
מה עשתה הקרן שלכם באפריל ואיך זה שמיטב התדרדרה למקום האחרון?
מנורה וכלל מובילות החודש; ההטייה לשוק המקומי השתלמה; וגם - מה צפוי במאי? (לא תאמינו כמה הרווחתם בשבועיים)
מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם במסלול כללי? רוב הכספים של הציבור נמצאים במסלול הזה ומבדיקת ביזפורטל לצד משלוח הנתונים שלך חלק מהגופים עולה תמונה כמעט מלאה. מנורה וכלל בראש בחודש אפריל. מיטב אחרונה בטבלה, ובכלל מיטב בחודשים מעט מאכזבים - האם זה שינוי מגמה? גוף שהתשואות שלו נחלשות בתקופה מסוימת אולי עשה שינוי מהותי בתיק - סוג של הימור, שינוי אלוקצייה וזה יכול להשפיע לטווח ממושך, ואולי זה פשוט רצף של כמה חודשים פושרים בגלל החלטות נקודתיות ולא מהלך מלמעלה.
לדוגמה - אלטשולר עשה לפני כמה שנים מהלך שהתבטא בחולשה בתשואות. הם נכנסו יותר לסין, הם עזבו את תחום האנריגה הפוסילית. הם השקיעו יותר בחו"ל. הם אז טעו בהימור וניתן היה לראות בתשואות שלהם לאורך זמן. מי שינה בתחילת הדרך את המנהל חסך הרבה כסף. עוד מוקדם מכדי להעריך שמשהו רע קורה אצל מיטב, למעשה סיכוי טוב שהתשואות שם יתאזנו, אחרי הכל מיטב די הולכת בתלם לטוב ולרע. לא מהמרת על אלוקציות שונות מהסטנדרט, לא פועלת בסקטורים מיוחדים.
חודש אפריל היה חודש מטלטל בשווקים אבל בסיומו הצליחו קרנות ההשתלמות וקופות הגמל לייצר במסלול הכללי תשואה חיובית. בעוד וול סטריט נפלה בחודש האחרון, למרות השבוע האחרון שקיזז חלק מהירידות, תל אביב עלתה - S&P 500 איבד 1%, ת"א 35 עלה ב-4.2%. הדולר איבד כ-2% ביחס לשקל ולמעשה פגע עוד יותר בתשואות של הגופים עם משקל גבוה יותר לחו"ל. זה הוביל אותנו להערכה כי חברות הביטוח המנהלות יהיו בולטות יחסית בטבלה ואכן - מנורה, כלל ומגדל מובילות.
- קרנות השתלמות באפריל - תשואה של 0.7%-0.5% למרות הנפילות בוול סטריט
- קרנות ההשתלמות - כמה הפסדתם מתחילת השנה?
עם זאת, חשוב להזכיר שכל הגופים משקיעים את רוב הרכיב המנייתי בוול סטריט, השאלה היא רק ההרכב והתמהיל - יש כאלו שמשקיעות 65% מהמניות בחו"ל ויש כאלו ש-80%. הפער הזה הוא זה שמייצר כעת את ההבדלים בין התשואות.
אנחנו כבר באמצע חודש מאי ונראה שבינתיים זה מתהפך - הגופים המוטים לוול סטריט מובילים במאי (בינתיים). אלטשולר כנראה בתשואה טובה שעולה על האחרים. יש עוד שבועיים עד לסיום החודש וזה הרבה זמן כמובן. בכל מקרה, גם הבורסה המקומית בעליות נאות. וול סטריט עלתה 7% עד 10% ואצלנו קרוב ל-5%. זה אומר שבשקלול האג"ח והדולר, במסלול הכללי צפויה תשואה של 4.5% עד 5.5% - מרשים ומדהים איך בשבועיים הכל מתהפך. לא היה דבר כזה בשווקים - לפני חודש דיברו על מיתון עמוק, סקרים בקרב מנהלי השקעות ניבאו מיתון (קרוב ל-505 אמרו שמיתון בדרך); עכשיו על פי אותו מדגם - רק 1% חושב שיהיה מיתון. מאז השפל המניות בוול סטריט טסו במעל 22%. בפרק זמן של שלושה שבועות.
ודווקא עכשיו - חשיבה מחוץ לקופסה. מי שמימש בשפל כמובן אכל אותה. בשוק המניות כמו כל שוק צריך לנסות לקנות בזול ולמכור ביוקר. מימושים שהיו לפני חודש נבעו מפניקה, מהיסטריה. הכלל הבסיסי בהשקעות לטווח ארוך הוא לא לעשות שינויים תכופים, אבל כן לבדוק כל הזמן את התיק ביחס לרמת הסיכון והסיכוי שלך. אז דווקא עכשיו אחרי העליות עולה שאלה - האם כדאי לבדוק ולממש ו-או לשנות את הרכב התיק?
- קרנות השתלמות על הכוונת - האם הטבות המס בסכנה?
- למען הילדים: כלים שימושיים למיקסום חיסכון לעתיד
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
איך אני מוריד סיכון בקרן ההשתלמות?
נתחיל בכך שזה לא נכון לנסות לתזמן את השוק, אבל כן דרושה תמיד בדיקה של התיק והערכה האם הוא מתאים לסיכונים ולצרכים שלכם. אם אתם זוג שעומד לפני רכישת דירה זו תהיה טעות ענקית להשקיע את כל הכסף במניות. מנגד אם אתה צעיר בן 21 שהשתחרר ויש לך כסף פנוי שלא אמור לשמש אותך בשנים הקרובות, אז מניות זה המקום בשבילך.
הכלל הבסיסי בהשקעות הוא שסיכון הולך יחד עם סיכוי. ככל שתסתכנו יותר כך תרוויחו יותר, אתם בעצם מקבלים סוג של פיצוי על הסיכון - תשואה נוספת. זו הסיבה שלאורך זמן התשואה במניות עולה על התשואה באגרות חוב הבטוחות יותר. זו הסיבה שתשואה באגרות חוב ממשלתיות ובטוחות נמוכה מתשואה על אגרות חוב קונצרניות (של פירמות). כלל חשוב נוסף הוא שבהינתן הכלל הראשון, המניות מספקות תשואה עודפת על פני זמן. זה לא בהכרח בשנה, שנתיים, אבל ברוב הגדול של הבדיקות לטווח ארוך 5 שנים ומעלה זה עובד, וככל שהזמן ארוך יותר כך זה נכון יותר.
המבחנים האלו שמגובים במחקרים רבים בודקים את ההיסטוריה אבל בהינתן גם הרציונל האקדמי והכלכלי שלהם הם צפויים להיות נכונים גם לעתיד. אלא שלגבי העתיד אף אחד לא יחתום לכם על זה. זו הנחת הבסיס, אבל אין בטוח.
אז אם אתם שוקלים לשנות את התיק בגלל המצב, הסיכונים, הטלטלות בשווקים והמכסים, זה יכול להיות רעיון טוב, אבל לא בגלל שהשוק יורד או מה שקורה כעת, אלא בגלל הצרכים והסיכונים שלכם. תבדקו את התיק ותראו א זה מתאים לכם. אם לא תשנו.
הדרכים להפחתת סיכון הן פשוטות - מעבר לקרנות אחרות, מעבר חלקי לקרנות אחרות. מה הכוונה? נניח שאתם במסלול של S&P500 ורוצים להקטין סיכון - מסלול כללי שיש בו 40% אג"ח פחות מסוכן, אפילו מסלול מנייתי באופן מסוים פחות מסוכן כי הוא יותר מפוזר (אבל לא מפחית סיכון באופן משמעותי), מסלול אג"חי הוא ממש פחות מסוכן.
ואם אתם במסלול מניתי ורוצים להפחית סיכון אתם יכולים לעבור למסלול הכללי הפחות מסוכן ואלו שרוצים ביטחון יחסית גבוה וסיכון נמוך יכולים לעבור למסלול האג"חי.
האם יש מס במעבר בין מסלולים?
לא. במעבר בין מסלולים אתם שומרים על הוותק שלכם בקרן ואתם לא מחויבים במס. נזכיר כי קרנות השתלמות הן מכשיר ההשקעה המשתלם ביותר כי אין מס על המכירה, אין מס על הרווחים בתוך הקרן לאורך התקופה ויש הטבה בעת ההפקדה לקרן. בקופת גמל להשקעה שהיא מכשיר גם טוב להשקעה, גם ניתן לעבור בין מסלולים ללא תשלום מס, אך יש מס במשיכה החוצה - פדיון של הקופה. אם החוסך בגמל להשקעה מגיע לגיל 60 יש לו יתרונות ומיסוי יחסית נמוך.