ניכוי פחת וקיזוז הפסדים בנכס מקרקעין

מאת: עו"ד , רו"ח טארק דיביני; ארז בוקאי
.מנהל חברה רכש חנות באופן עצמאי, ומשכירה. הוא מוציא לחברה שבבעלותו חשבונית על השכרתה ומנכה פחת. המשיבים עונים על השאלה: האם אפשר לנכות פחת גם בשנה, אשר בה לא הושכר הנכס, ולקזז אותו מההכנסות ממשכורת באותה השנה ? .
עו"ד לילך דניאל |

שאלה:

מנהל חברה רכש חנות באופן עצמאי, והוא משכיר אותה. הוא מוציא לחברה שבבעלותו חשבונית על השכרתה, והוא מנכה פחת. ● האם אפשר לנכות פחת גם בשנה, אשר בה לא הושכר הנכס, ולקזז אותו מההכנסות ממשכורת באותה השנה ?

תשובה:

סוגיה א': ניכוי פחת בשנה שבה לא שימש הנכס בייצור הכנסה ברשימת ההוצאות, שבסעיף 17 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 [להלן - "הפקודה"], נכלל גם ניכוי פחת; ודיני הפחת מוסדרים בסימן ב' לפרק השני לפקודה (סעיפים 27-21). אחד מהעקרונות השזורים בסעיפים המסמיכים הוא העיקרון, כי את הפחת מותר לנכות רק במקום שבו הנכס "משמש לצרכי ייצור הכנסתו" של הנישום. גם הפסיקה הגיעה לאותה מסקנה. כך, למשל, בפסק הדין, בעניין "חברת החשמל" (ע"א 636/71, חברת החשמל לישראל נ' פקיד שומה חיפה), נקבע, כי נקודת ההתחלה של חישוב הפחת היא תחילת השימוש בנכס. בעניין אשר לפנינו כאן - נשאלת השאלה, אם הנכס שימש בייצור ההכנסה, אף על פי שלא הושכר באותה שנה. פסיקה ארוכת ימים של בית המשפט העליון (ע"א 158/57, צמר פלדה נ' פקיד השומה חיפה) מבחינה בין הפסקה זמנית בשימוש בנכס לבין הפסקה קבועה. בפרשה זו נקבע, כי "מותר לנכות פחת על מכונות שאין משתמשים בהן זמנית כל עוד הן נמצאות במערכת הייצור. אך ברור שבהעדר שימוש כלשהו אין להתיר ניכוי". לכן, נשאלת השאלה: האם ההפסקה בהשכרת הנכס הייתה קבועה או זמנית [?]. זו שאלה, הנבחנת לפי הנסיבות הקונקרטיות של כל מקרה ומקרה, ובלשון בית המשפט: "אין פשר הדבר שהנכס צריך להמצא בשימוש פעיל כל התקופה. אין לקבוע מסמרות לגבי היקף השימוש, מידתו ושיעורו". כדי לקבוע, אם ההפסקה בהשכרת הנכס היא זמנית או היא קבועה, נדרש - לדעתנו - לבחון, אם, ובאיזו מידה, בתקופה שבה לא הושכר הנכס, השקיע הנישום מאמצים להשכרת הנכס לאחרים. וכן, יש לבדוק, אם ההפסקה בהשכרת הנכס הייתה לתקופה מוגבלת ביותר, שלאחריה הושכר הנכס ושימש בייצור הכנסות משכירות. סיכומה של הסוגיה: ככל שתקופת ההפסקה בהשכרת הנכס הייתה קצרה יותר; וככל שנקט הנישום מאמצים ניכרים להשכרת הנכס - כך תיטה הכף להתרת ניכוי הפחת בגינו. סוגיה ב': קיזוז ההפסדים הכנסת השכירות בענייננו שלנו כאן, היא, ככל הנראה, הכנסת שכירות פאסיבית לפי סעיף 2(6) לפקודה, שאינה עולה לכדי עסק. סעיף 22 לפקודה קובע, כי פחת שאי אפשר לנכותו, מכיוון שלא הייתה הכנסה באותה שנה, ייחשב להפסד; ואולם, אם המקור שעליו נדרש הפחת אינו עסק או משלח-יד, יראו את הסכום שלא נוכה בבחינת הפסד, שאפשר לקזז בשנים הבאות בזו אחר זו, מאותו מקור בלבד. זאת ועוד. סעיף 28(ח) לפקודה קובע, כי הפסד מהשכרת בניין אפשר לקזזו רק מההכנסה שתופק מאותו הבניין בשנים הבאות. לפיכך, לא יתאפשר קיזוז הפחת מהכנסות משכורת באותה שנה.

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

המידע באדיבות "כל-מס" מבית חשבים ה.פ.ס. מידע עסקי בע"מ

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה