פשרה בייצוגית כנגד טיב טעם בפרשת ה'עוף המתובל'. תוציא שוברים ע"ס 6 מ' שקל

מוצרי העוף המתובל שנמכרו לצרכנים היו פגומים או שחלף המועד למכירתם (פגי תוקף) והכילו כמות חיידקים העולה על המותר
משה בנימין |

התביעה הייצוגית שהוגשה כנגד רשת טיב טעם בעניין מכירת 'העוף המתובל' הסתיימה בפשרה (בטרם התקבלה כייצוגית), לפי ההסגם תנפיק הרשת לתובעים שוברי קניייה לסניפי הרשת בשווי 6 מיליון שקלים.

לטענת הצרכנים שעמדו מאחורי התביעה הייצוגית, מוצרי העוף המתובל נמכרו להם ע"י טיב טעם כאשר הם היו פגומים או שחלף המועד למכירתם (פגי תוקף) והכילו כמות חיידקים העולה על המותר.

עיקרו של הסכם הפשרה הוא כי טיב טעם תנפיק שוברים לשימוש הצרכנים במחלקת הבשר הטרי בסכום של 6 מיליון שקלים (600,000 שוברים בסכום של 10 שקלים כל אחד). זאת, לאחר שטיב טעם הצהירה במסגרת הסכם הפשרה כי היקף המוצרים המתובלים לא עלה על 1.4 מיליון שקל.

על פי הסכם הפשרה הראשון ניתן היה לממש בכל קנייה של ששים שקלים במחלקת הבשר הטרי, שובר אחד. בקניה בסכום של 120 שקלים ניתן יהיה לממש שני שוברים, ולא ניתן יהיה לממש יותר משני שוברים בקנייה אחת. בהסכם הפשרה הראשון נאמר כי יפורסמו הודעות בסניפים ובמחלקת הבשר הטרי.

בבדיקת רו"ח שמונה ע"י ביהמ"ש לטובת הסכם הפשרה נמצא, כי 44% מהרכישות במחלקת הבשר הטרי הם בסכומים שלא יאפשרו ניצול השוברים, היינו על הצרכנים יהיה להגדיל את קניותיהם כדי ליהנות מן השוברים. כן ציין הרו"ח כי ככל שתקופת מימוש השוברים תהיה ארוכה יותר, הדבר יאפשר לטיב טעם להעלות מחירים ולקזז בפועל חלק מסכום השוברים. לאור האמור, המליץ הבודק לביהמ"ש על הכנסת שני שינויים מרכזיים בהסכם הפשרה שיגרמו למימוש מהיר יותר ובאחוזים ניכרים יותר.

הראשון, כי סכום השוברים יופחת לסכום של 6 שקלים לשובר, היינו יונפקו מיליון שוברים של 6 שקלים כל אחד כאשר בקניה של 40 ש' במחלקת הבשר הטרי ניתן יהיה לממש שובר אחד, בקנייה של 80 ש' שני שוברים ובקניה של 120 ש' שלושה שוברים (מקסימום שוברים למימוש בקניה אחת יהיה שלושה). כך, לפי חוות דעתו של רו"ח אהוד רצאבי, באופן זה יגדל שיעור המימוש ותתקצר תקופת המימוש של השוברים.

השני, כי 60% מהשוברים יינתנו לחברי מועדון הלקוחות של טיב טעם, באמצעות דיוור ישיר (זאת לאור ממצא של רו"ח רצאבי, לפיו מרבית לקוחות הרשת שהנם חברי מועדון רוכשים בשר טרי, כך שהדבר יביא למימוש יעיל של השוברים והשבת הרווח לאוכלוסיה שרכשה את מוצרי העוף המתובל). היינו, 600,000 שוברים ידוורו בדיוור ישיר, על חשבון טיב טעם (מעבר לסכום השוברים), לחברי המועדון של טיב טעם.

ביהמ"ש אפשר לטיב טעם לבחור בין שתי חלופות לגבי השוברים שיחולקו בסניפים. הראשונה, כי מתוך סכום השוברים שאמור היה להיות מחולק בסניפים תתרום טיב טעם סכום של 750,000 שקל במזומן לבתי תמחוי בתחום העיר פתח תקווה.

השנייה, כי מימוש השוברים שיחולקו בסניפים לא יהיה מותנה ברכישת מוצרים בסכום נוסף במחלקת הבשר הטרי. אשר לשוברים שיחולקו לחברי המועדון, אלה יותנו ברכישה כפי שהציע רו"ח רצאבי. זאת, על סמך הנתונים שמצא רו"ח רצאבי, לפיהם אחוז גבוה מחברי המועדון רוכשים מוצרי בשר טרי בסכומים גבוהים יחסית ממילא, כך שמימוש השוברים לא יאלץ אותם לרכוש מוצרים שלא היו רוכשים.

האופצייה שנבחרה לבסוף הייתה מימוש השוברים, וכן אימצו את ההמלצות והשינויים שבחוות דעתו של רו"ח רצאבי, והגישו לאישור בית המשפט הסכם פשרה מתוקן. טיב טעם לצרכניה על פי ההסכם הסופי סכום גבוה פי שלושה מהסכומים בו מכרה בשר מתובל בתקופה הרלבנטית. בנוסף, הדיוור הישיר לחברי מועדון הלקוחות וכן הגמול לתובעים ושכר הטרחה יתווספו לסכום הפיצוי.

התובעים ועורכי הדין יוצאים ברווח לא קטן מהסיפור

בהסכם הפשרה הסופי הוסיפו הצדדים המלצה בדבר תשלום גמול לתובעים (בסכום של 100,000 שקל) ושכר טרחה לבאי כוחם בסכום של 900,000 שקל כולל מע"מ. אשר לגמול לתובעים, יש לציין את השקעתם בתובענה. התובענה הוגשה בינואר 2006, ומזה שלוש שנים מלווים התובעים את ניהול התובענה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה