דורון ארנון מגדלי הים התיכון
צילום: באדיבות מגדלי הים התיכון

מגדלי הים התיכון תובעת את אפקון בסכום של כ-57 מיליון שקל

העיכובים בביצוע, הפגיעה בשיווק והירידה בשווי הובילו את מגדלי הים התיכון להגיש תביעה נגד הקבלן אפקון. אפקון בתגובה - "דוחים את כתב הטענות"

הרצי אהרון |

חברת מגדלי הים התיכוןמגדלי תיכון -1.43%   הגישה תביעה כספית בסך של כ־57 מיליון שקל נגד אפקון אפקון החזקות -1.01%  , הקבלן המבצע של פרויקט הדיור המוגן שהקימה החברה ברחובות. מדובר בפרויקט רחב היקף שהוקם על קרקע ששווקה במסגרת מכרז של רשות מקרקעי ישראל בשנת 2017, ושאוכלס בתחילת 2025 - לאחר עיכובים משמעותיים ביחס ללוחות הזמנים המקוריים. 


לפי הודעת מגדלי הים התיכון הבוקר, עיקר התביעה נשען על טענות להפרת חוזה, אי־עמידה בלוחות הזמנים ופגמים בביצוע, שהובילו לנזקים כלכליים מהותיים. החברה טוענת כי נאלצה להשלים בעצמה עבודות שונות, וכי העיכוב פגע באכלוס ובשיווק, ובסופו של דבר גם בערך הנדל"ן.

כבר בשלב הביצוע חילטה החברה ערבויות בנקאיות של אפקון בסך 17 מיליון שקל. עוד עולה מהדוחות כי שווי הנכס ירד בכ־11% בעקבות העיכוב, והוערך בסוף 2024 בכ־530 מיליון שקל. שיעור התפוסה בפרויקט עמד באותה עת על כ־42% בלבד - נתון נמוך ביחס לשוק הדיור המוגן. בשלב זה, החברה מציינת כי אין באפשרותה להעריך את תוצאות ההליך המשפטי.


חברת מגדלי הים התיכון היא אחת החברות הבולטות בישראל בתחום הדיור המוגן לבני הגיל השלישי, עם עשרה מרכזים פעילים ברחבי הארץ ואלפי דיירים. החברה, שנסחרת בבורסה בתל אביב, עוסקת גם בפיתוח והשכרה של נכסים מניבים. 

אפקון
החזקות
, מקבוצת שלמה, היא חברת תשתיות ובנייה ציבורית מהמובילות בישראל. היא פועלת בתחומי החשמל, המערכות האלקטרומכניות והביצוע ההנדסי, ומבצעת פרויקטים גדולים עבור לקוחות מוסדיים ופרטיים.


הבעיה בתחום הדיור מוגן

הסכסוך המשפטי בין החברות עשוי לשקף לא רק מחלוקת נקודתית אלא בעיה מערכתית רחבה יותר, שמעסיקה את ענף הדיור המוגן כולו. מדובר בתחום עתיר השקעות, שדורש רמת תיאום גבוהה בין יזם, קבלן ומפעיל - החל משלב התכנון, דרך הביצוע ועד למסירה והפעלה. כל עיכוב בביצוע, או כשל בהשלמת העבודות בזמן ובאיכות הנדרשת, עשוי להשפיע ישירות על השיווק, על הכנסות עתידיות, על אמון הדיירים הפוטנציאליים - וגם על שווי הנדל"ן.

במקרה
של מגדלי הים התיכון, מדובר בפרויקט שהושלם באיחור ניכר, ובסופו של דבר השפיע גם על התפוסה הנוכחית (כ-42% בלבד) ועל הערכת השווי של הנכס, שנחתכה ב־11% לעומת התחזיות.

מאפקון נמסר: “אפקון דוחה את כתב התביעה על סך של כ-50 מיליון ש”ח שהוגש נגדה על ידי חברת מגדלי הים התיכון, בעקבות עבודות שביצעה חברה בת של אפקון בפרויקט להקמת מבנה דיור מוגן. מדובר במהלך חד-צדדי, חסר בסיס עובדתי ומשפטי, שנעשה באופן מפתיע ובלתי ענייני, מבלי שהועברו קודם לכן טענות מהותיות. התביעה מתעלמת משורת כשלים תכנוניים וניהוליים שמקורם במזמין עצמו, אשר השפיעו במישרין על מהלך הפרויקט. חרף זאת, אפקון פעלה לאורכו במקצועיות, בשקיפות ותוך עמידה בדרישות האיכות והלו”ז – גם בתנאי אי-ודאות תפעוליים בצל מלחמת ‘חרבות ברזל’. החברה רואה בהגשת כתב התביעה ניסיון חסר תום לב להימנע מתשלום יתרת התמורה המגיעה לה בגין עבודות שבוצעו ונזקים שהסב לה המזמין – אותם מעריכה החברה יחד בסך של כ-100 מיליון ש”ח. החברה תפעל ותמצה עד תום את כל הכלים המשפטיים העומדים לרשותה למיצוי זכויותיה״.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה