Trump
צילום: בלומברג

טראמפ מטיל מכסים על 7 מדינות ומאיים במכסים של עד 70%

הנשיא האמריקני קבע מכסים של 25%-40% על יפן, קוריאה, מלזיה, קזחסטן, דרום אפריקה, לאוס ומיאנמר החל מ-1 באוגוסט, בנוסף למכסים של 10% על מדינות התומכות בברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה

אדיר בן עמי |

הנשיא האמריקני דונלד טראמפ הודיע היום על מכסים של 25% על יפן, דרום קוריאה, מלזיה וקזחסטן, 30% על דרום אפריקה, ו-40% על לאוס ומיאנמר. בנוסף הוא הארכת המועד עד 1 באוגוסט ומכסים של 10% על מדינות שתומכות בברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה. המכסים של 25% על יפן ודרום קוריאה יחלו ב-1 באוגוסט ויחולו על "כל וכל" הייבוא ממדינות אלה. זה נפרד ממכסי הפלדה והאלומיניום הקיימים שעומדים על 50% ויישארו בתוקף. הנשיא ציין בבירור שאם המדינות הללו יגבו מכסים על מוצרים אמריקאים, זה יתווסף למכסים האמריקאים.


השינוי הזה מגיע אחרי שטראמפ הקפיא את המכסים למשך 90 יום באפריל כדי לתת למדינות זמן לנהל משא ומתן. התוצאות היו דלות: רק מעט הסכמים נחתמו, כולל מסגרת זמנית עם סין והסכמים עם בריטניה ווייטנאם. עכשיו הזמן אוזל והמכסים הופכים למציאות.


טראמפ הודיע שמדינות שלא יחתמו הסכם סחר עם אמריקה יעמדו מול מכסים של עד 70% החל מאוגוסט. "חתמתי על מכתבים והם ייצאו ביום שני, כנראה 12", אמר לעיתונאים במטוס הנשיאותי. שר האוצר סקוט בסנט הסביר שזה לא עניין של כמות אלא איכות: "הנשיא דואג לאיכות ההסכמים, לא לכמות".


מדינות ה-BRICS

המהלך המפתיע יותר הוא האיום על מדינות BRICS. טראמפ הודיע שכל מדינה שמתיישרת עם המדיניות "האנטי-אמריקאית" של הקבוצה תקבל מכס נוסף של 10%. זה כולל ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה - כלכלות שמייצגות יותר מ-40% מהאוכלוסייה העולמית.


האיום הזה בא בעקבות פסגת BRICS בברזיל שבה הקבוצה התבטאה נגד המדיניות המסחרית של טראמפ. הם כינו את המכסים החד-צדדיים "מעוותי סחר" וגינו את התקיפות האמריקאיות והישראליות באיראן. טראמפ לא היסס להגיב.

BRICS התחילה כדרך לתאר כלכלות מתעוררות שבזכות האוכלוסיות הגדולות שלהן יכולות לצמוח מהר ולהפוך לענקיות עולמיות. עכשיו הקבוצה כוללת 11 מדינות שמנסות ליצור חלופה למערכת הכלכלית המערבית. טראמפ רואה בזה איום ישיר על ההגמוניה האמריקאית.


סין, שעדיין לא חתמה על הסכם מסחר מלא אלא רק על מסגרת זמנית, ניסתה להרגיע את המתחים. דוברת משרד החוץ הסיני אמרה שמדינות BRICS לא מחפשות עימות עם אמריקה ושלמלחמות מכסים אין מנצחים.

קיראו עוד ב"גלובל"


אבל המילים הרכות של סין לא משכנעות את טראמפ. הוא רואה ב-BRICS ניסיון ליצור בלוק כלכלי שיתחרה באמריקה ויפחית את התלות בדולר. עבור נשיא שהפך את "אמריקה קודם" לדוקטרינה, זה קו אדום.


מתחילים לחשב עלויות

השאלה היא איך השווקים יגיבו לאסקלציה הזו. מכסים של 25% על יפן ודרום קוריאה יכולים להעלות משמעותית את מחירי המוצרים האמריקאים, בעיקר רכבים ואלקטרוניקה. מכסים נוספים על BRICS יכולים להאט את הסחר העולמי ולהעלות את האינפלציה.


החברות האמריקאיות שתלויות בשרשראות אספקה מיפן, קוריאה ומדינות BRICS כבר מתחילות לחשב את העלויות. יצרני הרכבים והטכנולוגיה יצטרכו לבחור בין העלאת מחירים, מעבר ספקים או העברת ייצור חזרה לאמריקה.


המהלך של טראמפ הוא גם מסר פוליטי ברור: אמריקה חוזרת לקבוע את חוקי המשחק לבד. הוא לא מתכוון לחכות לארגונים בינלאומיים או למשא ומתן ארוך. במקום זה, הוא משתמש בכוח הכלכלי האמריקאי כדי לכפות את הרצון שלו.



הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה