מרגישים שאתם מכורים לעבודה? בנק ישראל חושף נתונים מדאיגים באשר לתופעת ה-Workaholic

בנק ישראל: שיעור הישראלים המכורים לעבודה גבוה מהממוצע ב-OECD; התופעה מסכנת גם את המעסיקים
עדי בן ישראל |

הסיפור הבא מוכר בוודאי לעובדים רבים בישראל: המעסיק מעניק אמצעי טכנולוגיה המקלים על העבודה מהבית, את המשימות הרבות קשה להשלים במהלך יום העבודה הרגיל, והתוצאה: עבודה בשעות נוספות תוך טשטוש הגבול הבריא בין עבודה לשעות הפנאי. התופעה נקראת "Workaholic" (התמכרות לעבודה), ונראה כי בישראל היא כה רחבה עד שבנק ישראל החליט לבדוק את הנושא לעומק.

"Workaholic הוא מי שמכור לעבודתו ומקדיש לה את מרבית זמנו ומרצו, אף שאין לו צורך כלכלי בכך", אומרים בבנק ישראל. "ההתמכרות לעבודה התרחבה בעשורים האחרונים בעטיים של מספר תהליכים ובכללם התגברות האינדיווידואליזם; עליית שיעור החברות, ובכללן חברות רב-לאומיות הפועלות בסביבה גלובלית תחרותית וסביב השעון, במיוחד בענפי הטכנולוגיה העילית; ירידה ברמת ההתאגדות; שיפורים טכנולוגיים והסדרים מוסדיים המקלים על עבודות משק הבית ועל גידול הילדים; התרחבות אי-השוויון בהתפלגות ההכנסות, אשר מעלה את התועלת מעבודה מאומצת, המגדילה את הסיכוי להשיג משרות מתגמלות.

"יתר על כן, מעבידים מעודדים את ההתמכרות לעבודה על ידי טשטוש הגבולות בין העבודה לשעות הפנאי: העמדת אמצעי תקשורת מודרניים ורכב לרשות העובדים – אמצעים המאפשרים להם לעבוד מהבית ולהגיע בנוחות לעבודה בכל שעות היממה. פיקוח צמוד וניטור אחר העובדים שכיח גם הוא".

סכנה גם למעסיקים

אך מלבד הפגיעה בשעות הפנאי של העובד, האם התופעה מהווה סכנה גם למעסיקים עצמם? בבנק ישראל טוענים שכן: "מחקרים רבים מלמדים כי להתמכרות לעבודה השלכות נרחבות על העובד ועל המשק. התופעה עלולה להגביר את המתח והחרדה של העובדים, לפגוע בבריאותם, לפגוע בקשרים המשפחתיים והחברתיים שלהם ועוד. ההתמכרות לעבודה גם דוחפת עובדים אחרים במקום העבודה של המכור להגביר את היקף עבודתם. בהסתכלות משקית עלויות העבודה אמנם מצטמצמות, אך התעסוקה של אחרים עלולה להיפגע, ובטווח הארוך, עם השחיקה המתמשכת במקום העבודה, גם עלות העבודה ליחידת תפוקה עלולה להאמיר".

שיעור הישראלים המכורים לעבודה גדול מהממוצע במדינות ה-OECD, ולמרות הקושי הטמון בזיהוי אלו המכורים לעבודה, בבנק ישראל החליטו להתייחס לשכירים העובדים לפחות 60 שעות בשבוע ואשר שכרם עולה על 30 שקל לשעה (אם כי בבנק ישראל מדגישים כי אין הם בהכרח מכורים לעבודתם).

בקרב שכירים אלה, שיעור המועסקים שעות ממושכות עמד ב-2006 על 4.9% מכלל השכירים (בקרב היהודים מדובר על 5.4%) והם היוו 7.9% מבין השכירים המשתכרים 30 שקל לשעה ומעלה. "יש לציין שלמעלה מ-9% מהמשתכרים פחות מ-30 שקל לשעת עבודה עובדים 60 שעות ומעלה בשבוע, ממצא העשוי להעיד כי רבים נאלצים לעבוד שעות רבות כדי להתפרנס", מדגיש בנק ישראל.

אז מי הם אותם מכורים לעבודה? לפי נתוני בנק ישראל, מדובר במנהלים (18%), אקדמאים (23%) וכן הנדסאים וטכנאים (21%). כאמור, במרבית מדינות ה-OECD השכירים עובדים פחות, ואילו רק הגברים בדרום קוריאה, יפן ומקסיקו וכן הנשים בארה"ב עובדים יותר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה