תיק הנכסים - סימן חיובי? בינואר החשיפה של הציבור הישראלי למניות עלתה
המשקיעים הישראלים בחרו בתחילת שנת 2009 להזרים מעט כסף לשוק המניות ולהגדיל את חשיפתם למניות. כמו כן, מגמת הגידול בשווי נכסי הציבור המנוהלים בקופות הגמל וקרנות פנסיה המשיכה בינואר. כך עולה מנתוני התפתחות תיק הנכסים הכספיים שבידי הציבור.
מנתוני בנק ישראל המתפרסמים היום (א') עולה, כי סך ההשקעות של הציבור במניות בארץ בחודש ינואר עלה ל-229.9 מיליארד שקל מ-217.3 מיליארד שקלים בדצמבר וכמו כן, שיעור ההחזקה הכללי במניות הישראליות עלה מרמת שפל של 11.5% ל-12%, בעוד סך התיק עלה ב-1.8% לסך של 1.92 טריליון שקלים.
חשוב לזכור, כי בחודש ינואר נרשמו בעיקר עליות שערים בבורסה המקומית דבר שהטיב עם שוויו של תיק הנכסים. מדד המעו"ף עלה בינואר ב-0.8% ומדד ת"א 75 טס ב-29%.
החשיפה לאיגרות חוב עלתה מעט
החשיפה לאיגרות חוב סחירות בקרב הציבור הישראלי עלתה מעט לסך של 542.2 מיליארד שקל בינואר מ-526.8 מיליארד שקל, כאשר העלייה הורגשה בעיקר באיגרות חוב סחירות צמודות למדד בה עלתה ההחזקה ב-13.3 מיליארד שקלים לסך של 247.3 מיליארד שקל.
כאשר בודקים את הרכב התיק הנכסים בהשקעה במניות בארץ ובחו"ל ניתן לראות כי הירידה בחשיפה למניות שהתרחשה בדצמבר הופסקה בינואר והחשיפה עלתה מ-14.3% ל-14.8%, בהתאמה. נזכיר, כי רק בחודש דצמבר אשתקד עמד משקל המניות בתיק על 27.9%, אחרי שבאוקטובר נגע בשיא של 29.5%.
מהנתונים עוד עולה, כי הגידול בהסטת הכספים של הציבור הישראלי לקופות גמל וקרנות פנסיה המשיך בינואר. בינואר חלה עלייה של 3.4% בנכסים המנוהלים בקופ"ג וקרנות פנסיה והסתכמה ב-157.8 מיליארד שקל.
הנתונים עודכנו - ירידה של רק 73.9 מיליארד שקל בשנת 2008
תיק הנכסים של הציבור אינו כולל את הממשלה, את בנק ישראל, את השקעות תושבי חוץ ואת הבנקים המסחריים והבנקים למשכנתאות. כמו כן, הנכסים בארץ אינם כוללים תעודות סל, תעודות פיקדון ואגרות חוב מובנות. מנגד, הוא כולל נכסים לא צמודים, כגון מזומן, חשבונות עו"ש, פיקדונות בנקאיים, אג"ח, נכסים צמודים ולא צמודים ומניות בארץ ובחו"ל.
בבנק ישראל עדכנו את נתוני חודש דצמבר כך שכעת מסתכמת הירידה בתיק הנכסים של הציבור בשנת 2008 כולה ב-73.9 מיליארד שקלים. נציין, כי רק בספטמבר-נובמבר חלה ירידה של 95.4 מיליארד שקלים, עם זאת מדובר בעלייה חדה לעומת הנתונים הקודמים שהצביעו כי בשלושת החודשים הקשים של משבר הפיננסי בישראל נשחק תיק הנכסים שבידי הציבור בסכום עתק נטו של כ-204 מיליארד דולר.