תרופות
צילום: pixbay

המשקיעים נוטשים את הטכנולוגיה לטובת מניות התרופות

מחפשים יציבות: גל המכירות בענף הטכנולוגיה מוביל משקיעים לחברות התרופות כמפלט בטוח בתקופה של חוסר ודאות בשווקים

אדיר בן עמי | (1)
נושאים בכתבה תרופות


בעוד ששוק הטכנולוגיה מציג תנודתיות מוגברת, נראה שהמשקיעים מחפשים אפיקי השקעה מעט יותר יציבים ועוברים לענף התרופות, בניסיון אולי להגן על התיק מפני טלטלות השוק. בזמן שחברות הטכנולוגיה ובראשן אנבידיה צונחות עשרות אחוזים, מניות כמו פייזר, ג'ונסון & ג'ונסון, מרק ועוד עולות יותר מ-3%.


הנטייה המתחזקת להשקעה בחברות תרופות מבטאת שינוי, לפחות בטווח הקרוב, בתפיסת הסיכון של המשקיעים. בניגוד לחברות טכנולוגיה, המתמודדות עם מחזורי חדשנות מהירים ותחרות אגרסיבית, חברות התרופות נהנות לרוב מביקוש יציב ומתמשך למוצריהן. הבריאות היא צורך בסיסי שאינו מושפע מתנודות כלכליות, מה שהופך את הענף למקלט בטוח בתקופות של אי-ודאות.


אחד הגורמים המרכזיים המושכים משקיעים לענף התרופות הוא ההשקעה המתמשכת במחקר ופיתוח. בעוד חברות טכנולוגיה מתמקדות לעיתים בפריצות דרך מהירות, חברות התרופות משקיעות בפיתוחים ארוכי טווח בתחומים כמו אונקולוגיה, אימונולוגיה ומחלות נדירות. גישה זו מבטיחה צנרת מוצרים יציבה והכנסות עתידיות יחסית צפויות.


ביצועי קרנות הסל על התרופות

קרן הסל iShares U.S. Pharmaceuticals ETF (סימול:IHE) שההחזקה הגדולה ביותר שלה היא בג'ונסון אנד ג'ונסון וההחזקה השנייה בגודלה היא אלי לילי, עלתה ב-6.5% מתחילת השנה וב-9% ב-12 החודשים האחרונים. לעומת זאת קרן הסל SPDR S&P Pharmaceuticals ETF (סימול:XPH) ששתי ההחזקות הגדולות שלה הן חברת Tarsus (TARS) שקופצת היום ב-4.6% ופייזר, עלתה ב-6.6% מתחילת השנה וב-7.6% ב-12 החודשים האחרונים.



פייזר Pfizer Inc 0.57%  

פייזר עולה היום לאחר שעל פי דיווחים הצליחה להימנע ממאבק פרוקסי מול המשקיעה האקטיביסטית סטארבורד. הצלחה זו, בשילוב עם תוכנית ההתייעלות שהציג המנכ"ל אלברט בורלה, הכוללת חמישה יעדים אסטרטגיים לשיפור ביצועי החברה, מספקת למשקיעים סיבה לאופטימיות זהירה לגבי עתיד החברה.


בעוד שהמניה איבדה כ-57% מערכה מאז שיאה בסוף 2021, ההימנעות מעימות ישיר עם סטארבורד, שהשקיעה מיליארד דולר בחברה בשנה שעברה, עשויה לסמן נקודת מפנה. המשקיעים עשויים לראות בהתפתחות זו סימן לכך שההנהלה מצליחה לנווט את החברה בצורה אפקטיבית דרך האתגרים הנוכחיים, במיוחד לאור העובדה שהחברה הצליחה להשיג ולעבור את כל היעדים שהציבה לעצמה בתוכנית ההתייעלות. יתרה מכך, המניה נסחרת כעת בין ממוצעי 50 ו-200 ימים, מה שעשוי לספק תמיכה טכנית.


ג'ונסון אנד ג'ונסון Johnson & Johnson Inc 

למרות האתגרים שחוותה החברה ב-2024, כולל תביעות בנושא אבקת הטלק, ג'ונסון אנד ג'ונסון ממשיכה להפגין צמיחה. המהלך האחרון של החברה, הכולל ניסיון רכישה בשווי 14.6 מיליארד דולר של יצרנית תרופות נוירופסיכיאטריות, מדגים את המיקוד האסטרטגי שלה בהרחבת פעילותה.

קיראו עוד ב"גלובל"


המניה עולה היום למרות שלאחרונה איבדה 4% לאחר הורדת תחזית הרווח ל-2025. החברה הוכיחה את חוסנה כשעקפה את תחזיות האנליסטים לרבעון הרביעי הן בהכנסות והן ברווחים, מה שעשוי לחזק את אמון המשקיעים ביכולתה להתמודד עם אתגרי השוק.


מרק Merck & Co. Inc. 

מניית מרק נסחרת בעליות שערים בעקבות ההודעה על קבלת בקשתה לאישור מזורז מה-FDA עבור התרופה WELIREG לטיפול בגידולים נדירים. זוהי התפתחות משמעותית עבור החברה, שכן כיום אין טיפולים מאושרים בארה"ב למחלה זו.

בנוסף, העובדה שהתרופה כבר מאושרת בסין וב-16 מדינות נוספות לטיפולים אחרים, מחזקת את הפוטנציאל המסחרי שלה. תאריך היעד שנקבע להחלטת ה-FDA (26 במאי 2025) מספק למשקיעים אופק ברור להתפתחות משמעותית שעשויה להשפיע על ערך המניה.



חברות תרופות ההרזייה עולות גם הן


מניות חברות תרופות ההרזייה אלי לילי ונובו נורדיסק נסחרות בעליות שערים, כאשר הראשונה עולה עד 3%, בעוד האחרונה עד 1%. למרות שהחברות חוו לאחרונה אתגרים בתחום תרופות ההרזיה, הן ממשיכות להציג צמיחה יציבה ותחזיות חיוביות לשנת 2025.


אלי לילי צופה הכנסות של בין 58 ל-61 מיליארד דולר בשנת 2025, מעל לתחזיות האנליסטים העומדות על 58.48 מיליארד דולר. למרות שהחברה הציגה תחזית מאכזבת לרבעון הרביעי של 2024, המשקיעים מתמקדים בפוטנציאל הצמיחה ארוך הטווח של החברה בשוק תרופות ההרזיה.


נובו נורדיסק, המתחרה הדנית, ממשיכה להפגין עוצמה עם מכירות שיא של תרופת ההרזיה Wegovy, שהגיעו ל-2.5 מיליארד דולר ברבעון השלישי - עלייה של 48% לעומת הרבעון הקודם ומעל לציפיות האנליסטים. החברה גם ממשיכה בפיתוח תרופות חדשניות, למרות התוצאות המאכזבות של CagriSema.


שתי החברות משקיעות מיליארדי דולרים בהרחבת כושר הייצור שלהן, מה שמעיד על ביטחונן בצמיחה העתידית של שוק תרופות ההרזיה. לפי הערכות חברת המחקר מורנינגסטאר, השוק צפוי להגיע להיקף של 200 מיליארד דולר עד 2030, פוטנציאל שמושך את תשומת לב המשקיעים.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    שמואל 28/01/2025 09:23
    הגב לתגובה זו
    חבל שהכותב לא מציג טבלה של התנהגות מניות התרופות בחצי שנה שנה שלוש שנים וחמש שנים. בטבלה אפשר היה לראות את המצב העגום של מניות התרופות. פרט ל LLY היוצאת מהכלל זה. מה שקרה הוא העברת סכומי כסף למניות הטכנולוגיה. ואתמול הייתה תניעה חזרה למניות התרופות מעין תנועת מטוטלת קטנה.לא הייתי מגיע למסקנות שהכותב מציג בכתבה.