סולידי להחריד - מי רוצה לקנות אג"ח בלי ריבית?
השבוע צפוי משרד האוצר האמריקני להנפיק בפעם הראשונה מזה 17 שנים מוצר חדש - אגרות חוב בריבית משתנה (FRN) . - כיצד תיקבע בו הריבית ומהי הבשורה העיקרית שהוא מביא?
נדגיש כי עד כה, היצע מכשירי אג"ח בריבית משתנה בשוק בארה"ב הינו מצומצם למדי, וכולל בעיקר אגרות חוב של מוסדות פיננסיים עם סיכון אשראי לא מבוטל. כעת, גם המשקיעים הסולידיים יוכלו ליהנות ממכשיר שמתאים לצרכיהם.
סדרות ה-FRN שיונפקו השבוע יפרעו בעוד שנתיים ובדומה לאגרות חוב בריבית משתנה בישראל, מנגנון הריבית בהן יתבסס על תשואות המק"מ המקומי (T-bill). הקופון באג"ח יחולק אחת לרבעון, כאשר מדי יום תיצבר ריבית על פי תשואת הסגירה של מק"מ אמריקני לתקופת פירעון של 13 שבועות.
מי ישקיע במוצר החדש? מנגנון צבירת וחלוקת הריבית בסדרת האג"ח החדשה הותאם לצרכים של הקרנות הכספיות (Money Market) בארה"ב ולבנקים מרכזיים ברחבי העולם, שעיקר הביקוש למוצר זה צפוי להגיע מכיוונם. בנוסף, האוצר האמריקני קבע את המינימום לרכישת אגרת חוב בסדרה החדשה על 100 דולר בלבד, כך שגם משקיעים פרטיים יוכלו להשקיע במוצר כחלק מהרכיב הסולידי בתיק ההשקעות שלהם.
- למה קשה לנו גם כשתחזית מתממשת, ומה ההכרעה שתהיה בשוק?
- המשק האמריקאי התכווץ ב-0.3% ברבעון הראשון, מתחת לצפי; החוזים נופלים
מה הריבית הצפויה למשקיעים? סביר להניח שמי שיחזיק במוצר בעתיד הנראה לעין לא יתעשר ממנו. תשואת המק"מ ל-3 חודשים בארה"ב עומדת כיום על 0.04% בלבד, כך שמדובר במוצר דל תשואה, שמיועד למשקיעים שמעוניינים לשמור על כספם ממצב עולם של עליית תשואות. לשם השוואה, אג"ח ל-5 שנים בריבית קבועה מגלמת כיום ריבית שנתית של 1.6%, שיעור תשואה גבוה משמעותית מזה הצפוי באגרות החוב החדשות בריבית משתנה.
לאור העובדה כי אג"ח ממשלתיות בריבית קבועה בארה"ב לפירעון בעוד שנתיים נסחרות כיום בתשואה של 0.36%, אגרות החוב החדשות בריבית משתנה הן השקעה נחותה בטווח זמן של שנתיים מהיום. לכן, סביר להניח שפרט לאותם שלושה קהלי יעד מרכזיים למוצר: קרנות כספיות, בנקים מרכזיים ומשקיעים פרטיים סולידיים באופן קיצוני, לא נראה ביקוש אליו ממשקיעים נוספים.
- בנק ישראל יכול להקריס כלכלית את החמאס – התוכנית לביטול שטרות ה-200 בעזה
- אחרי עשרות שנים של השקעות - הנה העצות שלי לצעירים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בשורה למשלמי המסים בארה"ב הנפקת אגרות החוב החדשות בריבית משתנה מביאה בשורה גם עבור משלם המיסים האמריקני. לאור העובדה כי אותן תשואות מק"מ בארה"ב עליהן מושתת מנגנון תשלום הריבית במוצר, נמצאות כיום ברמות אפסיות, עלויות המימון לממשל האמריקני יהיו נמוכות משמעותית ביחס לעלויות הנוכחיות שהוא נדרש לשלם במרבית אגרות החוב שהוא נוהג להנפיק. נכון לעכשיו, מדובר כאמור בפער של יותר מ-1.5% לשנה בין האג"ח בריבית משתנה לאג"ח בריבית קבועה ל-5 שנים ו-2.7% באג"ח ל-10 שנים.
לאור העובדה שהיקף החוב של ממשלת ארה"ב עומד כיום על לא פחות מ-16 טריליון דולר, מדובר בחיסכון משמעותי למשלמי המיסים בארה"ב. מכאן שהבשורה במוצר היא לאו דווקא מכוונת רק לשוק ההון, אלא גם למר ג'קסון מטנסי.
לסיכום, השבוע נראה אם המוצר החדש של ממשלת ארה"ב יזכה באמון המשקיעים. בינתיים, את הסנונית הראשונה לביקוש המתעורר לאגרות חוב בריבית משתנה קיבלנו בהודעתה של ברקליס בסוף השבוע האחרון כי תשיק בתחילת פברואר מדד חדש שיעקוב אחר אפיק זה. לכן, סביר שנראה בקרוב הנפקות נוספות של אג"ח אלו, ובמקביל הרחבות של סדרות קיימות מידי חודש. בהמשך, ייתכן ונראה יותר הנפקות של אג"ח קונצרניות בריבית משתנה בארה"ב, וכן יושקו מוצרי מדד על אפיק זה, כך שמגוון חלופות ההשקעה בשוק החוב האמריקני יתרחב באופן משמעותי. יניב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי וחינוך פיננסי בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.