הפרינט גוסס, שוק הפרסום מדמם: ועדיין - לימודי תקשורת מושכים עוד מתעניינים
יותר מ-10 מוסדות אקדמיים מקיימים בין כותליהם לימודי תקשורת לתואר ראשון, וחלקם אף עם אפשרות להמשך ל-MA. לא חסרים גם בתי ספר מקצועיים לתחומי המדיה השונים.
למרות מצב שוק התקשורת והפרסום, הפקולטות מלאות עד אפס מקום, ולימודי תקשורת ממשיכים להיות כל כך פופולאריים. עם השנים, גם חלו שינויים שונים במערכי הלימוד, ולאחרונה שים שם יותר ויותר דגש על תקשורת דיגיטליים ורשתות חברתיות.
בעיצומם של "ימים פתוחים" ועם תחילת ההרשמה ללימודים, פנה אייס למוסדות הלימודים השונים כדי לבחון את מסלולי הלימודים, כיצד הם מתייחסים לשינויים בשוק התקשורת, ומה יהיה פה בעתיד. היום נפרסם את החלק הראשון בפרויקט - עם אוניברסיטת אריאל,
בשנה החולפת שונה הסטטוס של אריאל מ"המרכז האוניברסיטאי" ל"אוניברסיטה", ובהתאם - מדובר כעת בתואר אוניברסיטאי בתקשורת.
בכל שנה מתחילים כ-200 סטודנטים ללמוד. שני שליש מתחילים בסמסטר חורף (באוקטובר) וכשליש מתחילים ללמוד בסמסטר אביב (בפברואר). לימודיהם של המתחילים בסמסטר אביב נמשכים ברצף גם לסמסטר הקיץ, והם מצטרפים ללמוד יחד עם המתחילים באוקטובר.
שכר לימוד מדובר כאמור בשכר לימוד אוניברסיטאי שעמד בתשע"ג על 9,979 שקלים לשנת לימוד.
מה מספר הבוגרים לאורך השנים? כאמור, מדי שנה מתחילים ללמוד בבית הספר כ-200 סטודנטים, וכ-90% מהסטודנטים מסיימים את הלימודים במועד.
איך בית הספר מגיב למצב השוק, בכדי למשוך תלמידים? קיים ביקוש נרחב לתחום לימודי התקשורת באוניברסיטת אריאל. שדרוג המוסד לאוניברסיטה אף הגדיל מגמה זו.
ומה הייחודיות של בית הספר? בבית הספר לתקשורת ישנן 5 התמחויות: אינטרנט וניו מדיה, קולנוע וטלוויזיה, עיתונות כתובה, רדיו ותקשורת אסטרטגית. כבר בימיו הראשונים זיהה בית הספר את החשיבות שבנושא הניו מדיה ולכן תחום האינטרנט שולב בכל אחת מההתמחויות.
אולפני הרדיו של בית הספר לתקשורת באריאל הם הראשונים עם מצלמות רובוטיות דינאמיות, באמצעותן הרדיו משודר באינטרנט וכולל עריכת וידאו במהלך השידור.
בית הספר לתקשורת וצוותו עורכים כנסים ואירועים ייחודיים - כמו למשל כנס המיועד לבלוגרים מחו"ל בשיתוף משרד ההסברה, כנס רדיו בניו מדיה, כנס אתיקה בתקשורת וכנס ניהול קמפיינים פוליטיים בעידן הניו מדיה.בנוסף, קיים בבית הספר מכון מחקר של חוקרים מהארץ ומחו"ל - וסטודנטים מצטיינים זוכים להשתתף בביצוע המחקרים הנעשים בו.
סטודנטים רבים מבית הספר לתקשורת השתלבו בפסטיבלים חשובים וזכו בפרסים על סרטים דוקומנטריים ועלילתיים. למשל החודש בפסטיבל הבינ"ל ה-15 לסרטי סטודנטים בסינמטק תל אביב והחודש בפסטיבל הקולנוע הבינ"ל בירושלים השתתף סרט של סטודנטים מהאוניברסיטה.
"מה שמיוחד מאד אצלנו בבית הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל הוא 'המכון לחקר מדיה חדשים חברה ופוליטיקה'", מסבירה ד"ר תמר להב, מרצה בכירה בבית הספר לתקשורת, "במכון המחקר יש פעילות של מרצים מתוך אוניברסיטת אריאל וגם ממקומות אחרים כולל משרדי ממשלה ומרצים מאוניברסיטאות אחרות, דבר זה מפרה את כל המרצים שחווים ומעורבים ביותר מחקר וכמובן ובעיקר את הסטודנטים שמקבלים קפיצה למעלה ביכולת המחקרית שלהם וברצונם להמשיך לתארים מתקדמים".
"בנוסף", מספרת ד"ר להב, "אנו המקום היחיד שנותן תואר אוניברסיטאי עם מגוון רב של סדנאות מקצועיות. אחד היתרונות הבולטים של לימודי התקשורת באוניברסיטת אריאל הוא חשיפת הסטודנטים לפרקטיקה באמצעות אולפן רדיו חדשני אשר מופעל על ידי הסטודנטים ואולפן טלוויזיה מתקדם, זאת תוך התנסות במגוון קורסים וסדנאות מעשיים בשלל תחומים כגון פרסום, יחסי ציבור, עיתונות ועוד".
עד לפני שנתיים, נלמדו בקריה האקדמית אונו לימודי פרסום במסגרת התמחות לשיווק ופרסום בלימודי מנהל עסקים, בתואר ראשון ושני. אונו הייתה הראשונה להכניס התמחות בפרסום במסגרת לימודי התואר במנהל עסקים.
לאור השינויים בשוק, השינויים באמצעי המדיה והעניין ההולך וגובר במקצועות הניו-מדיה החדשים, פתחה הקריה האקדמית תואר אקדמי חדש וייחודי בישראל - בפרסום ותקשורת שיווקית, עם דגש על התאמה לעידן החדש.
בקריה האקדמית נרשמו לתואר החדש 'פרסום ותקשורת שיווקית' במחזור א' 79 סטודנטים, ובמחזור ב' - 80. בתואר שני mba במנהל עסקים עם התמחות בשיווק פרסום נרשמו 92 סטודנטים.
שכר לימוד תואר ראשון בפרסום ותקשורת שיווקית: 27,600 שקלים לשנה בתואר ל-3 שנים. תואר שני במנהל עסקים M.B.A - 51,800 שקלים לתואר. שכר הלימוד הוא בתשלומים שווים ולא צמודים, וקיים מערך מלגות נרחב.
מספר הבוגרים בתואר שני במנהל עסקים mba כ-1,900 בוגרים מוסמכים בשיווק ופרסום מאז שנת 1997. בחוג החדש לפרסום ותקשורת שיווקית המחזור בראשון יסיים רק בעוד שנה.
איך בית הספר מגיב למצב השוק, בכדי למשוך תלמידים לבית הספר? לאור השינויים בענף, פתחה הקריה האקדמית אונו את התואר החדש המאפשר לסטודנטים לרכוש השכלה אקדמית ובמקביל לצבור ניסיון מעשי יישומי בתחום הפרסום והתקשורת השיווקית. בנוסף, התואר כולל חטיבה בתחום הניו מדיה והאינטראקטיב במטרה להתאים את הבוגרים לדרישות המשתנות של השוק.
ומה הייחודיות של בית הספר? מדובר בתואר האקדמי היחיד בישראל הממוקד בתחום הפרסום והתקשורת השיווקית, ונבנה בשיתוף פעולה צמוד עם חברות פרסום ואנשי שיווק מובילים. התואר ייתן מענה לצרכי ענף הפרסום והשיווק בשנים הקרובות לכח אדם איכותי, מימון המבין את מורכבות התחום ובעל הבנה עמוקה של עולם הדיגיטל.
בוגרים מוכרים שיצאו מבית הספר בין מוסמכי התואר השני במנהל עסקים עם התמחות בשיווק ופרסום, ניתן למנות את מנכ"ל סלקום ניר שטרן; מנכ"ל 3M ישראל ניר לשם; המנכ"ל היוצא של חברת הפרסום 'מגזרים' אבשה שילין; סמנכ"ל השיווק של חברת IBBLS חברת בת של קבוצת קוקה קולה אורן תורגמן; מנכ"ל גריי קונטנט (חברת התכן השיווקי של אדלר חמוסקי) רמי רושקביץ; סמנכ"ל חברת התכן השיווקי של גיתם אייל סעדה; מנכ"ל קבוצת אסתי לאודר בישראל אורן רווח; ומנהל אגף השיווק הפרטי בבזק איל סיגל.
ד"ר מיכל שפירא, מנהלת החוג לפרסום ותקשורת שיווקית בקריה האקדמית אונו, מספרת כי "לפני שנתיים פיתחנו ופתחנו לראשונה בישראל תואר אקדמי ייעודי בפרסום ותקשורת שיווקית. עד כה לימודי הפרסום נכללו במסגרת תארים אקדמיים אחרים וכעת התואר ייתן מענה לצורכי ענפי השיווק, הפרסום, המיתוג, היח"צ, המחקר השיווקי, הדיגיטל ועוד. מטרתנו לספק לעולם הפרסום השיווק והדיגיטל בוגרים בעלי תואר ראשון עם ידע אקדמי מעמיק בתחומים אלה, בשילוב רקע מעשי ויישומי עדכני. כמו כן, התואר מאפשר חשיפה לשיטות עבודה מתקדמות ומעודכנות בתחום המשמשות את החברות והמותגים המובילים בארץ ובעולם".
לדברי ד"ר שפירא, "התכנית היא בשיתוף עם 'הבצפר' של איגוד חברות הפרסום, ומעניקה לסטודנטים הכשרה מקצועית הבנויה על מתודות לימוד של 'הבצפר' והמשלבות עבודה פרקטית של העולם האמיתי. בשנה השלישית יזכו הסטודנטים גם לסדנא ייחודית העוסקת בהשמה ובניית קריירה שתלווה כל אחד מהם באופן אישי".
אוניברסיטת תל אביב היא מהראשונות שהנהיגו לימודי תקשורת באקדמיה בישראל, ועדיין נחשבת לפופולארית מאד בקרב המעוניינים ללמוד תחום זה.
מספר הנרשמים בשנה החולפת 2012-2013 דומה לשנים הקודמות, גם לתואר הראשון וגם לתואר השני, וכך גם השנה (מדובר בנרשמים ולא מתקבלים). ב-3 השנים האחרונות מספר התלמידים לתואר ראשון בתקשורת עומד על כ-350, כאשר בכל שנה מתקבלים כ-120 סטודנטים, לאחר שהאוניברסיטה כבר החליטה להפחית את המכסה הקודמת שעמדה על כ-150 תלמידים חדשים, וזאת כדי לאפשר לחוג להקדיש משאבים ולפתח את תכנית התואר השני החדשה.
שכר לימוד התלמידים לתואר ראשון בחוג לתקשורת משלמים שכר לימוד רגיל - העומד על כמעט 10,000 שקלים לשנה אקדמית.
מספר הבוגרים מדי שנה נרשמים בחוג לתקשורת כ-100 בוגרים.
איך בית הספר מגיב למצב השוק, בכדי למשוך תלמידים לחוג? תכנית הלימודים מושכת סטודנטים בעלי הישגים גבוהים, עם עניין בתקשורת במובנה העיוני הרחב, יחד עם עיסוק יישומי בתחומי המדיה. הביקוש לחוג מושפע פחות "ממצב השוק".
התכנית כוללת לימודים בתחומים של עיתונות, תקשורת דיגיטלית, תקשורת, לשון וחברה, אבולוציה של התקשורת האנושית, תקשורת ומגדר, תקשורת במגזר החרדי, רטוריקה, תקשורת בריאות בעידן הגוגל, שיווק חברתי, פילוסופיה של התקשורת, ועוד. לכל התחומים הנלמדים - בעיקר התחומים המפתחים חשיבה ביקורתית - חשיבות לעוסקים במדיה, וכך מעידים גם הסטודנטים של התואר השני והשלישי, שחלק גדול מהם עובד בתעשיית המדיה במגוון תפקידים.
ומה הייחודיות של החוג? החוג לתקשורת מושך סטודנטים בעלי הישגים גבוהים, דבר שמאפשר רמת דיון גבוהה בשיעורים. הלימודים בחוג משלבים מצוינות אקדמית עם התנסות יישומית באמצעות סדנאות, שכוללות פרקטיקום שנתי בארגונים העוסקים בתקשורת ומפגשים עם בכירים בתחום. כמו כן התנסות בכתיבה ועריכת עיתון בראשות עורך מקצועי. בקורסי החובה בשנה הראשונה מתנהלים פאנלים בנושאים שעל סדר היום שמשתתפים בהם בכירים בעולם התקשורת, והסטודנטים עצמם מעורבים בהכנתם והנחייתם.
לימודי התקשורת הדיגיטלית בחוג לתקשורת מקבלים תמיכה של המכון לחקר האינטרנט Orange של אוניברסיטת תל אביב ובשנה הקרובה הם יכלול סדנאות ימי עיון וכנסים עם מומחים מהארץ ומהעולם בנושאי האינטרנט.
יתרון נוסף ללימודים בחוג לתקשורת בתל-אביב הוא שהסטודנטים יכולים להמשיך ברצף לתואר השני ולשלב אותו במסגרת עבודה בתעשיית המדיה ותחומים אחרים. בתואר השני לומדים סטודנטים שעוסקים במדיה והם מעידים שהם מיישמים כבר בהווה את הנלמד בשיעורים בעבודתם. בתואר השני ישנו פרקטיקום שנתי ייחודי בארץ ובעולם בתקשורת ואחריות חברתית, ובו הסטודנטים עוסקים בתחומי תקשורת שונים, כאשר הם מקבלים הנחיה מקצועית, שכוללת, דוברות, יחסי ציבור, רשתות חברתיות, שיווק חברתי ועוד. גם בפעילות זאת יש דגש על תקשורת דיגיטלית, וסדנאות מיוחדות בכללן כיצד לקדם נושאים חברתיים באמצעות רשתות חברתיות.
יתרון ייחודי נוסף של הלימודים באוניברסיטת תל אביב הוא גם האפשרות של הסטודנטים לשלב את לימודיהם בתכנית המקצועית של בית הספר לעיתונאות 'כותרת'. סטודנטים גם מהתואר הראשון וגם השני משלבים את הלימודים בתקשורת בלימודי 'כותרת'.
סטודנטים בחוג גם עובדים כעוזרי מחקר בפרויקטים מחקריים-יישומיים שיש להם היבט יישומי. כיום החוג מעורב בפרויקט ארצי גדול, שכולל קמפיין תקשורתי, חלקו בערוצי מדיה חדשים, הפקת סרטונים וסרטים תיעודיים וסטודנטים מהחוג עובדים כחלק מהצוות ומשמשים גם כיועצי תקשורת ברשויות מקומיות ברחבי הארץ.
האם לנוכח המצב בשוק השנים האחרונות, אילו שינויים חלו במערך הלימודים? תכנית הלימודים מתעדכנת בהתאם להתפתחויות בתחומי התקשורת, בכללם התפתחויות בניו מדיה וכן בהתאם למשוב של הסטודנטים הלומדים בחוג. בשנים האחרונות הורחבו הלימודים בתקשורת דיגיטלית, ויש לנו מגוון קורסים בנושא, כולל קורס חובה לתלמידי התואר הראשון, וגם סדנה בגיימיפיקישן. בנוסף, בהתאם לבקשת הסטודנטים, התווספה השנה סדנה בניהול משברים ובשנה הבאה תתווסף סדנה בעיתונות כלכלית. בתואר השני גם כן מתווסף השנה דגש בתקשורת דיגיטלית, והוא כולל קורס יישומי מיוחד, בו הסטודנטים יעבדו על פרויקטים בארגונים העוסקים בתקשורת דיגיטלית.
מאוניברסיטת תל אביב נמסר כי "לימודי התקשורת כוללים הרבה מעבר למה שנהוג לחשוב בקרב אנשים שאינם מכירים את מגוון תחומי התקשורת. לימודי התקשורת כוללים למשל, את ההיבטים החברתיים של השפה, תקשורת בארגונים, תקשורת בתחומי בריאות, ותקשורת לשינוי חברתי. כיום, כמעט כל תחום ותחום מושפע מההתפתחויות של טכנולוגיות תקשורת דיגיטליות. כמעט ולא ניתן למצוא היום תחום שהינו ברמת הפרט או החברה אשר המדיה הדיגיטליים אינם ממלאים בו תפקיד מהותי. המציאות התקשורתית-הדיגיטלית המתפתחת בקצב מואץ מעמידה בפנינו שאלות ואתגרים תיאורטיים, מתודולוגיים ויישומיים. לכן, לימודי החוג לתקשורת באוניברסיטת תל אביב מתרחבים בנושאים אלו, וכוללים קורסים, סמינרים ייחודיים, וסדנאות להקנות ידע ומיומנויות בתחומים חדשים אלו לסטודנטים הלומדים בחוג".
- 11.משה ברדה 17/12/2014 11:49הגב לתגובה זודווקא אני, בניגוד לכל התגובות הזועמות כאן, ממליץ על לימודי התקשורת. אני בוגר התואר במכללת נתניה, ולא התקשתי כלל וכלל למצוא עבודה. (http://www.netanya.ac.il/Schools/CommunicSchool/Pages/default.aspx) מלימודי תקשורת אפשר להתפתח רבות, ללכת לתחום הקרייטיב או ניהול לקוחות במשרדי פרסום או לעבוד בקידום אתרים או להיות אנליסט אינספור דברים! והתואר עצמו ממש ממש מעניין.
- 10.ס 16/07/2013 11:00הגב לתגובה זופחחחחחחחח
- 9.מוסמך בתקשורת 16/07/2013 07:38הגב לתגובה זולכו ללמוד משהו רציני
- 8.אלעד 15/07/2013 19:25הגב לתגובה זוומה עם יתר האוניברסיטאות והמכללות? ממה שאני שמעתי יש דווקא ירידה בביקוש לתואר בתקשורת.
- 7.יופי של כתבה (ל"ת)מיכאל 15/07/2013 17:33הגב לתגובה זו
- 6.מעצב 15/07/2013 13:13הגב לתגובה זותואר בתקשורת לא נותן שופ קרקטיקה בתחום. מלמדים הרבה נושאים ובכל נושא לומדים על קצה המזלג, אין התמחות אמיתית בשום תחום. סטודנטים יוצאים ללא ידע מעשי ופרקטי בשום נושא. בשביל ללכת להיות תקציבאית במשרד פרסום לא צריך תואר וכן להיות מנהלת פרסום וכדומה.
- 5.רונית 15/07/2013 11:50הגב לתגובה זובכותרת העלות היא כ30 אלף בשנה ועוד ימים של עבודה שאחסיר לא יודעת אם יהיה לי עבודה אח"כ
- אבי ל. 15/07/2013 17:28הגב לתגובה זותקשורת לומדים היום בהרבה מאוד מקומות! אבל רק במקומות ספורים לומדים ממש את המקצוע.העובדה היא ש"כותרת" הוציאה לשוק המון בוגרים שהשתלבו בעבודה וכמעט בכל כלי תקשורת תמצאי בוגרים שלהם בכל התפקידים.
- 4.מורן 15/07/2013 11:44הגב לתגובה זודיי להתבכיין תלמוד את השוק תחקרו תבינו מה הולך יש מלא עבודה
- 3.מורן 15/07/2013 11:24הגב לתגובה זו!?!?
- 2.ת״אביבי 15/07/2013 11:19הגב לתגובה זותואר בתשקורת היו צריכים לקרוא לזה, אני כבר שנה מהיום לאחר סיום לימודים כסטודנט מוביל ובעל הישגים וטרם מצאתי עבודה בתחום. נקודה נוספת היא שהלימודים לא תואמים את המצב בשוק, רוב התואר מתרכז בעיתונות, אין סימולציות עבודה במשרדי פרסום וכו׳...
- כנראה אתה לא שייך לתחום (ל"ת)מורן 15/07/2013 11:31הגב לתגובה זו
- 1.שירן 15/07/2013 11:03הגב לתגובה זוזה בזבוז כסף וןלא צריך לימודים כדי לעבוד בתחום
- מורן 15/07/2013 11:25הגב לתגובה זובמקום ללמוד כלכלה ולהירקב במפעל