בקוצר רוח: דו"ח האבטלה בארה"ב יתפרסם בשישי, מה חוזים הכלכלנים?
תפנית מעניינת מתרחשת בימים אלו בשווקים בעולם זאת לאחר שבשבוע שעבר (יום ד') נחשפו הפרוטוקולים של וועדית השוק הפתוח שדנה בריבית לחודש מאי. כפי שעלה מהפרוטוקול, 10 הנגידים אשר השתתפו בוועידה האחרונה קבעו כי במידה ויכול שיפור במצב הכלכלה ובשוק העבודה בארה"ב תכנית הרכישות של הבנק המרכזי תיפסק. לאחר פרסום הפרוטוקול החל גל מימושים שהשפיע גם על המסחר במזרח הרחוק.
בשבוע הקרוב בוול סטריט יתפרסם דוח אבטלה לחודש מאי (יום ו'). לאחר הפרסום יהיה ניתן להבין האם חל שיפור בשוק העבודה בארה"ב, סממן מרכזי ביותר להפסקת התכנית כפי שצויין.
הכלכלנים מוול סטריט חוזים כי הדו"ח של יום ו' הקרוב יבשר על תוספת של 167 אלף משרות חדשות (ללא המגזר החקלאי) וכן ששיעור האבטלה בארה"ב יוסיף להיות 7.5%. נציין, כי אומנם הכלכלנים חוזים כי שיעור האבטלה יישאר ללא שינוי אך רוב הכלכלנים אשר ניסקרו טענו כי ייתכן ושיעור האבטלה יעמוד על 7.4%.
נזכיר, כי הדו"ח האחרון שפורסם (חודש אפריל) הצביע על תוספת של 165 אלף משרות (לא חקלאיות) למשק בארה"ב בעוד שרמת האבטלה ירדה ל-7.5% מ-7.6% בחודש פברואר. מתחילת שנת 2013 ניתן לטעון כי בסה"כ הדוחות שפורסמו היו בסימן חיובי עם תוספת ממוצעת של בערך 180 אלף משרות. אך יש לציין כי על מנת להראות סימני התאוששות מובהקים על המשק בארה"ב להוסיף 200 אלף משרות חדשות בכל חודש (כאשר 100 אלף משרות מיוסחות לגידול הטבעי של האוכלוסיה).
כזכור, המשבר הכלכלי העולמי של 2008 הוא שהביא איתו את הבשורה הרעה לשוק העבודה כאשר בחודש אוקטובר 2009, חודש לאחר שהמדינאים והכלכלנים בעולם טענו כי הקריסה פסקה, שיעור האבטלה עמד על 10%. טרם פרוץ המשבר (חודש אוקטובר 2008) שיעור האבטלה עמד על 6.5%. כאמור, החל מחודש אוק' 2009 חלה ירידה הדרגתית בשיעור המובטלים בארה"ב כאשר הממשל בארה"ב והבנק המרכזי במיוחד מסמל את רמת ה-6.5% כרמת האבטלה הרצויה במשק.