טבע מסכמת 4 שנים עם 0% תשואה: הדולר אכל לישראלים את כל הרווח ב"מניית העם"

בזמן שהישראלי עשה 0% תשואה על השקעה במנייה, האמריקני עשה תשואה שלא מביישת אף בורסה בעולם. להביט בגרפים ופשוט לא להאמין
אריאל אטיאס |

משקיעי טבע בישראל תופסים בוודאי את ראשם בתסכול. מניית החברה, אשר כונתה עד לא מזמן "מניית העם" בשל הציבור הרב שאהב להחזיק בה, ירדה בימים האחרונים שוב אל מתחת לרמת ה-150 שקלים, רמה זהה לזו שנרשמה ביולי 2004. מבדיקה פשוטה שערכנו עולה, כי בעוד שהמשקיע הישראלי לא הרוויח כלל ב-4 השנים האחרונות על השקעתו בטבע, עמיתו האמריקני שרכש את המניה בוול סטריט (סימול: TEVA) נהנה באותו פרק זמן מתשואה של 39%. הסיבה: נפילת הדולר.

הסיפור של טבע (טבע חו"ל) מוכיח למשקיעים שבשוק ההון חשוב לא רק לנתח את החברה לפני שמשקיעים במנייתה, אלא לדעת גם להתחשב בגורמים נוספים, שבראשם היכן להשקיע במקרה שמנייה היא מנייה דואלית, כלומר נסחרת במספר בורסות במקביל. מתברר, כי שיקולים שלא קשורים כלל וכלל לביצועי החברה אלא לביצועים בשוק המט"ח, הינם קשורים מאוד להשקעה.

ב-2004 עמדו המכירות של טבע על 4.8 מיליארד דולר והרווח הנקי על 331.8 מיליון דולר בלבד. מאז הספיקה החברה לבצע מהלכים רבים שהביאו אותה לרף הכנסות של 9.4 מיליארד דולר ורווח נקי של 1.9 מיליארד דולר ב-2007. יתרה מזאת, טבע צפויה השנה לעבור את רמת ה-10 מיליארד דולר בהכנסות, וגם הרווח צפוי להמשיך במסלול הצמיחה.

בזמן שהביצועים של טבע סייעו למשקיעיה בוול סטריט לגזור קופון ב-4 השנים האחרונות, תשואה ממוצעת של כמעט 10% בשנה, הדולר קלקל את החגיגה למשקיעים בישראל. בתחילת יולי 2004 עמד שערו של הדולר על כ-4.47 שקלים. מאז הוא נפל בכ-26% - וגרר עימו גם את מניות טבע הנסחרות בבורסה של תל אביב, ירידות שאף קיזזו את העלייה של טבע בארה"ב.

כמובן שבכל מקרה מול עניו של המשקיע הישראלי לא עמדו הרבה ברירות במידה וחשק במניות טבע, כיוון שגם אם היה קונה את המנייה בדולרים בניו יורק, שהיה בא לממש החזקה ולמכור היה ממיר את כספו בחזרה לשקלים ושוב היה רואה תשואה של 0% מול עניו. כמובן שיכולנו לבצע גם גידורים ולקנות הגנות מטבע, אך ניתן להניח שבמקרה כזה היינו רואים רק תשואה חד ספרתית, אם בכלל.

צירפנו לנוחיותכם את הגרפים של טבע בישראל, טבע בוול סטריט והתנהגות הדולר מיולי 2004. אם ניתן להפיק לקח אחד מהסיפור של טבע, כמו גם של מניות דואליות אחרות, הוא שבהשקעות בבורסה יש לקחת בחשבון גם את הדולר כגורם מרכזי בהשקעה. כך, למשל, במידה והדולר אכן ימצא תחתית בחודשים הקרובים, ובהנחה שטבע תמשיך להפגין את אותם ביצועים של השנים האחרונות, המשקיעים הטריים של טבע בישראל יוכלו לגזור קופון כפול.

גרף המציג את מניית טבע בישראל (כחול), טבע בנאסד"ק (ורוד), דולר-שקל (חרדל)

בשורה התחתונה, טבע היא רק דוגמא וישנן עוד רבות כמותה בישראל - "הדואליות". עכשיו, תחשבו מה היה נשאר לכם מ-100 אלף שקל השקעה במניית וריפון בבורסה של תל אביב, רק לפני שנה...

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה