק המרכזי מצליח למנוע המשך ייסוף במטבע). שיעור האבטלה עומד על כ-3%. שוויץ נהנית ממצב פיסקאלי מאוזן, חוב ממשלתי של 35% תוצר, יציבות מחירים וריביות אפסיות אשר תומכות בהשקעות בבנייה למגורים.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

- שוודיה פועלת לעידוד הצריכה הפרטית שצפויה לגדול ב-2% השנה. לאחרונה מסתמן שיפור במדד האמון הצרכני. למרות רמת האבטלה הגבוהה יחסית סביב 8%, מדובר בגידול מהיר בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה. הייצוא מהווה כ-50% מהתוצר, 38% מזה לאירופה. שיפור מסוים בכלכלת אירופה בשנה הבאה יטיב עם היצוא השוודי. שוודיה נהנית מגרעון תקציבי נמוך של 0.6% תוצר וחוב ממשלתי של כ-38% תוצר. אינפלציה נמוכה (פחות מאחוז השנה) תומכת בהמשך ריביות נמוכות (כרגע 1.0%).

- טורקיה נהנית מצמיחה מהירה יחסית של כמעט 4% השנה, כתוצאה מגידול מהיר ביצוא של כ-11% השנה. אומנם טורקיה סובלת מאינפלציה קצת גבוהה בשל גידול דו ספרתי בשכר, אך עדיין נהנית מגירעון תקציבי נמוך וחוב ממשחתי של 35% תוצר.

אמריקה - מקסיקו צפויה ליהנות מההתאוששות ההדרגתית בארה"ב - שותפת הסחר העיקרית שלה. הצמיחה צפויה להגיע ל-3.2% בשנת 2013, כאשר הייצוא צפוי לגדול ב-8%. בוצעו מספר רפורמות בשנה שעברה, הגרעון התקציבי עומד על 2% והחוב הממשלתי על 37% תוצר.

- צ'ילה צפויה לצמוח בקרוב ל-5% השנה עם גידול בצריכה הפרטית של כמעט 6% והאצה בהשקעות. צפויה אינפלציה של קרוב ל- 2%, גרעון תקציבי קרוב לאפס וחוב ממשלתי של 22% תוצר בלבד. בסיכומו של עניין, בהשוואה לישראל, אשר מציגה חולשה כלכלית בחודשים האחרונים, במרבית המדינות שסקרנו ניתן להבחין בפרמטרים מאקרו כלכליים חיוביים ויציבים יותר. לדוגמא, נתון הצמיחה החזוי לשנה הקרובה, במרבית המדינות, חיובי וגבוה יותר מזה הצפוי אצלנו. גם הגרעון התקציבי הממוצע נמוך יותר, והיצוא התעשייתי משמעותי יותר.

בנוסף, מרבית השווקים הנסקרים כאן הינם שווקים מתפתחים, אשר מושפעים בצורה משמעותית מהתאוששות הכלכלה בארה"ב. להערכתנו היציאה מהמשבר של שתי הכלכלות החזקות בעולם, ארה"ב וסין, תשפיע בצורה משמעותית על המדינות הסובבות אותן בכלל, ועל החברות היצואניות במדינות אלו בפרט. נתון זה יתורגם לעלייה במכירות וברווחיות החברות לאורך זמן, דבר שיבוא לידי ביטוי בביצועי המניות בשווקים הללו. על כן אנו ממליצים לפזר חלק מתיקי ההשקעות במדינות מעניינות אלו בעלות פרמטרים כלכליים חיוביים, פוטנציאל לצמיחה מהירה ורמת חוב נמוכה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה