שרי האוצר של ה-G8 חדים מתמיד: "כלכלת העולם עומדת בפני אי ודאות - הנפט מהווה אתגר חמור"
שרי האוצר של פורום מדינות ה-G8 (ארה"ב, רוסיה, גרמניה, צרפת, בריטניה, יפן, קנדה ואיטליה) מזהירים היום מפני "אי ודאות" מולה ניצבת הכלכלה הגלובלית, בעוד הגאות במחירי הנפט והסחורות מאיימים להביא להשתוללות האינפלציה ולפגיעה חמורה בצמיחה הכלכלית. בתוך כך, נמנעו השרים מלצאת בהצהרה משותפת בנוגע לדולר, אך חלקם חזרו על השגת מטרת ה"דולר החזק".
"כלכלת העולם ממשיכה לעמוד מול אי ודאות והסיכונים מטה נמשכים", נמסר בהצהרה הרשמית של השרים, אשר התכנסו היום ביפן על מנת להכין את הקרקע לפגישת מנהיגי מדינות ה-G8 בחודש הבא. "הגאות במחירי הסחורות, בעיקר הנפט והמזון, מהווים אתגר חמור".
שרי האוצר של ה-G8 התכנסו ללא נוכחותם של ראשי הבנקים המרכזיים של המדינות המתועשות ולכן נמנעו מלצאת בהצהרה משותפת הקשורה לשוק המט"ח. עם זאת, שר האוצר האמריקני, הנרי פולסון ושרת האוצר של צרפת, גריסטין לגאר שיגרו התבטאויות התומכות בחיזוק הדולר. שר האוצר של יפן מסר כי השרים לא דנו באפשרות של התערבות משותפת בשוק המט"ח העולמי.
"דולר חזק הוא אינטרס של ארה"ב", אמר פולסון. לגאר אמרה בתגובה כי היא "שמחה" לשמוע זאת.
השרים הדגישו עוד, כי המשך ההידרדרות בשוק הדיור האמריקני, לצד הטלטלה בשווקים הפיננסים בעולם, מהווים סכנה לצמיחה העולמית. עם זאת, השרים מסרו כי ניכרת התאוששות בשווקים מאז פגישתם האחרונה בחודש אפריל, אז הם הדגישו כי מחנק האשראי הוא גורם הסיכון העיקרי לכלכלת העולם. השרים הוסיפו כי השווקים המתעוררים עדיין ממשיכים "לצמוח במהירות".
ובזמן שהשרים מביעים דאגה מהשיא במחיר הנפט ובנקים מרכזיים ברחבי העולם מתחילים לשנות כיוון ולהיות מוטים לכיוון הידוק מוניטרי, סעודיה יוצאת היום בהודעה מפתיעה לפיה היא תגדיל את תפוקת הנפט היומית שלה לרמת שיא על מנת להרגיע את שוק הנפט.
סעודיה, הנחשבת ליצואנית הנפט הגדולה בעולם, מתכננת להגדיל את התפוקה היומית שלה בחצי מיליון חביות החל מהחודש הבא. כך מדווח העיתון "ניו יורק טיימס", אשר מסתמך על אנליסטים וסוחרים בשוק הנפט שקיבלו תדרוך מטעם סעודיה. לאחר ההעלאה תפיק סעודיה 10 מיליון חביות נפט בכל יום - שיא היסטורי עבור הממלכה הסעודית.
רק בחודש שעבר הגדילה סעודיה את תפוקתה היומית ב-300 אלף חביות בעקבות לחץ מצד נשיא ארה"ב, ג'ורג' וו. בוש. לפי הדיווח ב"טיימס", הסעודים מודאגים מכך שמחירי הנפט הגבוהים יכו בצמיחה הגלובלית ויביאו לירידה בביקושים לנפט, כפי שכבר קורה בארה"ב ובמדינות מפותחות אחרות.