מיוחד

5 שאלות בוערות מתוך אירוח IBI בפורום פנסיה - הנה התשובות

מה ההטבות בכל חד ממכשירי ההשקעה? למי מתאים 'תיקון 190'? ועוד שלל שאלות, סיכום אירוח IBI בפורום תפוז
מערכת Bizportal | (2)
נושאים בכתבה פנסיה קופות גמל

בשבוע האחרון התארחו מומחי הפנסיה של IBI ונציג 'להב' בפורום 'תפוז' וענו על שאלות הגולשים בנושא פנסיה לעצמאיים. הנה חלק מהשאלות, והתשובות  שניתנו:

1. אודי שאל: מהן הטבות המס שאני מקבל בהפקדה לקרן השתלמות לעצמאיים, והאם יש מגבלה לסכום ההפקה?

תשובה: עצמאי נהנה משתי הטבות מס בהפקדה לקרן השתלמות. הטבה ראשונה היא הניכוי, כלומר הקטנת חבות מס ההכנסה (עד גובה תקרת הפקדה של 7% מהכנסה שנתית כאשר 4.5% אחרונים רלוונטים לניכוי). ההטבה השניה היא פטור מלא ממס רווח הון עד גובה תקרה של 18,480(נכון לשנת 2015) ללא קשר לגובה ההכנסה. מומלץ להייעץ עם רואה החשבון באשר לגובה ההפקדות בהתאם להכנסותייך. בנוגע לשאלה השניה לא קיימת מגבלת סכום להפקדה לקרן השתלמות עבור עצמאיים. להפקדה מעל התקרה יש מס רווח הון בעת משיכת הכספים בלבד. היתרון הוא דחיית מס."

2. טלי שאלה: מה הכי משתלם לעצמאים: קרן פנסיה, השתלמות או קופת גמל ומה ההבדל ביניהן?

תשובה:  קרן פנסיה- נותנת מענה לחיסוך ארוך טווח לפנסיה זיקנה, פנסיית שאירים למקרה מוות מוקדם, פנסיית נכות למקרה של חוסר יכולת לעבוד עקב מחלה או תאונה. קופת גמל - נכון להיום יש קופה מסוג "לא משלמת" לקיצבה צוברת כסף לגיל הפנסיה וניתן להעבירה כסכום חד פעמי לקופת המשלמת לקיצבה. קרן השתלמות- חיסכון לטווח בינוני, מינימום 6 שנים. מדובר במסלולים שונים וניתן לקבל הטבות מס בכל מסלול.

3. מאור שואל: האם העובדה שאני עצמאי וניגש לחברת הפנסיה ללא חברה מאחורי, האם זה אומר שדמי הניהול שיגבו ממני יהיו גבוהים מהרגיל? מה אחוז דמי הניהול המקובלים לעצמאים?

תשובה: דמי הניהול המקסימלים בפנסיה הינם: 0.5% מהצבירה ובנוסף 6% מההפקדה. אפשר לראות בפנסיה-נט את דמי הניהול הממוצעים בכל קרן. תשווה מחירים ותחתור למחיר נמוך מהממוצע.

4. ציפי שאלה: רציתי לדעת אם הביטוח הפינסיוני תקף גם במקרה של מוות, לא עלינו.  זה עובד כמו ביטוח פנסיוני לשכירים או שיש דברים שונים? 

תשובה: "ביטוח פנסיוני נותן מענה ל-3 מצבים, פנסיית שאירים במקרה של מוות מוקדם במהלך תקופת העבודה, פנסיית נכות במקרה של איבוד יכולת העבודה כתוצאה ממחלה או תאונה, פנסיית זיקנה למי שהצליח להגיע לגיל הפרישה."

5. רפי שאל: בהנתן שאין יורשים רלוונטיים (וההטבות להם אינן שיקול), האם עדיין יש כדאיות לחסוך ע"פ תיקון 190? וכיצד לנצל אותו?

תשובה: "תיקון 190 יש הטבות נוספות מלבד הטבות הניתנות ליורשים/מוטבים. לדוגמא - פנסיונר שמקבל קצבה מעל המזערית (כ-4,500 ש"ח בחודש) רשאי להפקיד כספים לקופת גמל לפי תיקון 190, כאשר הכספים יהיו נזילים בכל עת. בעת המשיכה ישלם מס רווח הון מופחת בגובה 15% נומינלי (במקום 25% ריאלי בתיק השקעות פרטי), בנוסף יהנה מדחיית מס (המס משולם כאמור במשיכה בלבד), מעבר בין מסלולים לא מהווה אירוע מס, עמלות קניה/מכירה מופחתות, וחשיפה לניי"ע אשר ניתנות להשקעה ע"י גופים מוסדיים בלבד. בנוסף, ישנה אפשרות למשוך כספים בצורה קצבתית עם פטור מלא ממס רווח הון ומס הכנסה. בשורה התחתונה קיימות הטבות רבות בהפקדה לפי תקנות תיקון 190 כאלטרנטיבה לתיק השקעות פרטי."

לדף הפורום ובוא עוד שלל שאלות ותשובות - לחץ כאן

קיראו עוד ב"שוק ההון"

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אייל 24/11/2015 19:38
    הגב לתגובה זו
    כלומר: לנהל באופן אישי את הכספים שהפקדת בתיקון 190 ולא לתת לחברה לנהל כי אז לא עשית כלום. גם אם אין לך ידע פנה ליועץ השקעות פרטי ותקבל ייעוץ אובייקטיבי ואישי מותאם לך ולא לכולם כפי שנהוג. מניסיון שווה לשלם ליועץ השקעות פרטי שילווה אותך.
  • בולי 24/11/2015 23:38
    הגב לתגובה זו
    iRA אינו מאפשר לך לרכוש נכסים שאינם סחירים ולכן הסבירות שתשיג תשואה גבוהה יותר מבית ההשקעות נמוכה מאוד.