כי"ל צונחת: "נפתח פער בין השווי הכלכלי לשווי השוק של החברה"
בשבוע שעבר פורסמה כתבה גדולה באתר בארונס בה נכתב על נכונות של חלק מהמשקיעים לסגור את הפוזיציה במניות הכימיה לאחר שגמעו מאות אחוזים בשנים האחרונות, מאז איבדה המניה, כולל הירידות היום, כ-15%. הרקע להערכות נובע מחשש לנפילה במחירי הסחורות, ובעקבותן יפלו מניות הכימיה והאגרוכימיה המספקות מוצרים התומכים בגידולים חקלאיים.
גלעד שריג אנליסט במחלקת המחקר של בנק הפועלים אומר היום: "אני מעריך שנפתח פער גדול בין השווי הכלכלי לשווי השוק של כיל והחברה לישראל. השוק עדיין לא מפנים את העובדה שהאשלג עבר את ה-600 דולר לטון. יחד עם זאת, אם הירידה במחירי הסחורות תמשך אין ספק שכיל תסבול."
עוד מוסיף שריג: "התנאים הבסיסיים בתעשייה טובים מחירי הפוספט מתקרבים ל-1,000 דולר לטון. אין שבוע או חודש שהמחירים עומדים במקום. סלע פוספט התייקר פי חמישה והדבר ללא ספק יבוא לידי ביטוי בשורה התחתונה של כיל. כרגע אני רואה הזדמנות אבל צריך לקחת בחשבון שבעקבות ההאטה העולמית מניות כמו כיל יושפעו."
יואב בורגן מלידר: "מי שלא בפנים שימתין על הגדר"
בורגן רואה את הצורך לציין את היציאה המאוד מאסיבית של כספים מתחום הסחורות החקלאיות. החל מנפט וכלה בזהב. ברוגן מדגיש: "התפתחות נוספת מדאיגה נובעת ממחירי הגרעינים שנמצאים במגמת ירידה מאז אותה רמת שיא שנרשמה לפני מספר שבועות. כל ההתפתחויות האלה מקרינות על מניות האגרוכימיה בהן נכללות פוטאש מוזאיק ואגריום."
מצד שני מזכיר בורגן את ההודעה בשבוע שעבר על חוזה שהרוסים סגרו עם ההודים להעלאת מחירי האשלג והפוספט. הסנטימנט העולמי הוא שלילי לגבי הסחורות, והירידות בכיל נובעות מהמצב במניות הכימיה, אומר בורגן.
"השאלה הגדולה היא אם אנחנו נמצאים רק בתיקון או ממש בהיפוך מגמה לגבי מחירי הגרעינים. חלק מעליית המחירים של הסחורות נובעת גם ממרכיב ספקולטיבי ומכאן נובע מימוש הרווחים האדיר. נוכל להוסיף לאלה את העובדה שמתפתחת הערכה כי מגמת הורדות הריבית של ה'פד' עומדת בפני סיום, ההשלכה הישירה היא הדולר שיפסיק להיחלש כנראה וזה ישליך גם על מחירי הסחורות," אומר בורגן.
השורה התחתונה של האנליסט מלידר היא: "על המשקיע שלא נמצא בכיל להמתין עד יחלוף זעם, כדי לקבל תמונה יותר טובה לגבי שוק הסחורות ומחירי הגרעינים."