מאחורי כישלון תמ"א 38? "עיריות מכשילות פרויקטים מחשש לאבד היטלי השבחה"

כך אומר היום בשיחה עם Bizportal ארז כהן, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין. איציק אמסלם, סגן נשיא התאחדות הקבלנים: "הממשלה בורחת מאחריות והתוכנית פשוט לא עובדת"
לירן סהר |

משרד הפנים פרסם היום (ג') הנחייה חדשה המורה לוועדות המקומיות לקדם תוכניות פרטניות לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה (תמ"א 38) לפיה תגבש כל וועדה מקומית תכנית מקומית שתעניק תוספות גדולות יותר של זכויות בנייה כתמריץ לחיזוק המבנים.

ארז כהן, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אומר כי "הרשויות המקומיות מציבות מכשולים בפני יזמים המעוניינים ליישם את תכניות התמ"א 38 מחשש מאובדן היטלי ההשבחה. התכנית מאפשרת תוספת קומות לבניין קיים ומקנה פטור מהיטל השבחה. הוועדות המקומיות מעוניינות שקודם ינוצלו זכויות הבנייה הרגילות, צעד שיאפשר המשך גביית היטל השבחה, ורק לאחר ניצול זכויות אלה יוענקו הזכויות לפי תמ"א 38 שיקנו פטור מהיטל השבחה".

ארז מוסיף כי הוועדות המקומיות חוששות שהתמ"א 38 תוביל לבנייה בלתי מבוקרת: "בנייה לגובה ללא דאגה למספר חניות מספק, פגיעה בשכנים. עד כה מתוך 200 בקשות שהוגשו, 100 אושרו ורק מעט מאוד יצאו לפועל עד כה. מדובר בראייה נקודתית בלבד שאינה מציבה פתרון לבעיות סביבתיות ואינה מאפשרת את קידומן של שכונות הזקוקות לטיפול רוחבי הכולל תוספת של בתי ספר, כבישים וריאות ירוקות". ארז חושש כי ההקלה במימוש תכניות התמ"א 38 עשויה למנוע את יציאתן לדרך של תכניות פינוי בינוי להן ערים רבות כה זקוקות.

איציק אמסלם, סגן נשיא התאחדות הקבלנים ובעלי חברת אלמוג כ.ד.א.י, מציין כי, בהתאחדות הקבלנים מתריעים מזה שנים כי תמ"א 38 אינה משיגה את יעדיה: "אנו שמחים לראות כי במשרד הפנים ובמשרד השיכון הפנימו את העובדה שתמ"א 38 במתכונתה הנוכחית אינה עובדת ומחפשים דרכים לשפרה, אולם נראה כי הממשלה במהלך הזה בורחת מהאחריות ומעבירה את האחריות לרשויות המקומיות במקום לקבוע הקלות ברורות במסגרת התמ"א שיחייבו את הרשויות ".

אמסלם מוסיף כי התוכנית הנוכחית שתאשר לוועדות המקומיות להגדיל את הזכויות לקבלנים משפרת את המצב הקיים בעיקר באזורי הביקוש ומדובר במהלך שיתרום בעיקר לקידום חיזוק של מבנים באיזור המרכז. עם זאת , התוכנית אינה משפרת את המצב בערים שמועדות לפורענות במקרה של רעידת אדמה. "בערים כמו בית שאן, טבריה או קרית שמונה שבהן קיימת הסכנה הגדולה ביותר לקריסת מבנים במקרה של רעידות אדמה גם מתן סמכויות לועדות המקומיות לתוספת זכויות לא יביא לקידום פרויקטים של תמ"א 38 כי מדובר בערים שבהן לקרקע כמעט ואין ערך וגם תוספת של 5 קומות על הבניין לא יהפכו את הפרויקט לכדאי".

התאחדות הקבלנים הציעה פתרון כולל שבמסגרתו יבוצע ניוד זכויות וקבלן שיסכים לחזק מבנים בבית שאן יקבל זכויות בנייה בתל אביב, ראשון לציון או ערים אחרות בהן הוא בונה דירות חדשות. בצורה כזו , ללא עלות תקציבית , המדינה תוכל לקבוע את סדרי העדיפויות לחיזוק המבנים ותדאג לכך שקודם יחוזקו הבניינים באיזורים הבעייתים ותוספת הקומות תתבצע בשכונות חדשות המסוגלות לקלוט את תוספת הדיירים. בין היתר, הפתרון המוצע יכניס למעגל העבודה אין ספור קבלנים מכל הרמות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה