מחקר חדש בבנק ישראל מגלה: לדולר השפעה שולית על הייצוא בהשוואה לתנאי הסחר

כלכלנים וגורמים בשוק זעקו וקראו לממשלה להתערב בשער החליפין ולרכוש דולרים. אולם מתברר כי התעשיה מסתגלת לשינויים בשער החליפין בעזרת צימצום עלויות העסקת עובדים
שהם לוי |

גורמים רבים יצאו וזעקו בשנה האחרונה והפצירו בפני בנק ישראל להתערב בשוק המט"ח ולמנוע את התחזקות השקל מול הדולר. בנק ישראל התערב במסחר במט"ח וכנראה שמנע מהדולר להגיע לרמות של קרוב יותר לשלושה שקלים. כיום נסחר הדולר סביב 3.7 שקל, ובכן היו שיגידו שהיצואנים ירוויחו בהכרח - לא בטוח.

היום מפרסם בנק ישראל מחקר חדש ומקיף לפיו השפעת הדולר על הייצוא שולית בהשוואה לגורמים אחרים, כמו הרעת תנאי הסחר עם העולם.

הממצאים מהמחקר של בנק ישראל מעידים על ירידה ניכרת של רווחיות היצוא בשנתיים האחרונות - אך זאת ביחס לרמת רווחיות גבוהה בפרספקטיבה ארוכת טווח. עוד עולה מהמחקר כי ירידת הרווחיות נובעת בעיקר מההרעה בתנאי הסחר, ואילו השפעתו של שער החליפין הייתה נמוכה - עקב עליית המחיר הדולרי של היצוא וגלגול חלק מהפגיעה אל העובדים, על ידי שחיקת שכרם יחסית לייצור לשוק המקומי.

נזכיר כי הרעת תנאי הסחר - שלא כמו הייסוף בשער החליפין - פוגעת במשק בכללו, לא רק במגזר היצוא. מחקרים בעולם מלמדים כי לשינויים בשער החליפין הנומינלי השפעה קטנה יחסית על היצוא ביחס להשפעת גורמים אחרים.

הירידה החדה בשער החליפין של הדולר והרעת תנאי הסחר בשנתיים האחרונות עוררו חששות לבלימת גידולו של היצוא. חששות אלה לא התממשו עד כה, אך חשוב לבחון את השפעת התהליכים האמורים על רווחיות היצוא לאורך זמן, וזאת במסגרת רחבה אשר תאפשר להעריך את מידת הפגיעה ברווחיות ולהבין את הגורמים לה, כך אומרים היום בבנק ישראל.

מחקרים בעולם מלמדים כי לשינויים בשער החליפין הנומינלי השפעה קטנה יחסית על היצוא ביחס להשפעת גורמים אחרים. על פי מחקרים אלה, עלות הכניסה הגבוהה של היצרנים לשוק העולמי מפחיתה את חשיבותם של שינויים בשער החליפין העשויים להיות קצרי טווח ומעלה את חשיבות ביצועי העבר והציפיות לעתיד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה