פישר ריאלי: "אי אפשר להפוך את המשק הישראלי לאי של צמיחה בתוך המשק העולמי"

בשיעור במסגרת פרויקט "לומדים ביחד" של קשת אמר הנגיד: "מה שאנחנו והאוצר עושים משפיע בכיוון הנכון. ברור שנצטרך לשנות את תחזית הצמיחה לנוכח החרפת המצב ובהתאם למצב הלחימה"
קובי ישעיהו |

"יצאנו ממלחמת לבנון השנייה בהצלחה. המשק המשיך לצמוח בקצב יפה אחרי המלחמה. כיום זה תלוי בכמה זמן זה ייקח בעיקר, ואנחנו נמצאים במצב שונה במשק העולמי. אז המשק העולמי היה במצב מצוין - כעת הוא על הפנים. מה שקורה בחו"ל משפיע עלינו הרבה" - כך אמר הבוקר (א') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, שהעביר שיעור בכלכלה לילדי הדרום במסגרת פרויקט "לומדים ביחד" של קשת.

"בסך הכל אנחנו מבינים שהמצב לא קל. הסיפור הקצר הוא שהמשק הישראלי והמשק העולמי שניהם היו במצב ממש מצויין עד אמצע 2007, אצלנו זה המשיך עד אמצע 2008. אבל באמצע 2007 התחיל להתפתח משבר פיננסי, בעיקר בארה"ב ואחר כך גם באירופה, יפן ובשאר העולם. זה התחיל בשוק הדיור בארה"ב, שם המחירים האמירו לרמות גבוהות מדי, וכשהם התחילו לרדת זה פגע באנשים, בבנקים ובכל המערכת הפיננסית ואחר כך בשאר העולם. זה היה השלב הראשון".

"בנקים היו בצרות. ואז קרה שבנק קרס באנגליה פעם ראשונה ב-140 שנה. בנקים גדולים בארה"ב נכנסו לבעיות חמורות מאוד. כשבנקים נכנסים לבעיות, אז גם שאר הכלכלה נכנסת לבעיה. כשקשה מאוד לקבל אשראי, חברות או משקי בית, אז יש בעיה. זה משפיע על רמת הפעילות במשק, ובמקום לצמוח מקבלים התכווצות".

"ואז המשבר הפיננסי הפך להיות משבר ריאלי. כלומר, זה משפיע על היכולת של אנשים למצוא עבודה, לצרוך ולהוציא כסף. אנחנו עכשיו במצב בו החזאים צופים שהמשק העולמי כמעט ולא יצמח ב-2009, לאחר הרבה מאוד שנים. זה משפיע על כל העולם וגם אצלינו, זה משפיע על כל פעולה ופעולה שאתם עושים" (פונה לתלמידים אליהם הועבר השיעור).

עוד אמר פישר "בשנים האחרונות המשק הישראלי צמח בשיעורים גבוהים, כולם ראו את זה והרגישו את זה. אנחנו משק קטן שצריך להיות משולב במשק העולמי וכל מה שקורה בעולם משפיע גם עלינו. אנחנו מוכרים 45% ממה שאנחנו מייצרים לחו"ל, ולכן ההשפעה של העולם עלינו די גדולה. כל היצואנים נכנסו לבעיות, הם לא יכולים למכור את הכמויות שהם מכרו בעבר, אז הבורסה יורדת כי היא משקפת את מה שקורה בכלכלה".

"המצב הנוכחי לא פשוט אבל צריך להתמודד עם הבעיות שיש לנו, ויש לנו כל היכולת והקיבולת לעשות את זה. יש לנו מדיניות כלכלית, גם במשרד האוצר וגם בבנק המרכזי שקובע את הריבית לטווח קצר במשק. שני הגורמים האלה יכולים להתערב ולהשפיע על המצב", אמר הנגיד. כשנשאל עד לאן יידרדר המשבר בישראל ומתי הוא צפוי להסתיים, השיב פישר: "כל אחד יכול להיות חכם בדיעבד, אבל נכון לעכשיו, התחזית של בנק ישראל לשנה הנוכחית היא לצמיחה של 1.5% - אבל ברור שנצטרך לשנות את זה לנוכח החרפת המצב ובהתאם למצב הלחימה. קשה בדיוק לדעת, אבל אנחנו נמצאים במצב קשה יותר כבר היום".

"מתי נצא מהמשבר בישראל? זה תלוי בעיקר במשק העולמי. אני מצפה שעד סוף השנה המשק האמריקני יתחיל לצמוח, בעיקר בזכות התוכניות שהמימשל החדש בראשות ברק אובמה מתכוון ליישם, ולכן אני מצפה שנראה את הסימנים הראשונים לצמיחה לפני סוף השנה הזאת. הסימנים הראשונים הם לא מרשימים. כלכלנים רואים אותם, אבל אלה לא דברים שכל אחד רואה מיד ומתפעל 'הנה, אנחנו יוצאים מהמשבר'", הוסיף הנגיד.

"אנחנו יכולים להקל על המצב הרציני והחמור במשק, אבל אנחנו לא יכולים להפוך אותו לאי של צמיחה בתוך המשק העולמי. מה שיהיה מאד חשוב לנו הוא צמיחת המשק העולמי", הוסיף פישר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה