34% מהכנסות החברות במשק זורמות לכיסן של 19 משפחות

כך עולה ממחקר של BDI; שיעור הריכוזיות בישראל לעומת ארה"ב: בענף הבנקאות הריכוזיות בישראל כ- 84% לעומת 30% בארה"ב; בתחום התקשורת, כ- 83% בישראל לעומת 46% בארה"ב; בחברות הביטוח 74% בישראל, לעומת13.5% בארה"ב
סיון איזסקו |

מדד הריכוזיות של BDI, הבוחן זו השנה השלישית ברציפות את הריכוזיות במשק הישראלי נחשף היום לראשונה בכנס "מבנה המשק בישראל – אחזקות ובעלות" שנערך בבית-ספר אריסון למנהל עסקים בבינתחומי הרצליה בהשתתפות בנימין נתניהו, איזי כהן, מנכ"ל מגדל, תהילה ינאי ועוד.

מדד הריכוזיות מצביע על כך כי 19 משפחות לבדן שולטות בכשליש (248 מיליארד שקל) מסך הכנסותיהן של 500 החברות המובילות בישראל. סך ההכנסות של 500 החברות המובילות בדרוג ב-2006, מוערך בכ-722 מיליארד שקל.

מדד הריכוזיות של BDI מתייחס למשפחות בעלות השליטה בחברות במשק, חברות המשפיעות על כל תחומי חיינו ומנהלות אותם. המדד אינו בוחן את עושרן של המשפחות ולפיכך משפחות שהכנסותיהן בסדרי גודל דומים, אך השפעתם במשק מועטה ו/או עושרם נצבר מפעילות בחו"ל, לא נלקחו בחשבון. כך גם משפחות מתוקשרות מאוד שאינן שולטות במגזר העסקי. במדד הריכוזיות נלקחו בחשבון סך ההכנסות של החברות שבשליטת המשפחות ולא רק שיעור אחזקותיהן בחברות.

כלכלני BDI מצאו כי סך הכנסותיהן של 19 המשפחות הינו שווה ערך בהיקפו לכ- 88% מהתקציב הממשלתי המוערך בכ-283 מיליארד שקל וללמעלה ממחצית מהתמ"ג העסקי הנאמד בכ-457 מיליארד שקל.

בין המשפחות המשפיעות ביותר ב-2006 ניתן למצוא את: דנקנר, עופר, תשובה, ויסמן, סבן, אריסון, בינו, פדרמן, בורוביץ,לבייב, המבורגר, עזריאלי, פישמן, שטראוס, ורטהיים, אלוביץ, זיסאפל, שחר-קז ושמלצר. המשפחות עזריאלי ואלוביץ הצטרפו השנה למועדון 19 המשפחות המשפיעות במשק הישראלי ומשפחת ורטהיימר יצאה מהרשימה עם מכירתה של ישקר לוורן באפט האמריקאי.

משפחת עזריאלי רכשה מבורוביץ את אחזקותיה בגרנית כרמל ודרכה את האחזקות בטמבור, סונול וסופרגז והצטרפה ל-19 המשפחות החזקות במשק. אלוביץ, שרכש את קווי זהב באמצעות אינטרנט זהב, מידיו של פישמן מצטרף אף הוא השנה לרשימת המשפחות.

בבחינת התפלגות ההכנסות בקרב 19 המשפחות עולה כי למרות שהריכוזיות במשק לא רשמה שינוי משמעותי בשנה החולפת, הריכוזיות בקרב המשפחות עצמן עלתה באופן משמעותי. חלק מהמשפחות השולטות הרחיבו ב-2006 את אחזקותיהן במספר תחומים ובכך הגדילו את נתח הכנסותיהן, מה שהביא לכך שאותן משפחות שולטות על יותר נכסים. כך למשל נמצא כי: חמש המשפחות המובילות מבין ה-19 מחזיקות בכ-61% מסך הכנסותיהן של כל 19 המשפחות השולטות ב-2006, בהשוואה לכ-54% בלבד ב-2005.

רכישת כור על ידי דנקנר הגדילה את נתח הכנסותיו בשיעור ניכר של כ- 15%. נתחו של דנקנר נאמד בכ- 18.7% מכלל הכנסותיהן של 19 המשפחות, בהשוואה לכ-16.3% בלבד ב-2005. בין החברות שבשליטתו: אי.די.בי, סלקום, כלל החזקות ביטוח, כור שנרכשה במהלך 2006 ודרכה מחזיק דנקנר במכתשים אגן, ב-ECI ועוד.

בעקבות רכישת השליטה בחברת הפניקס מידי המשפחות שחר-קז, הגדילה משפחת תשובה (בעלת השליטה בחברת דלק) את נתחה בשיעור חד של כ-84%. שיעור הכנסותיה של משפחת תשובה נאמד ב-2006 בכ- 10.9% מסך הכנסות 19 המשפחות, בהשוואה לכ- 5.9% בלבד ב-2005.

הפרטת בז"ן אשדוד ורכישתה על-ידי צדיק בינו ורכישת השליטה בבנק אוצר החייל מידי אריסון, הביאו לגידול משמעותי בנתחו של בינו צדיק שנאמד השנה בכ-5.7% מכלל הכנסות 19 המשפחות, בהשוואה לכ-3.9% בלבד ב-2005 – גידול בשיעור של כ-46%.

משפחת עופר השולטת, בין היתר, בחברה לישראל, כימיקלים לישראל ובנק המזרחי, אוחזת בכ-12.8% מסך הכנסותיהן של 19 המשפחות. ויסמן באמצעות החברות שבשליטתו (הריבוע הכחול ואלון חברה לדלק) מחזיק בכ- 10.7%. קבוצת עופר-פדרמן זכתה לאחרונה בגרעין השליטה בבתי הזיקוק בחיפה.

כלכלני BDI מציינים שלמרות הריכוזיות הגבוהה, התהליכים שעבר המשק הישראלי בשנים האחרונות (הפרטה, ועוד קודם לכן מעבר עסקים מבעלות הסתדרותית-ציבורית לידיים פרטיות) הינו תהליך חיובי ויש להמשיך את המגמה של הוספת כוחות נוספים לבעלות בשוק הישראלי.

שיעור הריכוזיות בישראל לעומת ארה"ב

מדד הריכוזיות של BDI נבחן על פי פרמטרים המקובלים בעולם לבדיקת ריכוזיות בענפי המשק ומחושב על ידי חיבור הכנסותיהן של 4 החברות המובילות בכל ענף ביחס לסך ההכנסות בענף. כלכלני BDI-COFACE מצאו כי ע"פ מדד זה הריכוזיות בישראל במספר ענפים גבוהה באופן משמעותי מהמקובל בארה"ב. כך למשל, בענף הבנקאות מגיעה הריכוזיות בישראל לכ- 84% לעומת 30% בארה"ב; בתחום התקשורת, לכ- 83% בישראל לעומת 46% בארה"ב; ברשתות מזון 77% בישראל לעומת 28% בארה"ב, בחברות הביטוח 74% בישראל, לעומת13.5% בארה"ב.

בולט במיוחד הוא ענף "ייצור הולכה והפצה של אנרגיה חשמלית", המרוכז בישראל כמעט ב-100% בידי חברת החשמל, זאת בהשוואה לכ-13.5% בלבד בארה"ב. גם ענף כרטיסי האשראי מאופיין בריכוזיות גבוהה במיוחד. 3 חברות בלבד חולשות על הענף כולו, בעוד בארה"ב נאמדת ריכוזיות הענף בכ- 76%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה