דורון בלשר אורמת
צילום: ניר סלקמן
ראיון

"טראמפ טוב לגיאותרמיה, ובמובן הזה הוא טוב לאורמת"

דורון בלשר, מנכ"ל אורמת: "אנחנו מראים שאנחנו יודעים לרכוש תחנות, לשדרג אותן ולהפוך אותן לכלכיות מאוד"; על המצב בארה"ב: "נחתם לאחרונה צו בארה"ב שמקצר את תהליכי האישורים מ-1-3 שנים ל-14-28 יום, אבל זה ישפיע עלינו רק בעתיד, הפרויקטים שלנו לשנתיים הקרובות סגורים"; 

רוי שיינמן |
נושאים בכתבה אורמת דורון בלשר

אורמת אורמת טכנו 4.18%   פועלת בתחום האנרגיה הירוקה והיא אחת מהחברות הישראליות הגדולות והוותיקות בתחום. החברה נוסדה בשנות ה-60 על ידי יהודה ודיתה ברוניצקי, והיא פועלת בעיקר בתחום הגיאותרמיה. לפני כשבע שנים מכרו מייסדיה את החזקותיהם, והיום אורמת היא חברה ציבורית דואלית שנסחרת גם בניו יורק עם בעלות מוסדית רחבה. אורמת היא חברה גלובלית שמחזיקה ומפעילה למעלה מ-1.2 ג'יגה-וואט של מתקנים גיאותרמיים ברחבי העולם, והיא אחת מהחברות הגדולות בעולם בתחום.


מניית אורמת רשמה עלייה של 7% מתחילת השנה, אך אם בוחנים את התשואה לעומת השנה הקודמת, מדובר בעלייה מתונה של 1.7% בלבד והיא נסחרת לפי שווי של 15.27 מיליארד שקל. כל זאת למרות תוצאות טובות באופן יחסי לסביבה הנוכחית: ההכנסות ברבעון הראשון של 2025 הסתכמו בכ-229.8 מיליון דולר, ירידה של 5.8% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, אך עדיין מעל ציפיות האנליסטים. הרווח הנקי, לעומת זאת, דווקא עלה ב-4.6% לרמה של 40.4 מיליון דולר, והרווח למניה טיפס ב-3.1%. גם הרווחיות הגולמית המשיכה במגמת שיפור והגיעה ל-22.3%. את העלייה הזו מייחסים בעיקר לפעילות בתחום אגירת האנרגיה, שם נרשם זינוק של כ-120% בהכנסות, בין היתר בזכות מחירים גבוהים ברשת PJM.


אורמת מפעילה תחנות בניו זילנד, קניה, קאריביים, גואטמלה, אינדונזיה, ארה"ב וגם בישראל. בארה"ב, שהיא השוק המרכזי של החברה, מתמקדת אורמת בצמיחה גיאותרמית ובתחום אגירת האנרגיה שצפוי לגדול בשנים הקרובות.


החששות מפני מדיניותו של הנשיא החדש טראמפ בנוגע לאנרגיה ירוקה מעוררות עניין בקרב המשקיעים, אך מנכ"ל אורמת, דורון בלשר, דווקא פחות מודאג: "טראמפ הוא פרו גיאותרמיה", אומר לנו בלשר בשיחה. "יצא לאחרונה צו שאמור לקצר את תהליכי האישורים לפרויקטים של גז, נפט וגם גיאותרמיה, מאזור של בין 1-3 שנים לבין 14-28 יום".


גם אם הצו נובע משיקולים אחרים, כמו קירבה של טראמפ לתעשיות הנפט והגז, שהשפעתו החיובית מחלחלת גם לתחום הגיאותרמיה. עם זאת, אורמת עדיין לא שינתה את התחזיות לשנת 2025, שנותרו בטווח הכנסות של 935 עד 975 מיליון דולר, נתון שממוקם מעט מתחת לקונצנזוס האנליסטים.


אז למה לא העליתם את התחזית?

"החוזים שלנו היום קיימים והתחזיות שלנו מתבססות עליהם", אומר בלשר. "גם לגבי המהלך של טראמפ לקיצור האישורים - זה לא ישפיע עלינו השנה ולא השנה הבאה, זה ישפיע קדימה. הקידוחים שלנו לתקופה הזאת כבר סגורים. אבל כמובן שטראמפ לא צפוי והוא יכול לעשות הכל".


איך היה הרבעון האחרון?

"הדוחות בסך הכל טובים, מגזר החשמל פחות טוב משנה שעברה בגלל שמזג האוויר היה מאוד חם. מצד שני יש לנו יותר פרויקטים היום בניו זילנד בעיקר. הפרויקטים במגזר האגירה עלו לאוויר מוקדם מהצפוי, וגם התוצאות בסך הכל טובות מהצפוי. כל דולר הכנסה שווה דולר ברווח. בסך הכל היה רבעון טוב מאוד. כשמסתכלים להמשך אנחנו לא רואים שום שינוי, החוזים קיימים".

קיראו עוד ב"שוק ההון"


איך המכסים משפיעים עליכם?

"ההשפעה היא לא על היום יום שלנו, יש לנו חוזים חתומים והדברים עובדים, אבל אי אפשר לדעת מה יהיה בסוף. בגיאותרמיה אחנו לא רואים כמעט השפעה, היה מכס של 3% על ישראל לפני טראמם וגם אם יהיה מכס של 17% ההשפעה לא תהיה מהותית, גם כי המחירים היום גבוהים ומפצים על זה וגם כי אנחנו מקימים תחנות מקומיות".


מה משפיע עליכם יותר בארה"ב, טראמפ או הריבית?

" טראמפ עושה הרבה פעולות שברובן טובות לגיאותרמיה, קשה לי להגיד מי יותר משפיע עלינו. אם הריבית יורדת זה טוב לנו מאוד, וגם הפעולות שטראמפ עושה עוזרות לנו".


הפעילות באינדונזיה ובשאר העולם

אורמת, שפועלת כיום בשש מדינות, שמה דגש על התרחבות באינדונזיה, מדינה עם פוטנציאל גיאותרמי גדול ומדיניות תומכת באנרגיה ירוקה. שם, לאורמת יש תחנת כוח בהספק 35 מגה-וואט שהחלה לפעול מסחרית בתחילת 2025, לצד זכייה במספר מכרזים נוספים.


"אינדונזיה היא תחום ואיטי יותר מארה"ב. יש לנו תחנה של 35 מגה וואט עם שותף מקומי", אומר בלשר. "זכינו בכמה מכרזים שם ואנחנו עושים לא מעט פעולות של חקירה ראשונית לשטחים נוספים. אורמת היא אורח מאוד רצוי באינדונזיה. אנחנו מרגישים דחיפה חזקה, אנחנו בקשר עם הגורמים הרלוונטים גם בממשלה, יש לנו קשרים עם חברת החשמל המקומית שם שבבעלות ממשלתית, ואין ספק שהתקדמות עם הסכמי אברהם תפשט את הפעילות ותדחוף אותה קדימה".


באיזה טריטוריות אתם מתמקדים היום?

בעקר בארה"ב ובאינדונזיה, ויש לנו גם שני פרויקטים בקאריביים בגוודלופ ובדומיניקה. אנחנו מדברים עם איים נוספים בקאריביים. מעבר לזה בעיקר ארה"ב. רכשנו גם את תחנת בלו מאונטיין בניו זילנד, ברכישה של 85 מיליון דולר. היא היום ביכולת של 20 מגה ואט ונוסיף לה 3.5 מגה וואט גיאותרמי. החוזה שם נגמר בסוף 2029 ואז נחתום על PPA חדש שיאפשר להוסיף גם סולאר, מעבר לזה יש לנו חיבור לרשת קיים שם, של עד 51 ג'יגה וואט, כלומר עוד 30 נוספים, שגם אותו נדע לנצל לטווח ארוך. כשיש אפשרות לרכוש אנחנו רוכשים, משדרגים, והופכים את התחנה לכלכלית מאוד".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה