הערכות: ה-G7 לא יעצור את הידרדרות הדולר בעקבות הנפילה האחרונה ברמת התנודתיות בשוק המט"ח
מי שקיווה להתערבות של פורום ה-G7 בשוק המט"ח העולמי על מנת לעצור את הידרדרות הדולר עלול להתאכזב. ב-11 באפריל הצהירו שרי האוצר של 7 המדינות המתועשות בעולם כי הם מודאגים מה"תנודות החדות" בשוק המט"ח, מה שגרם ללא מעט סוחרים להאמין כי במידה והדולר ימשיך להיחלש - ה-G7 יתערב ויעצור את ההידרדרות. היום מוסרים 2 סוחרי המט"ח הגדולים בעולם כי לא כך הדבר.
בתי ההשקעות UBS ודויטשה בנק, הנחשבים לשני סוחרי המט"ח הגדולים בעולם, סבורים כי הודעת ה-G7 מתייחסת אך ורק לתנודתיות בשוק המט"ח ולא לשערו של הדולר. במילים אחרות, במידה והדולר ימשיך להיחלש, אך בקצב איטי יותר, ה-G7 לא יתערב. נראה כי בשוק המט"ח הבינו זאת, ומאז הודעת הפורום ירדה רמת התנודתיות (כפי שהיא נמדדת באופציות על הדולר) לרמה של 11.28% מ-14.5%. בפעם האחרונה שה-G7 התערב בשוק המט"ח ב-1995, עמדה רמת התנודתיות על כ-14.5% גם כן.
"הרמה של הדולר לא משנה, התנודתיות משנה", אומרים היום ב-UBS. "אם הדולר ימשך ליפול בקצב הדרגתי, הם לא יתערבו". התנודתיות בשוק המט"ח מקשה על ביצוע תחזיות כלכליות, ולכן מעריכים בשוק כי התנודתיות היא גורם המפתח עבור ה-G7, ולא הרמה בה שוהה הדולר.
בינתיים, עושה רושם שהדולר החלש עוזר לכולם. היחלשות הדולר מול האירו תורמת להפחתת הלחצים האינפלציוניים בגוש האירו, וזוהי הרי המטרה העיקרית של הבנק המרכזי האירופי. במקביל, הדולר החלש מגביר את הייצוא מארה"ב ותורם לחיזוק הצמיחה הכלכלית בארה"ב, חיזוק נדרש נוכח המיתון בשוק הדיור האמריקני. הייצוא מארה"ב עלה בחודש פברואר לבדו ב-2% ל-151 מיליארד דולר, כאשר חברות אמריקניות רבות נעזרות בדולר החלש כדי להגביר את מכירותיהן מחוץ לתחומי ארה"ב.
אז מתי, אם כן, עשוי ה-G7 אכן להתערב בשוק המט"ח ולעצור את הדולר מלהידרדר עוד יותר? הפעם האחרונה שמדינות ה-G7 התערבו הייתה ב-22 בספטמבר 2000, אז הם קנו אירו כדי לחזק את המטבע האירופי לאחר נפילה של 27% משנת 1999. בשנת 1995 קנה ה-G7 דולרים כדי לחזק את הדולר לאחר שזה נפל בכמעט 20% בפרק זמן של 4 חודשים בלבד אל מול הין היפני לרמה הנמוכה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. נכון לשנה האחרונה, הדולר ירד ב-14% מול האירו וב-12% מול הין היפני.
"יהיה צורך בירידה חדה יותר וחסרת סדר כדי שה-G7 יתערב בשוק", אמר דייוויד סימונדס, אסטרטג מט"ח ברויאל בנק אוף סקוטלנד. "נפילה במחירי אגרות החוב, למשל, תשנה את התמונה לחלוטין. אבל זה לא מה שאנו רואים כיום". סימונדס סבור כי כעת, מהשוק עיכל את הודעת ה-G7 והחששות מפני התערבות בשוק המט"ח פגו לעת עתה, הדולר ייפול אל מול האירו לרמה של 1.62-1.63.