שיחות הסחר בין ארה"ב ליפן יחלו ביום רביעי
בשונה משכנתה סין, ששקועה עמוק במלחמת סחר עם ארה"ב, יפן הצליחה עד כה לחמוק מהכדורים שעפים לכל עבר ולשמור על הסכם הסחר החופשי שלה עם ארה"ב. עם זאת, נראה כי הענקית האסיאתית משנה את דעתה, וזאת כדי "להקדים תרופה למכה".
ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, ונשיא ארה"ב, דונלד טראמפ סיכמו ביניהם על תחילת שיחות על הסכמי סחר ביום רביעי הקרוב, במהלך שעשוי להגן על טוקיו מפני מכסים של כ-25% על תחום בו היא חזקה מאוד - מכוניות וחלקי חילוף לרכבים. עבור ראש ממשלת יפן, מדובר בצעד לא פשוט, מכיוון שיצטרך לנהל את הדיונים בעדינות ובכובד ראש כדי לרצות את ארה"ב מצד אחד, ומצד שני לא לפגוע בכלכלתה העדינה של מדינתו.
"זהו צעד שבמשך הרבה מאוד שנים, ומהרבה מאוד סיבות, יפן נמנעה מלעשות וכעת מוכנה לשבת איתנו לדון בו" אמר טראמפ בפגישתו עם אבה בניו יורק. כעת, כששתי המדינות מתכוננות לשבת בשולחן הדיונים, הצפי הוא כי אבה ינסה להמנע כמה שאפשר מלעשות צעדים אשר יגררו ביקורת חריפה נגדו ביפן.
מן העבר השני, צוות המשא ומתן של טראמפ, בראשותו של רוברט לייטהיזר, צפוי ללחוץ את היפנים לפינה, ובמיוחד בתחום החקלאות, בו היצרנים האמריקאים סובלים מעלויות ייצוא גבוהות מאוד ליפן. לשם המחשה, בשר בקר אמריקאי מקבל מס ייבוא של 38.5% כשהוא נכנס ליפן, וזאת לעומת בשר דומה שמגיע מאוסטרליה, ומקבל רק 27.2% מס.
- ברזיל וארגנטינה: המרוויחות הגדולות ממלחמת הסחר העולמית
- האסטרטגיה החדשה שמפחידה את ארה״ב: "למכור אמריקה"
הצורך של וושינגטון בהסכם חדש וטוב יותר עם יפן הוא צעד מתבקש, אך לטענת מומחים, גם ליפן יש לא מעט קלפי מיקוח. לדבריהם, "בתחום החקלאות, בו צפויות השיחות להתמקד, ליפן מרחב תמרון גדול יותר, כיוון שהיא החלישה את הלובי החקלאי עוד לפני כניסתה להסכם הסחר הטראנס-פסיפי. מעבר לכך, ליפן נוכחות ייצור רחבה מאוד בארה"ב. לאן שלא ילכו השיחות, לאבה, שזכה לאחרונה בפעם השלישית ברציפות בנשיאות המדינה, יש את הרוח הגבית והתמיכה של התושבים ביפן".