
בית ההשקעות הקטן שעושה בית ספר לענקי וול סטריט
מניית רובינהוד שהפכה לציבורית רק לפני ארבע שנים רשמה תשואה פנומנלית בשנה האחרונה שהשאירה מניות של בתי השקעות ותיקים כמו גולדמן זאקס ומורגן סטנלי הרחק מאחור. עם הנהלה שמחוברת ללקוחות הצעירים ומודל עסקי חכם נראה שהמגמה החיובית עומדת להימשך
יודעים מה הבעיה של וול סטריט? מסרבים שם לקבל את העובדה שמהפכת הטכנולוגיה משנה סדרי עולם ותיאוריות כלכליות, ולא מפסיקים לחפש הסברים ל"מדוע השוק ממשיך לשבור שיאים". זו בעיה שלא מפסיקים לדון בה מאז 2009, בעיה של עקשנות לנסות להסביר מצבים באמצעות תיאוריות של המאה ה-20 שכבר לא קיימות.
"האפשרות לעלייה בהוצאות הון ובפריון כתוצאה מקיצוצי מס חברות מניעה את האופטימיות של משקיעי המניות בארה"ב", כותבת ליסה שאלֶה, מנהלת ההשקעות הראשית של תיקי ההשקעות הגדולים במורגן סטנלי, שמפקחת על נכסים מנוהלים בשווי של יותר מ-250 מיליארד דולר ושמספקת הנחיות להקצאת נכסים לכ-16,000 יועצים פיננסיים ומיליוני לקוחות. "עם זאת", היא מוסיפה, "אינדיקטורים בשוק האג"ח מגלים חששות מתמשכים לגבי אינפלציה, צמיחה כלכלית וקיימות החוב האמריקאי. תחזיות הרווח התאגידי של וול סטריט נראות אופטימיות מדי, ומשקיעים צריכים להישאר ערניים ולשקול מניות עם פוטנציאל להפתעות חיוביות ברווחים ובתזרים המזומנים".
אכן חשוב להיזהר, אבל עם כל הכבוד, ב-15 ביולי העלו במורגן את מחיר היעד של רובינהוד (סימול:HOOD) מ-43 דולר ל-110 דולר, ואילו גולדמן סאקס העלו מ-91 ל-104 דולר. איזה קשר יש לסיבות לאופטימיות במניות, שעליה מדברת מנהלת ההשקעות לעובדה ש-HOOD הניבה בשנה האחרונה 373% נכון ל-15 ביולי? זו הסיבה שאני מנסה היום להסביר שוב מה מניע את HOOD.
רובינהוד משחזרת את המסלול של מטא
בסוף יולי 2021 גייסה חברת רובינהוד כ-2 מיליארד דולר לפי 38 דולר למניה ובשווי חברה של 32 מיליארד דולר. התשקיף הראשוני שיקף הערכה נמוכה בהרבה, אבל ככל שהתקרב מועד ההנפקה כך גם הבינו החתמים (17 בתי השקעה בהובלת גולדמן סאקס וג'יי.פי מורגן) שמה שקרה בהנפקת פייסבוק (META של היום) חוזר על עצמו, שהמשקיעים הצעירים מתנפלים ברעבתנות על המניות, ולכן העלו את ההערכה למקסימום.
- חברה חדשה ב-SP500 - טרייד דסק מזנקת לאחר ההודעה שתתוסף למדד היוקרתי
- מייסד רובינהוד מגייס 100 מיליון דולר
- המלצת המערכת: כל הכותרות 24/7
להזכירכם, בשנת 2021 היו לחברה הכנסות של 1,815,143 דולר, הפסד תפעולי ונקי של דולר 1,641,005 ו-3,686,432 דולר בהתאמה או הפסד של 7.49 דולר למניה. ההסבר להצלחה הפנומנלית של ההנפקה היה השילוב בין התלהבות משקיעים צעירים שהערכות שווי לא מעניינות אותם, הרואד שאו המוצלח, במיוחד ברשתות, והרבה בורות. ללא אלו קשה מאוד היה להעריך חברה כזו אפילו לפי 300 מיליון.
חשוב להזכיר שהחברה הונפקה לתוך אחד המגזרים התחרותיים ביותר שכבר פעלו בו, לצד ענקיות מבוססות כמו שוואב ו-E-TRADE, חברות דומות לרובינהוד כמו eTORO (סימול:ETOR) הישראלית אבל לא רק. היו גם הנפילים כמו מורגן סטנלי (סימול:MS), גולדמן זאקס (סימול:GS) וגיי.פי מורגן (סימול:JPM), אבל אפילו ברוקר או בית השקעות אחד אינו מתקרב לתשואה שהשיגה HOOD בארבע שנות קיומה עד כה ולבטח לא בשנה האחרונה שאותה סיימה עם תשואה של 373% כאשר השנייה אחרי היא גולדמן עם 46%. שתי הדומות יותר ל-HOOD, שוואב ו-ETOR, סיימו את השנה עם תשואות של 22% ו-10% בהתאמה. מה ההסבר לתופעה הזו?
המניה נשחטה לאחר ההנפקה ושנה מאוחר יותר נחתה על 7.5 דולר. מדוע ירדה בעוצמה כזו? בגלל שילוב של גורמים. זה התחיל עם הרשות הרגולטורית של התעשייה הפיננסית שקנסה את החברה בשל נהלים לא מספקים נגד הלבנת הון וליקויים טכניים במערכות הסליקה שלה (חששות שהיו קשורים במסחר בקריפטו שהחברה טיפחה). מאוחר יותר נוספה לכך האכזבה מהדוחות הפיננסיים שנחלשו מאוד והיו בניגוד לתחזיות ההנהלה, במהלך 2022 (ההכנסות ב-2022, ירדו ל-1,358,000 דולר). והיה כמובן התיקון הגדול של 2022 בשוק כולו (ה-500-S&P ירד בכ-30% והנאסד"ק בקרוב ל-40%) שפגע קשה יותר בכל המניות מהסוג של HOOD, שערכיהן טיילו בחלל, ללא סיבה כלכלית בכלל.
- מי תיכנס למועדון היוקרתי? רובינהוד ואפלובין מועמדות להצטרף למדד S&P 500
- טאלן אנרג'י מזנקת לשיא כל הזמנים - רוכשת תחנות כוח ב-3.5 מיליארד דולר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
המכה הסופית באה מהכיוון של חברת FTX Trading. החברה, שייסד סם בנקמן-פריד ושהפעילה בורסת קריפטו וקרן גידור קריפטו, התרסקה בסוף 2022. הסתבר שחברה אחות של FTX החזיקה במניות HOOD רבות והיה חשש שממשלת ארה"ב, שבהליך פשיטת הרגל ירשה את המניות הללו, "תזרוק" אותן לשוק. בדיעבד הסתבר שאיש מכל המומחים שהפחידו את משקיעי HOOD עם החשש הזה באותם ימים, לא בדק כלום כי בפועל המניות נמכרו לחברת רובינהוד במחיר השוק ביום המכירה.
אבל בעוד האנליסטים והפרשנים מבכים את החברה, המשיכה הנהלת רובינהוד, בראשות המייסד המשותף, היו"ר-מנכ"ל-נשיא ולדימיר טנב בן ה-38 ששייך לדור המילניום, דור ה-Y, לקדם בהצלחה את מודל השקעות שהחברה פיתחה. מדובר בפלטפורמה שמתאימה לדורות ה-X,Y,Z (ילידי 1965 עד 2010), לאותם משקיעים שמחליפים את משקיעי דולר הבייבי-בום ושיובילו את כלכלת העולם לאורך חלק הארי של המאה ה-21.
המייסדים הצעירים קלטו שינוי מהותי בשוק
טנב וחבריו הבינו שהמשקיעים שעבורם פיתחו את מודל ההשקעה, לא בוחנים השקעות כפי שבחנו הבייבי בומרס. דורות ה-X, Y, Z, אנשי האייפון, הקריפטו וה-AI, אולי מעריצים את וורן באפט אבל פועלים אחרת בשוק ההון, ולבטח אין להם הסבלנות שלו. טנב וחבריו הבינו שאלו מחפשים "משהו שונה", ואת "המשהו השונה" הזה הצליחה כנראה ההנהלה לזהות באמצעות חילופי הדורות ובשילוב מהפכת הטכנולוגיה.

בקיץ 2022, כשהמניה כבר איבדה כשני שלישים מערכה, קראתי הרצאה שנתן טנב וכתבתי אז ש-HOOD מעניינת כיוון שזיהתה "מסלול כניסה" מעניין לתחום הכל כך תחרותי הזה.
מועצת המנהלים של רובינהוד, שמגדירה את עצמה כבית השקעות, בדיוק כמו בתי ההשקעות הקיימים, מגולדמן סאקס ומטה, מורכבת ברובה - שמונה מתוך עשרת חברי המועצה, מאנשים שהם מדור ה-X, ילידי 1965-80 וכל חברי המועצה צברו ניסיון בעסקים שצמחו על שיבושי מהפכת הטכנולוגיה. מה שחשוב לא פחות, מדובר באנשים בעלי רקע מגוון שלכולם ניסיון מוכח בהצלחות עסקיות שקשורות בהתקדמות מהפכת הטכנולוגיה.
הגיוון הזה, לדעתי, הוא אחד התנאים החשובים להצלחה של חברה בסביבה תחרותית מאוד תוך כדי ההתקדמות של מהפכה טכנולוגית משבשת. מועצת מנהלים שמורכבת כולה מאנשים שהצליחו באותו תחום שאותו הם מנהלים, אינה מתאימה, לדעתי, להוביל חברה כזו, חברה שהאסטרטגיה שלה קשורה בשינויים שמייצרת מהפכת הטכנולוגיה ושמנסה לחדור ולהתחרות במגזר אוליגפולי כמו הייעוץ הפיננסי.
שני המייסדים, טנב ובאיג'ו בהאט הם בני 38 (דור ה-X), שניהם באים ממשפחות מהגרים מבולגריה ומהודו בהתאמה, שניהם בוגרי אוניברסיטת סטאנפורד במסלולי המחשבים, הפיזיקה והמתמטיקה, ושניהם חיים את עולם העברת האינפורמציה שמשתנה במהירות. הם ידעו לבחור במעצת מנהלים מושלמת לדעתי, מאנשים כמו ג'ון הג'מן, מנהל חטיבת ההכנסות במטא, בן 34 ומתמטיקאי וכלכלן מסטנפורד, דרך פאולה לופ, שותפה בכירה בחברת הייעוץ PWC, חשבונאית מאוניברסיטה בארקלי, ועד מייר מלכה, מייסד ושותף של קרן ההון סיכון Ribbit Capital שמתמחה במימון סטארטאפים בתחום הקריפטו וג'ונתן רובינשטיין, המנהל לשעבר של חטיבת האייפוד באפל, דירקטור באמזון ובקוואלקום, מהנדס חשמל ומדען מחשבים ופרופסור רוברט זוליק מהרווארד, לשעבר שר המסחר של ארה"ב, סגן שר החוץ, שהיה היו"ר של חברת ההשקעות היוקרתית AllianceBernstein.
החשיבות של מועצת מנהלים רצינית היא גדולה מאוד להרכב הבעלות על החברה. לא סתם רכשו שלוש חברות ניהול ההשקעות המובילות, קבוצות ונגארד, בלאקרוק ו-FMR כ-20% ממניות החברה.
הדור החדש של המשקיעים מחפש משהו אחר
מקור הפופולריות של רובינהוד, בגדול, נובע מכך שהיא פנתה לדור חדש של משקיעים שמחפשים שליטה, מהירות, תמיכה ומחיר סביר. הם הסירו מחסומים פיננסיים ופסיכולוגים רבים בדרך להשקעה והפכו את "חוויית המסחר" לפשוטה, נגישה ומותאמת למובייל ולשימוש באפליקציות. החברה בנתה את עצמה כמתאימה לעולמם של הצעירים. מדובר בחוויית משתמש שמפתה משקיעים רבים לעבוד באמצעותה.
מאז התיקון הגדול של 2022, כתבתי מספר פעמים על מניות רובינהוד ורדיט (סימול:RDDT) כהשקעות מעניינות לעתיד, במיוחד HOOD. ומדוע? כי שתיהן מותאמות טוב יותר לרצונותיהם של דורות ה-X,Y ו-Z שנמצאים כאמור בדרכם להחליף את הבייבי בומרס. כיוון שההבדל בין משקיעי המאה ה-20 למחליפיהם במאה ה-21 גדול מאוד, אז חברה מהסוג של רובינהוד תוכל, אם תתמיד בקצב הנוכחי, להתחרות עם חברות כמו גולדמן או מורגן כאשר חברי מועדוני הרדיט יעדיפו לעבוד דרכה.
טנב העניק בשבוע שעבר ריאיון נדיר לשני עיתונאים מובילים מהוול סטריט ג'ורנל, לוק ורגאס וקייטלין מק'קבי (שאני ממליץ לכם לעקוב אחריהם). זה מאמר ארוך אבל מאוד מעניין, במיוחד דעתו של טנב על עתיד הקריפטו, הרגולציה וכו'. "הספקנות סביב הקריפטו, כטכנולוגיה שהופכת דברים עצמאיים רבים במערכת הפיננסית לקלים יותר, זולים יותר, יעילים יותר ואפשריים יותר", טוען טנב, "תדעך בסופו של דבר ככל שדברים כמו אסימוני מניות (stock token) יגיעו לשוק, מה שכבר נהיה יותר ויותר ברור ויותר עצמתי. אנשים יגידו 'היי, זה חומר אמיתי. זה נותן לי חשיפה למשהו שיש לו תועלת בסיסית', יהיה קשה להתעלם ממנו".
זה באמת כבר קורה אם תואילו להציץ במה שמעניין את הנוער המתבגר. הדבר הבא שמציע טנב זה לתת לאנשים את ההזדמנות לרכוש החזקות בחברות פרטיות כמו חברות בינה מלאכותית ועוד כמה אחרות באמצעות מטבעות קריפטו.
"רובינהוד", מסכם העיתונאי ורגאס, "רוכבת על התכנסות עוצמתית של מומנטום קריפטו, התלהבות קמעונאית, אופטימיות של אנליסטים והתרחבות מוצרים - והכל עם זרז משמעותי לפנינו בדוח הרווחים שלה (שעולים במהירות). המניה ממש התפוצצה השנה. היא עלתה ביותר מ-100% ואני חושב שהיא קיבלה דחיפה נוספת לאחרונה כשהיא אמרה שהיא הולכת להציע את המניות המבוססות על מטבעות הקריפטו וזאת, בין השאר, כדי לתת לאנשים את ההזדמנות לרכוש החזקות בחברות פרטיות כמו חברות בינה מלאכותית ועוד כמה אחרות.
"היה ממש מעניין לראות את הרצון להימורים בשווקים הפיננסיים השנה, בתקופה שבה ראינו כמה מהתנודות הגדולות ביותר בשוק המניות של העשור האחרון. אנשים עדיין סוחרים באופציות, אנשים עדיין סוחרים במניות. אולי הם יקנו את המניות המבוססות על אסימונים או סוחרים בשוק החיזוי, ואין שום ספק שהקריפטו הפך לנכס השקעה מקובל. כל זה אומר שהמצב כרגע ממש טוב לעסקים כמו רובינהוד".
בעיני משקיע בייבי בומר המניה יקרה מאוד אבל לא הבייבי בומרס מריצים אותה. לדעתי, כפי שכתבתי בעבר, HOOD היא אחת המניות היותר מעניינות בשוק לטווח הארוך ומסיבה פשוטה - היא מייצגת מגמה שתמשיך לגדול וההנהלה מבינה במדויק לאן היא מובילה. זו מהדורה חדשה, בקטן יותר, של מטא. נא לעקוב אחרי המניה כי התיקון הבא יגיע וכאלו מניות יורדות חזק ויוצרות הזדמנות.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 2.קורא בעיון 18/07/2025 21:12הגב לתגובה זושלמה אתה כותב שוב ושוב שהחברה מתאימה למשקיעים צעירים אבל אינך מסביר במה זה מתבטא חוץ מאסימוני הקריפטו. ניחא. זה אגב לא יחודי לה. מה עוד מה הופך את החברה למצליחה במה פרופיל ההשקעה שלה שונה מהחברות המסורתיות
- 1.אנונימי 18/07/2025 20:29הגב לתגובה זושלמה יקר אשמח לדעתך לגבי המניה בטווח הבינוניארוך. שבת שלום