שרי האוצר של מדינות ה-G8 מתכנסים: ההסכמה הגורפת היחידה - חיזוק הדולר

בניגוד לחילוקי הדעות בקרב המדינות המתועשות לגבי הטיפול במחיר הנפט, כולם מסכימים שצריך לחזק את הדולר, מה שמוסיף לעליות של המטבע האמריקני בעולם
עדי בן ישראל |

שני נושאים עיקריים יעמדו על סדר היום של פסגת שרי האוצר של מדינות ה-G8 בסוף השבוע: האינפלציה הגואה והדולר החלש. לגבי האינפלציה, אשר מונעת בעיקר מהזינוק במחיר הנפט, לא צפויה כל החלטה או אף הצהרה בשל חילוקי דעות פנימיים בקרב 8 מדינות המתועשות, אולם לדבי הדולר כולם מסכימים: עליו להתחזק.

מפגש שרי האוצר של מדינות ה-G8 (ארה"ב, רוסיה, גרמניה, צרפת, בריטניה, יפן, קנדה ואיטליה) נועד להכין את הקרקע לקראת מפגש מנהיגי המדינות הללו בחודש הבא, אך ראשי הבנקים המרכזיים של המדינות לא ישתתפו בו.

כלכלנים מעריכים כי מלבד הגברת הלחץ על קרטל אופ"ק להגביר את תפוקת הנפט, אין למדינות ה-G8 הרבה כלים שיתמודדו עם התייקרות הזהב השחור. בנוסף, כמעט כל הצעה שתעלה על שולחן הדיונים תזכה להתנגדות מצד חברות אחרות ב-G8, כל מדינה והאינטרסים שלה. כך, למשל, עצם הרעיון של הורדת מחירי הנפט זוכה להתנגדותן של רוסיה וקנדה, אשר מייצאות נפט בעצמן וגוזרות קופון גדול מכך.

שר האוצר של איטליה, ג'וליו טרמונטי, יציע להגדיל את כמות הביטחונות שנאלצים הספוקלנטים הסוחרים בחוזים העתידיים על הנפט לשים בצד על מנת לסחור. המטרה: הפחתת הפעילות הספקולנטית שתורמת, לדעת רבים, לגאות במחיר הנפט. ההצעה אולי נשמעת הגיונית באזני רבים, אולם חברות אחרות ב-G8 לא יסכימו להתערבות שכזו בשוק, ובראש המתנגדות ניצבות ארה"ב ובריטניה, אשר אינן מאמינות כי פעילות הספקולנטים היא זו שמזינה את העלייה במחיר הנפט.

עם ניגודי אינטרסים כה רבים ואי היכולת להגיע להחלטות אפילו בנושא הנפט, מזל שיש את הדולר. חולשתו של המטבע האמריקני מגבשת קונצנזוס נדיר בקרב מדינות ה-G8, אשר מעוניינות כולן בהתחזקותו. שר האוצר של ארה"ב, הנרי פולסון, אמר השבוע כי אין הוא פוסל התערבות בשוק המט"ח העולמי על מנת לחזק את הדולר. התערבות זו תחייב שיתוף פעולה עם המדינות המובילות בעולם, ובמידה ואכן הדבר יידרש, לא נראה כי לפולסון יקומו מתנגדים למהלך.

כולם רוצים דולר חזק

בתקופה האחרונה גוברים הקולות הקוראים לחיזוק הדולר. בחודש אפריל הביעו מנהיגי מדינות ה-G7 דאגה באשר לחולשת הדולר, פולסון עצמו חוזר פעמים רבות על רצונות ב"דולר חזק", והשבוע הצטרף גם יו"ר ה'פד', בן ברננקי, למקהלה כאשר אמר כי מדיניות ה'פד' תשים מעתה ואילך דגש רב על הדולר (והגביר בכך את הסבירות להעלאת הריבית בארה"ב באוקטובר).

"שלא תטעו בעניין הזה - הבית הלבן רוצה דולר חזק ולא רק דולר יציב", כתב השבוע דייוויד גילמור מ-FX Analytics. "גם ה'פד' רוצה דולר חזק וכך גם הבנקים המרכזיים באירופה, בריטניה, קנדה ועוד. דולר חזק יספק מקום לבנקים מרכזיים בעולם לשמור על הריביות שלהם ולא להעלותן, ובנוסף הוא ירגיע את מחירי הסחורות הגואים".

וכשכולם מעוניינים בדולר חזק - הדולר אכן מתחזק. המטבע האמריקני התחזק השבוע מול המטבעות המובילים בעולם ורשם אף את העלייה השבועית החדה ביותר מול האירו מזה כשנתיים (2.2%). בשנה האחרונה צנח הדולר ב-14% מול האירו בזמן שה'פד' חתך את הריבית מ-5.25% בספטמבר ל-2% כיום על מנת למנוע מכלכלת ארה"ב להיכנס למיתון. ברננקי אמר לאחרונה כי המצב הכלכלי בארה"ב השתפר בחודש האחרון והדגיש את החשש מפני האינפלציה, מה שגרם להתגברות הסבירות להעלאת הריבית בארה"ב בעתיד הנראה לעין.

אז כשברקע ניצבות ההתבטאויות של פולסון וברננקי והרצון המשותף של מדינות ה-G8 בדולר חזק, כל שניתן עכשיו לעשות הוא להמתין להצהרה המשותפת של המדינות, ויותר מכך - למעשים בשטח מצד אלו המעוניינים בחיזוק הדולר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה