פיצויים של 24,000 שקל לעובד שפוטר מעבודתו משום שתבע את המעסיק

ביהמ"ש קבע כי הפיטורים היו שלא כדין ונבעו מהחלטת העובד לתבוע את מעסיקו להחזיר כספים שנגבו ממנו בגין תאונה ברכב העבודה
משה בנימין |

ביהמ"ש פסק על מעסיק לשלם לעובד שפוטר על-ידו מהעבודה פיצויים של 24,000 שקל בגין פיטורים שלא כדין, לאחר שהעובד תבע את מעסיקו להשיב לו כספים.

טענתו של התובע היא שהוא פוטר מעבודתו בשל תביעה שהגיש. התובע הועסק בחברה כאיש מכירות. לצורכי עבודתו קיבל התובע רכב צמוד, והוא היה רשאי לעשות בו גם שימוש פרטי. מפרטי המקרה עולה, כי בעת שהתובע היה בנסיעה פרטית הוא פגע עם רכבו ברכב שלפניו. הנזק לנתבעת בגין התאונה הסתכם בסך של 2,576 שקל.

נוכח הנזק שנגרם קיזזה החברה מהעובד, חד צדדית, סך של 2,225 שקל מדמי ההבראה שהגיעו לו, תוך שהיא שומרת לעצמה את הזכות לקזז יתרה של 351 שקל.

ביום 21.1.07 שלחה מזכירת האיגוד המקצועי בהסתדרות מכתב לחברה ובו דרשה להשיב לתובע את העובד שקוזז שכן הקיזוז מנוגד להוראת סעיף 25 לחוק הגנת השכר. ביום 30.1.07 השיבה החברה - באמצעות מנהלה, דחתה את טענתה בהסבירה כי הנזק לא 'נגבה' מ'שכר' אלא מדמי הבראה.

ביום 19.3.07 הגיש העובד תביעה ובה עתר לחייב את החברה להשיב לו את הסכום שקוזז מדמי ההבראה (2,225 ₪). בשלב זה התובע עדין הועסק ע"י הנתבעת. ביום 13.5.07, חודשיים לאחר הבקשה להשבת הכספים פוטר התובע תוך מתן הודעה מוקדמת בת חודש ימים.

לא מוותר בקלות - מקליט את המנהל

העובד שפוטר תפס יוזמה והחליט להקליט את אחד מהמנהלים השותפים בחברה, בכדי להוכיח שסיבת הפיטורים הייתה ההחלטה לתבוע. המשפט החשוב לעניין שהוקלט היה, מצד העובד: "אז אתה אומר לי 'תבטל ת'תביעה, אם לא – אני מפטר!? .

המנהל ענה לעובד: "תשמע, יש, יש צדק בזה. יש אי סבירות בזה שאתה נמצא במקום עבודה, ואתה תובע את המקום עבודה... זה תביעה, זה הולך להתברר בבית משפט. זה תביעה".

החברה מצדה טענה בכתב ההגנה כי העובד פוטר משום שחלה ירידה בתפוקת העבודה שלו ואף הציגו בפני בית המשפט נתונים כספיים המעידים על הירידה בהיקף המכירות של העובד.

בפסיקתו לטובת העובד שפוטר אמר השופט, "גם אם אקבל את נתוני המכירה, אין בכך ולא כלום. שכן העובדה כי עמדה לנתבעת עילה לפיטורים אינה מצביעה בהכרח על כך שזו הסיבה לפעולתה. לא כל שכן, משהנתבעת לא סיפקה שום הסבר מניח את הדעת מדוע המתינה עד ליום 13.5.07 בעוד שהמכירות ירדו לשיטתה כבר בחודש 12/06".

השופט קבעה כי בראיות שהוצגו לפניו היה די כדי להוכיח כי העובד פוטר בשל התביעה שהגיש. החברה מצדה הייתה אמורה להוכיח אחרת ולהפריך את טענתו אך כשלה במשימה זו.

לסיכום, חייב השופט את החברה לשלם לעובד פיצוי בסך של 24,000 שקל בגין פיטורים שלא כדין.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה