.jpg)
צילום: pexels
אשה ערירית הורישה דירה למטפל הסיעודי, קרובתה ערערה - מה קבע ביהמ"ש?
בת דודתה מדרגה שנייה של האשה טענה כי על רקע מצבה הבריאותי הקשה בזמן שערכה את הצוואה, לא היתה האשה מודעת למעשיה. היא הוסיפה וטענה כי המטפל היה מעורב בהכנת הצוואה, ואף הפעיל על המנוחה השפעה בלתי הוגנת
צוואה שנכתבה לטובת מטפל סיעודי תקוים בדיוק כפי שנכתבה. כך קבע בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב בפסק דין שפורסם באחרונה. השופטת איריס אילוטוביץ' סגל סבורה כי הצוואה משקפת את רצונה האמיתי של המנוחה, ערירית שמעולם לא התחתנה, להוריש את דירתה למטפל שהיה לה. המנוחה נולדה לפני 100 שנה. לא היו לה אחים והיא מעולם לא נישאה. היא היתה אשה משכילה ובעלת דוקטורט בגנטיקה, שגרה לבדה בדירתה שבתל אביב. בשלב מסוים בחייה היא חלתה בסרטן העור, ולאור מצבה הרפואי המעורער החל התובע ב-2004 להעניק לה טיפול סיעודי. כעבור שבע שנים, ביוני 2011, ערכה המנוחה את הצוואה שלה, שבמסגרתה היא הורישה את הדירה שלה למטפל שלה. ב-2014 היא הלכה לעולמה בגיל 90. לאחר מותה ניהלו המטפל ובת דודתה מדרגה שנייה, הנחשבת ליורשת שלה על פי דין (אחת מתוך שלוש), מאבק על עיזבונה.
טענה להשפעה בלתי הוגנת של המטפל
לדברי בת הדודה, על רקע מצבה הבריאותי הקשה בזמן שערכה את הצוואה, לא היתה קרובת משפחתה מודעת למעשיה. היא הוסיפה וטענה כי המטפל היה מעורב בהכנת הצוואה, ואף הפעיל על המנוחה השפעה בלתי הוגנת. לכן, לטענתה, הצוואה בטלה - וכפועל יוצא מכך יש לחלק את העיזבון ליורשות של המנוחה על פי דין. מנגד, המטפל עצמו עתר בדרישה לדחות את טענות ההתנגדות ולקיים את הצוואה של האשה שבה טיפל. השופטת אילוטוביץ' סגל דחתה את שלוש טענות ההתנגדות במלואן. לגבי עניין הכשירות בשעת עריכת הצוואה, היא ציינה בפסק הדין שפרסמה כי מומחה שמונה מטעם בית המשפט, שבדק את התיעוד הרפואי של המנוחה, קבע כי מצבה הקוגניטיבי בזמן כתיבת הצוואה היה טוב וכזה המאפשר לה להיות מודעת למעשיה בצורה טובה. גם בנושא המעורבות לכאורה של המטפל בהכנת הצוואה, הגיעה השופטת למסקנה כי למעשה לא היתה מעורבות שכזו. הוא הודה אמנם במהלך חקירתו הנגדית בבית המשפט כי עברה בראשו המחשבה שלפיה האשה עשויה להוריש לו את דירתה. ואולם לדבריו, "השתדלתי לשמור על נקיות עד כמה שאפשר, לא הזכרתי את זה ולא חשבתי על זה", והשופטת האמינה לו כי לא עסקג כלל בצוואה."השקיעה מחשבה בבחירת הזוכים בעיזבונה"
בהמשך דחתה השופטת גם את הטענה של בת הדודה, שלפיה הצוואה היא תוצר של השפעה בלתי הוגנת מצד המטפל. "התרשמתי כי המנוחה היתה אשה חכמה וצלולה, אשר השקיעה מחשבה בבחירת הזוכים בעיזבונה ותוך כך ערכה את צוואתה, אשר שיקפה את רצונה", היא כתבה בפסק הדין. כמו כן, ציינה השופטת כי למנוחה היו שני מטפלים סיעודיים – התובע ועוד אשה. לדבריה, בחירתה לצוות את הדירה שלה דווקא לאחד מהם מלמדת על בחירה מושכלת, להבדיל מכזו שנעשתה תחת לחץ והשפעה פסולים. לסיכום, חידדה השופטת כי גם אם הורשת הדירה למטפל – שסובל בעצמו ממחלה, מקבל קצבת נכות ונאלץ לעבור לעתים תכופות בין דירות – נעשתה על רקע רחמים שחשה האשה עליו, הרי שאין בכך כדי להוות השפעה בלתי הוגנת הפוסלת את הצוואה. לאור כל אלה, הוחלט בסופו של יום לקיים את הצוואה שנכתבה לטובת המטפל הסיעודי. על רקע העובדה שעלה כשל בהתנהלות של התובע - הסתרת העובדה שהוא היה המטפל הסיעודי של המנוחה מהאפוטרופוס הכללי, קבעה השופטת כי בת הדודה לא תשלם לו הוצאות משפט. מקרה זה מדגיש את החשיבות הרבה של עריכת צוואה ברורה ומסודרת, במיוחד כאשר מדובר במקרים לא שגרתיים כמו הורשה לאדם שאינו בן משפחה. החוק בישראל מאפשר לכל אדם לקבוע מי יירש את רכושו ואת נכסיו לאחר מותו, ולצוואה יש תוקף משפטי מחייב אם נערכה בהתאם לחוק. עם זאת, במקרה של הורשה לאדם שאינו קרוב משפחה, כמו מטפל או חבר, יש לבדוק אם לא הופעלו על המוריש לחצים או השפעות לא הוגנות בעת עריכת הצוואה.
- 1.דני 22/08/2024 19:36הגב לתגובה זומביאים את פירוט המיקרים אבל לא את הפסיקה הסופית (מלבד המקרה הראשון )