החלטה גורלית: מה הסיכוי שנראה צמצום ב-QE השבוע? התשובה בפנים
לקראת החלטת המדיניות המוניטרית של הפד' השבוע, מספר כלכלנים אומרים שאם לשפוט לפי נתוני המאקרו - אנחנו לא צפויים לראות צמצום בהיקף רכישות האג"ח החודש. למעשה, ההערכות מדברות על דחיית הצמצום לחודשים הראשונים של 2014. כזכור, רק לפני מספר חודשים היו בטוחים בשוק שהפד' יתחיל בצמצום כבר בחודש ספטמבר.
"בשלב זה, אני אומר שזה יקרה בינואר או במרץ", אמר סקוט בראון, הכלכלן הראשי בריימונד ג'יימס. "הסיכויים שהצמצום יתחיל כבר בדצמבר הם פחות מ-50%".
כזכור, הפדרל רזרב החל בהזרמת כסף מסיבית לשווקים לפני כשנה, שבאה בדמות רכישות חודשיות של אג"ח בהיקף של 85 מיליארד דולר בחודש. הזרמת ה"כסף הזול" לשוק תמכה בעליות בשוק המניות בארה"ב ובשווקים המתעוררים. הפד' התנה את צמצום התכנית באופן הדרגתי בשיפור ניכר בכלכלה האמריקנית, שיתבטא בירידה של שיעור האבטלה ל-6.5%, יחד עם גורמים נוספים.
באופן מפתיע, נתוני המאקרו שפורסמו מאז נגמרה השבתת הממשלה, כולל דוח התעסוקה לחודש ספטמבר, היו חלשים מהצפי. הצמיחה בשוק העבודה האטה, וזאת עוד לפני ההשבתה הגדולה ששלחה כמעט מיליון עובדי ממשלה הביתה.
גם אמון הצרכנים והעסקים ספג מכך ועשוי להישאר ברמות נמוכות יחסית, בעקבות דיוני תקרת החוב שנמשכו עד הרגע האחרון ואיימו להביא את ארה"ב לפשיטת רגל היסטורית. בנוסף לכך, ההסכם שהושג בדקה ה-90 רק דחה את ההחלטה לחודש ינואר.
בעקבות כל הבוץ הזה שמעכיר את התמונה הכלכלית, בכירי הפד' עשויים שלא לקבל החלטות הרות גורל השבוע בפגישתם. גם מינויה של ג'נט יילן לתפקיד הנגידה הבאה של הבנק המרכזי עשוי לתמוך בדחייה של ההחלטה לשנה הבאה. יילן ידועה במדיניותה שתומכת בהרחבה מוניטרית.
"הפד' כנראה לא מחזיק בדעה חד משמעית לגבי ראשית צמצום תכנית רכישות האג"ח. הם ירצו לראות אין השפיעה ההשבתה הממשלתית על הצמיחה ברבעון הרביעי, יחד עם עוד כמה דוחות תעסוקה חודשיים", אמר דין מאקי, הכלכלן הבכיר בבנק ההשקעות ברקליס, שמעריך כי הצמצום יתחיל בחודש מרץ.
אז מה לעשות בחודשים הקרובים?
לפי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב דש, "אילו הבעיות של שוק העבודה האמריקאי הינן מבניות, אך הבנק המרכזי ימשיך לצאת מנקודת הנחה שהן מחזוריות וניתן לסייע לשוק העבודה ע"י תמריצים מוניטאריים, כפי שחושבת הנגידה החדשה, ה-QE ימשך עוד הרבה זמן מבלי ליצור את האפקט המיוחל של שיפור בתעסוקה".
זבז'ינסקי מסביר שלדעתו השוק עדיין עובד ב"לוגיקת QE" ולא לפי כללי ההגיון הכלכלי הרגילים. "שוקי המניות בעולם ממשיכים לעלות בהתאם ל-"לוגיקת QE" השולטת בתקופה האחרונה. במצב זה נדרשת גישה זהירה באפיק המנייתי". לוגיקה זו אומרת שכשהפד' מאותת על צמצום קרוב להיקף רכישות האג"ח השוק מגיב בירידות, וכשהסוף נראה רחוק, כמו בימים אלו, השוק עולה.
"לעומת זאת", מוסיף הכלכלן, ""לוגיקת QE" תואמת את ההתנהגות הרגילה של שוק האג"ח ולכן ירידת תשואות בשוק האג"ח הממשלתי האמריקני נראית כמשקפת את הצעדים הצפויים של הפד' וגם את החולשה בכלכלה".