כוננות ספיגה בשווקים הפיננסים - לא הושגה הסכמה בעניין העלאת תקרת החוב בארה"ב
השבוע החולף - סיכום קצר
התנודתיות בשווקים הפיננסים הורגשה היטב לאורך כל ימות השבוע על רקע הדיונים שנערכו בארה"ב בין הרפובליקנים לדמוקרטים בעניין העלאת תקרת החוב של ארה"ב. בשיחות האחרונות שנערכו בסופ"ש בין הצדדים לא הושגה תוצאה חיובית, ובעקבות כך נשיא ארה"ב הביעה דאגה בנוגע לאפשרות של הורדת דירוג האשראי, והוסיף כי הוא אינו בטוח שארה"ב תוכל לעמוד בהתחייבויותיה במידה ותקרת החוב לא תעלה עד הדד-ליין אשר נקבע ל-2 לאוגוסט. בתחילת השבוע הנשיא אובמה תמך בתוכנית קיצוצים בסך 3.7 טריליון דולר הכוללת העלאה במסים וקיצוצים של 500 מיליארד דולר בתוכנית הבריאות. הדמוקרטים לא קיבלו בעין יפה את התוכנית המתגבשת בשל העובדה כי היא לא כוללת העלאת מיסים מיידית.
משבר החוב של אירופה
מנהיגי האיחוד האירופאי נפגשו בבריסל והסכימו על חבילת סיוע נוספת עבור יוון בהיקף כולל של כ-109 מיליארד אירו בנוסף ל-50 מיליארד אירו מהסקטור הפרטי. למרות הסיוע המתגבש ליוון, סוכנות הדירוג פי'ץ הזהירה את המשקיעים מפני מצב של חדלות פירעון זמנית.
השבוע במרכז - אירועי מקרו
השבוע שלפנינו הינו אחד השבועות הגורליים ביותר עבור הכלכלה העולמית בכלל ועבור כלכלת ארה"ב בפרט. זהו השבוע האחרון שבו הרפובליקנים והדמוקרטים חייבים להגיע להסכמה ביניהם בנוגע להעלאת תקרת החוב של ארה"ב. במידה ולא תושג הסכמה בין בתי הנבחרים, ארה"ב תודיע ככל הנראה על מצב של חדלות פירעון ב-2 לאוגוסט. נשיא ארה"ב ינסה לאורך השבוע לגשר בין הצדדים על מנת למנוע ממצב שבו ארה"ב לא תצליח לעמוד בהתחייבויותיה. סוכנויות הדירוג ממתינות להתפתחויות וחלקן ערוכות כבר לקראת הורדת דירוג האשראי המושלם של הכלכלה הגדולה בעולם.
אנו מעריכים כי כלכלת ארה"ב ניצבת בפני 3 תרחישים אפשריים :
1. תרחיש ראשון - העלאת תקרת החוב עד ה-2 לאוגוסט:
התרחיש הורוד ביותר אך גם הקשה ביותר למימוש. אם אובמה יצליח לגשר על הפערים העצומים שקיימים בין שני בתי הקונגרס, תקרת החוב של ארה"ב תעלה והכלכלה הגדולה בעולם תצליח לחמוק ממצב של חדלות פירעון ומהורדת דירוג אשראי. במידה ותרחיש זה אכן התממש, השווקים פיננסים יוכלו לנשום לרווחה. ייתכן כי המדדים המובילים יכבשו שיאים חדשים. לגבי הדולר האמריקני - עשוי להתחזק, בעיקר מול מטבעות חוף מבטחים - הפרנק השוויצרי והין היפני. הזהב לעומת זאת עשוי להיחלש משמעותית היות והמשקיעים בעולם רכשו אותו לאחרונה ברקע לחוסר הוודאות ששרר בשווקים בעניין תקרת החוב של ארה"ב. פתרון הבעיה עשויה להוביל למימושים כבדים בזהב.
2. תרחיש שני - העלאת תקרת החוב באופן זמני:
לרמות שהנשיא אובמה התנגד בעבר לפתרון זמני של הבעיה, ההתפתחויות האחרונות עשויות לשנות את דעתו. אנו מעריכים כי תרחיש זה בעל הסיכויים הגבוהים ביותר למימוש אך הוא הכי פחות נוח עבור השווקים הפיננסים בכלל ועבור השטר הירוק בפרט. המשמעות של העלאת תקרת החוב באופן זמני היא שתקרת החוב תעלה לרמה שתספיק לכסות את הוצאותיה של ארה"ב לחודש הקרוב, דבר אשר יעניק פרק זמן נוסף למקבלי ההחלטות בארה"ב. השווקים הפיננסים עשויים להגיב בשלילה לתרחיש זה מכיוון שחוסר הוודאות בנוגע לעתידה של ארה"ב ימשיך לרחף באוויר. סוכנויות הדירוג עלולות לאבד את סבלנותן וחלקן עשויות לממש את הזהרותיהן בעניין הורדת דירוג האשראי של הכלכלה הגדולה בעולם. תרחיש זה עשוי להחליש את הדולר, בעיקר מול הזהב ומטבעות חוף מבטחים - הפרנק והין.
3. תרחיש שלישי - כישלון מוחלט של אובמה והודעה על מצב של חדלות פירעון של ארה"ב:
זהו התרחיש האפוקליפטי ביותר עבור הכלכלה האמריקנית. במידה ולא תושג שום הסכמה בין הצדדים, ארה"ב תכריז ב-2 לאוגוסט על מצב של חדלות פירעון. מצב זה עשוי להוביל להורדת דירוג האשראי של ארה"ב וככל הנראה יבטיח הפסד כואב לאובמה בבחירות הבאות, לכן הנשיא ינסה בכל כוחו למנוע תרחיש קיצוני שכזה.
הדולר האמריקני עשוי לאבד את מעמדו בתור מטבע חוף מבטחים ברחבי העולם והוא עשוי להתפרק מול מרבית המטבעות אך בעיקר מול הפרנק השוויצרי והין היפני. במצב של חדלות פירעון, ארה"ב עשויה לנקוט במספר צעדים שיאפשרו לה בכל זאת לעמוד בהתחייבויותיה ביניהם: מכירת חלק מהזהב העומד לרשותה.
מקרו כלכלה