סין בצרות: ההזמנות נפלו, המלאים הצטברו והתעסוקה בשפל ממארס 2009
הפעילות היצרנית בסין התדרדרה באגוסט לרמתה הנמוכה ביותר מאז מארס 2009, כך עולה ממדד מנהלי הרכש (PMI) בסין שפירסם הבוקר (ב') בנק HSBC. נתונים אלו מאשררים את הנתונים שפירסמה ביום שבת הלמ"ס הסינית. עתה מעריכים אנליסטים בשוק שהממשלה הסינית תנקוט בעוד אמצעים מרחבים שיעודדו את הפעילות הכלכלית במדינת הענק שהיוותה בעשור האחרון את הקטר לצמיחה העולמית ונחשבת כיום לכלכלה השניה בגודלה בעולם, אחרי ארה"ב.
ה-PMI למגזר היצרני בסין נפל באוגוסט על פי נתוני HSBC ל-47.6 נקודות לעומת 49.3 נקודות ביולי, כך שאוגוסט היה החודש העשירי ברציפות בו נרשמת ירידה בפעילות היצרנית בסין ורמת המדד נפלה לרמה שנרשמה לאחרונה רק בשיאו של המשבר הפיננסי העולמי במארס 2009, לפני 41 חודשים.
מדדי המשנה המרכיבים את המדד העידו גם עם על התדרדרות לרמת שפל שלא נראתה כמוה מאז מארס 2009, כאשר ההזמנות החדשות לייצוא מסין ירדו, עלות התשומות עלתה, המלאים הצטברו, ומדד התעסוקה ירד לשפל של 41 חודשים.
הנתון הזה מצטרף לנתון הרשמי שפירסמה בשבת הלמ"ס בסין שהצביע על מעבר הכלכלה הסינית למצב של התכווצות כאשר מדד מנהלי הרכש ירד ל-49.2 נקודות באוגוסט לעומת 50.1 נקודות ביולי. זוהי הפעם הראשונה מאז נובמבר 2011 שמדד ה-PMI הרשמי בסין נופל אל מתחת לרמת 50 הנקודות, רמה המעידה על הגבול בין התרחבות להתכווצות כלכלית. בשוק ציפו לירידה מתונה יותר לרמה של 50 נקודות.
"בייג'ין חייבת להגביר את המדיניות המקלה על מנת לייצב את הצמיחה וליצור מקומות עבודה" אמר הכלכלן הראשי של HSBC עם פירסום הנתון וציין כי הוא מודאג במיוחד מירידה בהזמנות - בעיקר מגוש האירו.
נזכיר כי סין חתכה את הריבית גם ביוני וגם ביולי והזרימה כסף לשווקים על מנת להקל על תנאי האשראי במשק. הנתונים האחרונים מעלים את הספקות אם פעולות אלו היו מספיקות על מנת לעצור את ההאטה גם ברבעון השלישי של השנה שעלול להיות רבעון שביעי ברציפות בו נרשמת האטה, מה שמגביר את ההערכות לפעולה קרובה של המרצת הכלכלה מכיוון הממשלה הסינית.