גרטנר: מיקור חוץ בחו"ל יגדל ל-50 מיליארד ד' ב-2007

פיתחו שיטות לייעול תהליך ההחלטה על העסקת עובדים זולים במדינות רחוקות בעבור קונצרנים וחברות ענק. לא תמיד זה משתלם, מעריכים כלכלני גרטנר
חזי שטרנליכט |

גוף המחקר גרטנר מפרסם היום סקירה הגורסת כי רכישת שירותים ומוצרים ממקורות חוץ גלובליים נמצאת בצמיחה. בגרטנר צופים כי עד שנת 2007, ההוצאות על IT דרך מקורות גלובליים (בגבולות המדינה ומחוץ לה) יעלו על 50 מיליארד דולר.

חברות רבות ממהרות לבצע עסקאות מיקור חוץ מעבר לגבולות המדינה (Offshore) במאמץ להשיג יתרון תחרותי בעלויות ובתפוקות, אולם בגרטנר מתריעים כי כניסה חפוזה לעסקאות Offshore מועדת לכישלון. דוגמא מוכרת היא הנדידה להודו ולסין של תעשיות ומרכזי פיתוח.

בגרטנר מעריכים כי ללא תכנון ראוי, החיסכון בעלויות והשגת הפרודוקטיביות שנצפו כאשר נחתמה העסקה, אינם צפויים להתממש. בבדיקה שערכה גרטנר אותרו חמישה גורמים לכישלון עסקאות Offshore.

לדעת גרטנר, בלהיטות להשיג את היתרון הטמון במיקור גלובלי, לעיתים קרובות החברות אינן מתייחסות להיבטים הייחודיים של התחייבויות כאלו - בעיקר עלויות, פרודוקטיביות, מחויבות ותקשורת, הבדלי תרבויות ומוכנות הארגון. פרויקטים שמתחילים ללא תכנון מוצק בכל התחומים האלו, ייכשלו.

לשם כך, פיתחו בגרטנר העולמית מודל Go No Go המצביע על מכפיל הכדאיות/אי כדאיות להעביר פעילות למזרח הרחוק ולמקומות אחרים בעולם. עם תכנון ומחויבות נכונים, עסקאות Offshore יכולות להניב יתרונות עלות/תועלת המתממשות מהר יותר ומשתפרות במרוצת הזמן. ככל שחמשת נקודות הכשל נצפות מוקדם יותר ומטופלות מראש, כך ניתן יהיה להשיג מהר יותר את עקומת העלות/תועלת.

למגמה עולמית זו יש השפעה קריטית על תעשיית ה-IT בישראל ובארה"ב. בעמק הסיליקון, בו היה מחסור תמידי בעובדי היי-טק, מכנים את ההבראה הכלכלית והנדידה החוצה: The Jobless Recovery, מאחר ובמהלך 2004 נמדדה שם אבטלה של 8%. בישראל, עפ"י הערכות גרטנר, נדדו החוצה או לא נפתחו כלל כ-3,500 משרות בשל המיקור הגלובלי, בעיקר להודו ולגוש המזרחי לשעבר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה