עמותת 'צלול' מארגנת לובי נגד קידוח 'ים 3' של חברת שמן מחשש לאסון סביבתי

"המדינה עצמה הודתה שאין היא אינה ערוכה לאסון סביבתי". גורם שמעורה בפרוייקט: "ההתנגדות פופוליסטית וצבועה. הדברים מפוקחים ומנוהלים היטב וכל הגורמים אישרו את התוכנית פה אחד"
ג'וש דוקרקר | (16)

עמותת צלול, עמותת ששמה לה למטרה לשמור על חופי ישראל ומקורות המים, יצאה בימים האחרונים בפניות לעשרות גופים במשק שפועלים לאורך הים התיכון בבקשה להגיש התנגדויות לקידוח 'ים 3' של חברת שמן מול אשדוד שמתנהל כ-16 קילומטר מהחוף.

העמותה טוענת ש"מדינת ישראל הודתה כי היא אינה ערוכה לאסון סביבתי אפשרי מקידוחי הנפט ולמרות כך מקדמת הוועדה המחוזית את אישור הקידוחים ללא הגנה מספקת על משאבי הטבע, בריאות הציבור והפגיעה האפשרית בכלכלה הישראלית".

מנכ"ל העמותה, מאיה יעקובס הסבירה את החשש, "אסון מפרץ מקסיקו עומד לנגד עינינו, עלויות הדליפה במפרץ הגיעו ל 40 מיליארד דולר. ישראל לא יכולה להרשות לעצמה אסונות סביבתיים אפילו אם יהיו בסדר גודל קטן יותר. הליך האישור של הקידוח, ללא הגנות מתאימות, מהווה שערורייה תכנונית וכניעה לתכתיבי יזמים".

בעמותה מציינים כי הם "אינם מתנגדים לקידוחי הנפט בים ואף מבינים את חשיבותם לכלכלה הישראלית. אולם, לעשרות גופים במשק יש אינטרס ברור ומיידי בהגנה על עסקיהם מפני אסונות סביבתיים אשר עלולים להמיט חורבן על חופי הים לשנים ארוכות".

בין הגופים אליהם פנו בעמותה ניתן לציין את התאחדות המלונות. "אסון דליפת דלק מסכן כמובן גם את פעילותכם התקינה ויגרום לכם הפסדים עצומים. אין לדעת כמה זמן תמשך הפגיעה, אילו פעולות ידרשו בכדי שתוכלו לשוב ולהשתמש במים ובחוף, אם בכלל. ואילו מאמצים ידרשו לשקם את המוניטין התיירותי של ישראל".

במכתב למנכ"ל נמלי ישראל, כתבו כי העמותה "קוראת לך להגיש התנגדות לביצוע התוכנית ולהגן על נמל אשדוד ופעילותו כל עוד למדינה אין יכולת להגן מהסיכון הגלום בפעילות. אין סיבה שהאינטרסים הכלכליים של יזם עסקי יכתיבו סיכון לאינטרסים הציבוריים והכלכליים של שאר משתמשי החופים והים בסביבת הקידוח".

נזכיר שהפוטנציאל של קידוח 'ים 3' נאמד בכ-227 מיליון חביות נפט ו-3 טריליון רגל מעוקב של גז .האסדה שנשכרה לקידוח של חברת Atwood האמריקנית אמורה להגיע למקום בחודש הבא.

גורם המעורה בפרויקט שמן הגיב לעניין ואמר כי "ההתנגדות הפופוליסטית הזו משקפת צביעות שכל מטרתה רדיפת כותרות עבור עמותה, שדואגת לפרסומה במסווה של דאגה לאיכות הסביבה. מצד אחד מסכימים עם הצורך לבצע קדוחי נפט ומצד שני מעוניינים לעצור קידוח שנערך בהתאם לכל הכללים הקפדניים בכל הנוגע להגנת הסביבה. מדי יום נכנסות ויוצאות מאשדוד מכליות נפט עמוסות במאות אלפי טונות ללא כל פיקוח וללא כל התנגדות מטעם עמותת צלול, למרות שאסון יכול להיגרם שם כביכול בכל רגע. ודווקא כאן, כשהדברים מפוקחים ומנוהלים היטב וכשכל המשרדים הנוגעים בדבר תמכו פה-אחד בהפקדת התוכנית לקידוח, מחליטה העמותה לתקוף"

הגורם הוסיף, "הרי כל הקידוחים האחרונים היו בין היתר לכאורה למטרות נפט, אלא שבוצעו מחוץ למים הטריטוריאלים ולכן אינם בפיקוח הועדה המחוזית. העמותה מנצלת את העובדה שקידוח שמן מבוצע 2 קילומטרים בתוך המים הטריטוריאלים ולכן עושה טרור כי אפשר, לא כי צריך".

תגובות לכתבה(16):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 15.
    אזרח מושקע 14/09/2012 16:53
    הגב לתגובה זו
    זיכרו כי "מד אשדוד" = שמן היתה ברישיון ישראמקו בהנהלת יוסי לוי - כיום מנכ"ל שמן- הוא הכיר את הנתונים שם ולכן: אם הוא יודע שקיים סיכוי לנפט אז הוא כמנכ"ל ישראמקו היה נלחם בכל האמצעים שישראמקו תקבל את הרישיון עליו היא ביזבזה את כספי המשקיעים בסך עשרות מיליוני דולר ומכוון שלא כך היה, כלומר התנגדותו ללקיחת הרישיון מישראמקו היתה במסגרת המקובל המינימלי ולכן צריך להאמין שהוא באמת האמין שהמקום יבש כלומר אין נפט וחבל לבזבז מאמצים. עד כאן הכל הגיוני וסביר ואז נשאלת השאלה: אם הוא לא האמין בקידוח אז איך הוא יכול לבקש עתה מהמשקיעים להשקיע כסף בחיפושים ? הרי רק לפני כשנה הוא וויתר על המקום כשהיה מנכ"ל ישראמקו. מצד שני: אם הוא מאמין שבאמת אפשר למצוא נפט במקום אז הויתור שלו על המקום כשהיה מנכ"ל ישראמקו הינו חשוד ביותר שכן ניתן לחשוב שהוא ידע שהוא יעזוב את ישראמקו וילך לקבוצה שקיבלה את הרישיון האמור ולכן הוא לא נלחם עבור ישראמקו. כלומר, בשני הצדדדים מר יוסי לוי יוצא באופן מוזר (בלשון המעטה) ולכן מבלי לפגוע בכבודו של מר יוסי לוי לדעתי הנושא שווה חקירה מעמיקה של רשות ניירות הערך. נושא למחשבה. שבת שלום
  • 14.
    אחד וכל מיזם צריך 13/09/2012 18:13
    הגב לתגובה זו
    להיות כפוף לשמירת הים וניקיונו - הים שלנו שווה יותר מכל הגז והנפט שאי פעם נמצא - לכן בלי לפגוע בהנאה ובשימוש במשאבים שבו, חייבים פיקוח הדוק לטובת הגנת הסביבה כי יזמים לא רואים ממטר לא את המשקיעים ואל את הסביבה - רק את הדולר!
  • 13.
    בן 18 13/09/2012 15:43
    הגב לתגובה זו
    לא יתכן שאחרי שהמדינה מחלקת את הרשיונות פתאום צצים להם כל מיני עמותות וכל מיני וועדות .כי אחרי שחברה קנתה את הרשיונות וגייסה משקיעים שזה אזרחים פשוטים פתאום דופקים להם ברז ומי המסכנים שאוכלים אותה זה האזרחים המסכנים שהשקיעו את כספם . אותו דבר עם התנחלויות קודם מאשרים לבנות התנלות ועושים תוכנית מתאר ואחרי זה נזכרים שזה לא בסדר וצריך לפנות התנחלויות ולבנות במקום אחר, ומי משלם את המחיר משלם המיסים . הפיתרון הוא החליטו שזה לא בסדר ואסור לקדוח אז שאותו משרד שחילק את הרשיונות שהוא ישלם מכיסו הפרטי את הכסף למשקיעים
  • 12.
    גבי אשך 13/09/2012 01:14
    הגב לתגובה זו
    רק מומחה חיצ׳וני יאשר לאחר בדיקה מקצועית כולל הצבה של יחידה מיוחדת לטיפול בזיהום ים. גדול בהגעה למטרה תחסם כל האסדה עם חוסמי דלק לא לשכוח מעל 50אחוז מים שאנו שותים מהים ההתפלה
  • 11.
    ירוק וצלול 12/09/2012 19:57
    הגב לתגובה זו
    פקקי תנועה, מחסור חמור בדירות, מחסור חמור בגז טבעי, מדינה ששוקעת בגרעונות. הילדים שלנו מודים "לירוקים" על כך שהגז תקוע בים ובמקום זה הם נושמים את המזוט שמיובא (בעקיפין) מאיראן
  • 10.
    איציק 12/09/2012 16:30
    הגב לתגובה זו
    אין שם כלום לא נפט ולא גז כמו במירה ושרה יש מי שקבל את הזכיון בחינם ויש מי ששלם על חלקו כ מיליראד שקל
  • 9.
    אחד העם 12/09/2012 15:23
    הגב לתגובה זו
    אין ספק שצריך להחמיר את הפיקוח על המיכליות, אבל זה שיש אותן לא אומר שעל "שמן" לא צריך לפקח. החברה תקדח 16 ק"מ מחוף אשדוד, וככל שקרובים יותר לחוף, פוטנציאל הנזק לחוף גדול יותר!! והמיכליות עם הנפט באות והולכות מדי פעם, הקידוחים הם כל הזמן! וחוץ מזה, המיכליות מפוקחות בהסדרים בינלאומיים מחמירים. אוף כבר עם הדמגוגיה המסוכנת הזאת. דווקא העובדה שהם תוקפים את העמותה שרוצה לשמור על הים במקום להגיד - אנחנו נלמד את הביקורת ונעשה כל מה שאפשר כדי להיות בסדר - זה מה שמטריד מאוד. וחוץ מזה אחרון - הביקורת היא בכלל על המדינה שמאשרת למרות שאומרת שהיא לא מסוגלת לטפל באסון אם יתרחש, אז מה הוא קופץ ותוקף??
  • 8.
    כל אחד יכול לעזור! 12/09/2012 15:16
    הגב לתגובה זו
    צלול צודקים, הציבור צריך לקום ולצעוק שהוא לא מוכן לתת ניתן לאינטרסים הכספיים של כמה טייקונים להרוג לנו את הים כי הם מלחיצים את המדינה לאשר את התכניות שלהם אפילו שהיא לא ערוכה להתמודד עם אסון ימי. תכתבו לועדה מחוזית דרום ותגידו שגם אתם מתנגדים. יש חודש וחצי להצביע ולהשפיע. אל תעמדו מנגד . כאן פרטי ההתקשרות איתם, שלא תגידו שלא ידעתם http://www.yissumplan.com/vaadot/south.html ו
  • 7.
    דור 12/09/2012 14:10
    הגב לתגובה זו
    היום עם הטכנולוגיה המתקדמת בתחום קידוחי הנפט בים הסיכוי לאסון הוא אפסי. אחרי האסון במפרץ אולצו כל חברות הקידוחים לעמוד בדרישות קשוחות ובבקרה "חודרנית". אגב מחקירת הביזיון במפרץ מכסיקו התברר שכל המנהלים ידעו על התקלה כיומים לפני הארוע אבל מנהל הקידוח נכנע ללוז והמשיך בקידוח למרות הארועים. היום עם כל מערכת הדווח לאחור ובנוסף השינוי שהוטמע למנגנון ההגנה בפני פריצה והוחמרת הדרישות ימנעו תקלה כזאת. בל נשכח שאפילו בחציית כביש נלקח גם הסיכון. עצמאות אנרגטית למדינת ישראל היא מטלה לא פחות חשובה מבילוי בים.
  • 6.
    משה 12/09/2012 12:56
    הגב לתגובה זו
    הפסדנו הרבה ממלחמת אחים , קינאה ושינאה . גם כאן זה לא שונה - מה עם פצצות האמוניה ברחבי הארץ ?
  • 5.
    ניקל 12/09/2012 12:05
    הגב לתגובה זו
    שנה מתדיינים גבעות בוועדה המחוזית ולמרות שכבר הופקדה תכנית הקידוחים עדיין מתדיינים בהתנגדויות... למעשה, אף חברה בסקטור לא נצחה עדיין את הבירוקרטיה הישראלית (למעט 'תמר' ששם המדינה רצתה ביקר הפרוייקט) ולא משנה מה תכולת המאגר ומה הצפי הכלכלי שלו... את רשימת ארגוני הירוקים והמוסדות המעורבים זה בכלל לא מענין. גבעות תהיה הראשונה (עם מאגר של 500 מיליון חביות) ואני מסתכן לקבוע שבשלוש שנים הקרובות היא תהיה האחרונה... לשמן מצפות שנים של מאבקים מול הארגונים ומול המשרד לאיכות הסביבה... זה המצב !!
  • 4.
    בנצי 12/09/2012 11:53
    הגב לתגובה זו
    אסון סביבתי יוביל לפגיעה אנושה במשק, כספי החוסכים לפנסיה ילך לטמיון
  • אכן אינטרס לאומי, אבל של החמאס, לא שלנו (ל"ת)
    רן רן 12/09/2012 14:06
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    שאלן 12/09/2012 11:42
    הגב לתגובה זו
    הבירוקרטיה הישראלית בשיאה
  • 2.
    סימן שיש שם נפט!!! (ל"ת)
    גבי 12/09/2012 11:35
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    הקידוח עוד לא התחיל ויש רק נאכס..בסוף זה לא יצא לפועל (ל"ת)
    כ 12/09/2012 11:26
    הגב לתגובה זו