האם בנק ישראל יעמוד ביעד האינפלציה? הכלכלנים מעריכים שלא
בבנק הפועלים מעריכים היום כי מדד דצמבר צפוי לעלות ב-0.5%. אינדקס המחירים בישראל יושפע כנראה מהעליות במחירי הלחם, הדלק, תעריפי החשמל, הגז ומחירי התוצרת החקלאית הטרייה. בנוסף, תשפיע עלייה עונתית חדה בסעיף ההלבשה וההנעלה עם סיום כניסת פריטי החורף לחנויות. אולם, הירידה בסעיף הדיור, הריהוט והציוד לבית עקב הייסוף בשער השקל, ימתנו במעט עליות אלו.
למרות זאת, מעריכים הכלכלנים הבכירים בבנק הפועלים כי מדד ינואר 2008 צפוי לרדת ב-0.1%. הוא יושפע מירידה מתונה בסעיף הדיור וירידה עונתית בהלבשה וההנעלה עם תחילת מכירות סוף העונה. מנגד, המשך העליות בסעיף המזון ובמחירי הפירות והירקות יקזזו ירידות אלו.
שיעור האינפלציה בשנת 2007 החזוי יסתכם ב-3.3%, חורג במעט מיעד האינפלציה של הממשלה, הוא מבוסס על הנחה ששער החליפין ומחירי הדלק יתייצבו סביב הרמה אליה הגיע בימים האחרונים. שיעור האינפלציה החזוי לשנים עשר החודשים הקרובים עודכן ל – 2.5% ולשנת 2008 נותר – 2%.
למרות הכל, מסכמים בבנק הגדול במדינה כי אין בעלייה הבלתי צפויה של מדד נובמבר כדי להצביע על מגמה חדשה של רמת אינפלציה גבוהה מן העבר. על רקע הנתונים החדשים, ומאחר ואין אנו רואים שינוי משמעותי בסביבת האינפלציה החזויה לשנה-שנתיים קדימה, סביר להניח שריבית בנק-ישראל תישאר ברמתה הנוכחית גם בחודש ינואר הקרוב.
מזרחי-טפחות: בנק ישראל יעלה ריבית בהקדם
כאמור, מדד המחירים לצרכן רשם עלייה גבוהה, אך הכתובת הייתה על הקיר במדדים האחרונים ולא ניתן לראות בכך הפתעה. כעת, לא ברור בכלל שהרף הגבוה של יעד האינפלציה, 3%, יושג השנה. נתוני מגמה מראים כי המדד עלה בקרוב ל- 5% בחודשים אוגוסט – נובמבר (בחישוב שנתי), כך מציינים היום כלכלני מזרחי טפחות.
עוד ממדגישים הכלכלנים כי המדד ללא ירקות ופירות וללא דיור עלה ב- 0.7% בחודש האחרון וב-2.8% מראשית השנה. לולא הירידה במחירי הדיור, שגם היא הייתה נמוכה ממה שניתן היה לצפות לפי הייסוף בשקל, היינו לבטח חורגים כבר כעת מיעד האינפלציה. מדד זה נותן תמונה נכונה יותר על יוקר המחייה בארץ ולכן ניתן לומר: יש אינפלציה בישראל, כמו במדינות רבות בעולם, והיא חיה ובועטת.
יתרה מכך, עלייה בת 10% במדד המחירים ליצרן מבשרת על עליות המחירים הגבוהות שבקנה.
לנוכח עלייה כה גבוהה במדד המחירים לצרכן, שבאה בהמשך לעליות גבוהות מהמשוער בחודשיים הקודמים, ובשל הפיחות המהיר בשער החליפין של השקל מול הדולר, ייאלץ בנק ישראל לשנות מהר מכפי שסבר עד כה את מדיניותו, כך מעריכים היום הכלכלנים במזרחי-טפחות.
כתוצאה מכך, למרות שהשלכות הייסוף הקודם בשער השקל על מדדי המחירים לצרכן עדיין לא הסתיימו, הוא יצטרך כבר כעת לחזור לנטייה מוניטארית מרסנת. במזרחי סבורים, כי ריבית בנק ישראל עשויה לעלות ב- 1/4 נקודת אחוז כבר החודש. גם אם הדבר לא יקרה, נראה כי בנק ישראל יאותת בברור על כוונתו לעשות כן כעבור חודש.
נזכיר, כי העליות במדדי המחירים לצרכן הן עתה תופעה כלל עולמית ודי אם נזכיר את העליות הגבוהות בסין וברוסיה ו...אפילו ביפאן, כדי להבין זאת. גם בברזיל הביעו אתמול דאגה בנושא. לפיכך מעריכים כלכלני הבנק, כי המשק הישראלי לא יוכל להיחלץ מגל עולמי זה ולא זו בלבד – מאפיינים ייחודיים למשק עלולים אף להגביר את הלחץ האינפלציוני.
מדובר, בין השאר, בגורמים כגון: שחיקה מהירה בפער התוצר (כך שהלחצים מכיוון השכר עלולים להתגבר), מעבר לש"ח בשוק הדיור (המשכירים נוקבים שכ"ד בש"ח כדי להתמודד עם הפיחות בשער הדולר ולכן סעיף הדיור חוזר ומפתיע כלפי מעלה), עליות במחירי המזון (הן בשל העליות בעולם והן לנוכח פיקוח רופף) והתרופפות בכוחות הבסיסיים שתמכו עד כה בשער השקל (תנועות ההון לתוך המשק פחתו ואף נרשם ייצוא הון והעודף בחשבון השוטף עלול להישחק משמעותית בשנה הבאה, בהמשך לירידתו השנה).
תמהיל גורמים זה יביא, להערכת הכלכלנים במזרחי טפחות, למצב בו אם בנק ישראל לא ימהר להעלות את הריבית, כפי שיכול היה לעשות כבר בפעם הקודמת, הוא יתקשה להשיג, בשנה הבאה, את יעד האינפלציה.