העוצמה של וול סטריט הגיעה השבוע גם לתל אביב
המשקיעים בבורסה לניירות ערך בתל אביב לא זכו כבר זמן רב לשבוע חיובי ביותר שהסתיים בעליות חדות במרבית המדדים. העליות השערים שהחלו ביומו הראשון של השבוע נמשכו עד ליום החותם 5 ימים ברציפות. במסחר התוך יומי נעו מדדים אלו גם בטריטוריה האדומה אך האווירה האופטימית גברה כשהפיגוע שהתרחש ביום ג' הצליח להעיב על פתיחת המסחר לשעות ספורות בלבד.
אז מה מאחורי העליות?. בבחינת תנאי השוק לא השתנה שום דבר השבוע, לא היו מעשים או דיבורים שיצרו ציפיות, ותהליך ההתנתקות עמד באותה נקודה. את הדחיפה המשמעותית קיבלו המדדים המקומיים מעמיתיהם מעבר לים. בורסות ניו יורק החלו בריצה ביום ו' האחרון ונמשכו עד לסיומו. ברקע לעליות בוול סטריט, נתוני מאקרו מעודדים, דוחות מרשימים והרגשה כי הרבעון השני המגמגמם כבר מאחורנו.
מדד ת"א 25 רשם את העליה הגבוהה ביותר מקרב המדדים העיקריים וזינק בסיכום שבועי ב-4.89%, כשהוא מתמקם ברמת 665.79 נקודות, מדד ת"א 100 עלה ב-4.46% לרמת 680.35 נקודות, מדד הבנקים התרומם ב-4.46% ומדד ת"א 75 עלה ב-4.06%. מדד התל טק 15, שאמור היה להנות מהעליות בנאסד"ק, רשם את העליה הנמוכה ביותר, זאת בעקבות הירידות החדות שנרשמו המניות תדיראן קשר, אודיוקודס וגיוון. בסיכום שבועי עלה מדד התל טק 15 בשעור של 0.59% בלבד.
מדד המחירים לצרכן
מחר צפויה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לפרסם את מדד חודש יוני האחרון. על פי הערכות כלכלנים בשוק, צפוי המדד לעלות בשעור של 0.2%. הערכה היא כי המדד יושפע מירידה עונתית חדה במחירי הפירות והירקות הטריים ומירידה במחירי הדלקים ובתעריפי "בזק". מנגד, צפויים לאזן מחירי הסיגריות המיובאות וההוצאות על נסיעות לחו"ל. בנוסף, ישפיע פיחות השקל ביחס לדולר, שהסתכם במהלך החודש בשיעור ממוצע של 2.3%.
מטבעות
לאחר חודש של התחזקות עקבית במטבע האמריקני, נבלם השבוע הדולר ונסוג לרמתו מאז ה-20 ליוני למול השקל הישראלי. תנאי השוק המקומי לא השתנו כלל וכל ההשפעה על הדולר הגיעה מעבר לים, שם נחלש למול מרבית המטבעות העיקריים. בשני ימי המסחר הראשונים של השבוע ירד הדולר ב-1.8%, ירידות חדות שלא היה ברור לאן הן מובילות. אך כאמור המסחר שקל-דולר הושפע בעיקרו מהמסחר העולמי, וביום ד' פורסם הנתון החשוב והמשפיע ביותר על הדולר - הגירעון האמריקני, תוצאותיו הפתיעו והגרעון הצטמצם מעבר למצופה, דבר שהביא באופן מידי להתחזקות מחודשת במטבע האמריקני. אך בסיכום שבועי השיל הדולר כ-1.6% כשבשני ימי המסחר האחרונים הוסיף כ-0.18% בלבד.
השוק הסולידי
המטבע האמריקאי ממשיך לתת את הטון בשווקים והיחלשותו השבוע בשוקי המטבעות דחפה גם השוק הסולידי לעליות שערים. אגרות החוב השקליות מסוג שחר עלו השבוע בשיעור ממוצע של 0.44% כאשר בטווחים הארוכים רשמו אגרות החוב עליות של 0.67% והתשואה בהם ירדה לרמה של 6.26%. גם בקרב אגרות החוב הממשלתיות הצמודות מדד נרשמו עליות שערים של 0.28%, כאשר צמודי המדד בטווחים הקצרים רשמו ירידות שערים של עד 0.13% לערך, זאת כאמור על רקע היחשלותו של הדולר. אגרות החוב להמרה עלו בשיעור חד של כ-1% על רקע עליות השערים בשוק המניות ואילו אגרות החוב הצמודות מט"ח איבדו כ-1.1% מערכם.