רון אייכל: "הדולר בשלב האחרון - יתחיל במסע התחזקות של שנים"
יום המסחר בשוק המט"ח התנהל היום בסימן היחלשותו של השקל למול המטבעות העיקריים, הדולר והאירו, כאשר המטבע האמריקני מתחזק גם בעולם, אם כי בשיעור מתון יותר של עד 0.3%.
את השבוע החולף סגר הדולר בצניחה של כמעט 5% מול השקל על רקע דבריו של הנגיד סטנלי פישר מישיבת הממשלה לפני שבוע, ומדד מארס שהפתיע בעלייה של 0.3% וטרף את הקלפים בכל הנוגע להחלטת הריבית שתתקבל בשבוע הבא. השקל קיבל גם חיזוק מהעלאת דירוג האשראי של ישראל בידי סוכנות הדירוג מודי'ס, ולאחר ההתחזקות המשמעותית נרשמים היום מימושי רווחים בשוק.
שבוע המסחר הנוכחי צפוי להתאפיין במחזורי מסחר דלים יותר בשל חול המועד פסח. בשוק המט"ח המקומי והעולמי ממתינים בעיקר לשתי החלטות ריבית חשובות במיוחד: האחת בישראל ביום שני הבא והשנייה בארה"ב, יומיים לאחר מכן. ההערכות הן כי הרמת הראש של האינפלציה בישראל תקשה על בנק ישראל להוריד את הריבית, אולם לא נפסלת האפשרות של הורדת ריבית אחרונה בשיעור של 0.25% ל-3%.
בארה"ב ישנה דילמה זהה, כאשר האיום האינפלציוני צפוי להביא להאטה בקצב הורדות הריבית. הפדרל ריזרב חתך את הריבית בארה"ב ב-3% מאז ספטמבר האחרון. ההערכה הרווחת בארה"ב היא כי ה'פד' יוריד בסוף החודש את הריבית ב-0.25% ל-2%, ויש המעריכים כי כאן תיעצר, לפחות לתקופה הקרובה, מגמת הורדות הריבית. מרטין פלדסטין, נשיא הלשכה הלאומית למחקר כלכלי בארה"ב, כבר קרא בסוף השבוע להורדת הריבית ל-2% ועצירה ברמה זו. לדבריו, הורדת הריבית מתחת ל-2% תהיה חסרת משמעות.
הדולר טיפס היום 0.79% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.452 שקלים. האירו היציג הוסיף 0.22% ל-5.475 שקלים.
רון אייכל: "הדולר בשלב האחרון של ההיחלשות"
רון אייכל, כלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות מיטב, מאמין כי הדולר נמצא כעת בשלב האחרון של מגמת ההיחלשות שלו בעולם. "הדולר היה המטבע העלוב ביותר מראשית העשור", מדגיש אייכל, אך מצהיר כי "הגורמים שהביאו בשנים האחרונות לפיחות בערכו של הדולר נחלשים. לפיכך, הדולר נכנס לשלב האחרון של ההיחלשות. בשנת 2009 עשוי הדולר להתחיל במסע התחזקות של מספר שנים".
אייכל מדגיש כי הגורמים העיקריים שהביאו להיחלשות הדולר בשנים האחרונות היום העמקת הגירעון התקציבי והגירעון במאזן התשלומים. עם זאת, בתקופה האחרונה התמונה במצב הגירעונות החלה להיראות טוב יותר. כך, למשל, הגירעון במאזן התשלומים ירד ל-5% מהתוצר לעומת 6.5% מהתוצר בשיא. בנוסף, הורדות הריבית בארה"ב שתרמו להיחלשות הדולר קרובות לסיום, מה שמאושש את ההערכה כי הדולר בדרך להתחיל מגמת התחזקות.
פינוטק: הדולר ייחלש לפחות עד מאי
מחדר העסקאות של פינוטק נמסר, כי עם פתיחת השבוע היומן הכלכלי דליל באירועים אך שחקני שוק רבים כבר ממקמים פוזיציות לקראת גל של נתונים שיתפרסמו בסוף השבוע. עד אז צפוי המסחר להיות טכני ברובו עם דגש על רמות תמיכה והתנגדות.
בשוק המקומי, הדולר רשם ירידות חדות מאז תחילת חודש אפריל. נזכיר כי רק בתחילת החודש נסחר הדולר קרוב מאוד ל-3.65 שקלים ואילו כיום שער הדולר עומד על 3.445 שקלים בלבד. בתקופה זו צנח הדולר בזירה הגלובלית באופן חד מאוד ואף נסחר ברמות שפל של כל הזמנים אל מול האירו. הירידה בערכו של הדולר הינה חלק ממדיניות מכוונת של הפדרל ריזרב שנוקט במדיניות מוניטרית מרחיבה ע"י הורדות ריבית באופן שיטתי. החוזים העתידיים מתמחרים סיכוי של 100% להורדת ריבית של 0.25% ואולי אף יותר מכך. מדיניות מחלישה זו עשויה להותיר את לחץ המכירות על הדולר לפחות עד לתחילת חודש מאי.