האם סודה סטרים היא 'קוקה קולה קילר', ומה עם המניה?

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס לרגישות של סקטור החקלאות לכותרות הכלכליות. כיצד יש להשקיע במניות החברות

Syngenta AG (סימול: SYT) ברמת שיא של כל הזמנים. חברת האגרו-ביזנס השווייצרית שעיסוקה בהגנה על גידולים חקלאיים, טיפול בזרעים ופיתוח עסקי בחקלאות, נמצאת ב"נבחרת" המניות שלנו מאז הופיעה בבורסה בשנת 1999. החברה נוסדה ממיזוג בין חטיבות החקלאות של ענקיות הרפואה נוברטיס (סימול: NVS) ואסטרא-זאנאקא (סימול: AZN). השתיים הגיעו למסקנה שהחקלאות, במיוחד ניהול החקלאות, תהפוך עם התקדמות הגלובליזציה ומהפכת הטכנולוגיה לצורך שיילך ויגדל בעולם הגלובלי - טכנולוגי וידרוש תשומת לב ניהולית והתמחות מגזרית, לכן ביצעו את המהלך ונשארו עם המניות. סינג'נטה הביאה לעולם האגרו-ביזנס כ-250 שנה של ניסיון ניהולי, מחקרי, יצרני ושיווקי ברמות גבוהות ביותר, וללא ספק הוכיחה שההחלטה הייתה נכונה.

החקלאות, בדגש על ניהולה, הופכת למגזר כלכלי בעל חשיבות עליונה, לצד המגזרים השותפים של אנרגיה ומים. היא (גם כמו האנרגיה והמים) הופכת למגזר עתיר טכנולוגיה ונדרשת התמקדות. סינג'נטה מציעה את הנדרש, פתרונות ויכולות ניהול בתחומים שהכי חשובים להתאמת החקלאות לגלובליזציה. החברה מעורבת בזיהוי, פיתוח, ייצור ושיווק מגוון מוצרים המקדמים את רמות התנובה של הגידולים החקלאיים ואיכות המזון. בתחום ההגנה על גידולים החברה מייצרת ומשווקת קוטלי עשבים ומזיקים לצד גידולים אמידים ומסתגלים. חטיבת הטיפול בזרעים שלה מציעה מגוון זרעים אמידים ובעלי תכונות מיוחדות, כשהיא מתבססת על מחקרים גנטיים וטכנולוגיות טיפול מתקדמות. חטיבת העסקים - ניהול נחשבת מהמובילות בעולם בתחום התמיכה בחקלאות.

החברה פירסמה את דוחותיה הראשונים ב-2001, אז הגיעו המכירות ל-6.3 מיליארד דולרים והרווח הנקי ל-223 מיליון. את 2011 סיימה עם מכירות של 13.3 מיליארד ורווח נקי של 1.6 מיליארד, כאשר הצפי לסיום 2012 עם מכירות של 14.2 מיליארד ורווח נקי של 1.8 מיליארד ד', את 2013 עם 15.2 מיליארד ורווח נקי של 2.1 מיליארד ד'. הרווח הנקי למניה הגיע ב-2011 ל-17.4 דולרים. הקונצנזוס ל-2012-13 עומד על 22.1 ו-24.5 בהתאמה. מה שלא פחות מעניין, שהחברה מעלה דיבידנד בכל שנה. כלומר, במחירה הנוכחי - 81 דולרים או 374 פרנק שווייצריים - נסחרת המניה לפי מכפיל היסטורי של כ-21.5, מכפיל 2012 של כ-16.4 ומכפיל 2013 של כ-15.3 (כאשר בודקים הערכות, קונצנזוס ומכפילים של סינג'נטה נתקלים בבעיות של ערך נקוב, דולר ופרנק שווייצרי. תמצאו את הסיכום האמיתי.

מדוע דווקא Syngenta?

התחום החקלאי על שלוחותיו הוא מהתחרותיים ביותר שיש. החברה נתקלת בתחרות עזה המתפרשת על כל אחד מהתחומים שתורמים לקידום החקלאות. ההובלה בתחום ובכל אחד מתחומי המשנה מחייבת גודל, עוצמה פיננסית, פריסה גלובלית, יכולות פיתוח וכמובן ניהול. כל אלו גרמו לקונסולידציה בחקלאות (בדיוק כמו במגזרים אחרים) ויצרו מספר ענקיות שמובילות. 6 חברות הענק מחזיקות ב-70% מהפעילות בתחום. סינג'נטה היא אחת מהן ולצידה עומדת מונסנטו (סימול: MON), שהיא המתחרה הקשה ביותר ופועלת בתחום ההגנה וטיפוח הזרע והתפוקה החקלאית. ארבע האחרות הן חברת הרפואה באייר (סימול: BAYRY) שמפעילה את חטיבת החקלאות הענקית שלהBayer CropScience AG וחברות הכימיקליםBASF (סימול: BASFY), דאו-כמיקלס (סימול: DOW) ודו-פונט (סימול: DD). ישנן החברות הסיניות וההודיות שפורצות. כמו כן נמצאות בשוליים מתחרות כמו הכולבו הענק לחקלאות ארצ'ר דניאל (סימול: ADM), אגריום הקנדית (סימול: AGU), שעוסקת בעיקר בשיווק, וחברות הדשנים הענקיות עם העומדת בראשן - פוטאש (סימול: POT). לבסוף ישנה התעשייה תומכת החקלאות והמאוד מתקדמת בישראל, מחברת הזרע ועד כימיקלים לישראל ומכתשים-אגן.

למשקיע שמעוניין בתחום יש מבחר לא קטן, הכולל את הסל iShares MSCI Global Agriculture Producers (סימול: VEGI) ומכיל בתוכו את כל המתחרות ונותן מקום של כבוד ל-MON,SYT ו-POT. אנחנו אוהבים את SYT בגלל יכולות הניהול וההתמקדות שלהם שעד כה הובילו את המניה לתת לאורך זמן תשואה עודפת מכל המתחרות. בנוסף, כשמדברים על תחרות ברמה הגלובלית לשוויצרים יש יתרונות. במורגן סטנלי הבינו את חשיבות החקלאות, לכן הוציאו בפברואר האחרון אתVEGI . מתברר ש-SYT מכה בתשואה גם אתVEGI והמתחרה הגדולה מונסנטו. למי שמעוניין להשקיע ב-SYT, ב-MON או ב-VEGI, אנחנו מציעים לאסוף ולשבת לאורך זמן.

החקלאות, כמו כל מגזר כלכלי, רגישה לכותרות. בחודש מאי השנה נפלה המניה בכ-15%, ל-60 דולר בעקבות "בהלת מניות הדשנים והכימיקלים" שהחלה באפריל ונמשכה לתוך יוני - בהלה שנגרמה כתוצאה מחשש הכותרות שכלכלות סין והודו נעצרות. הבהלה הפילה מניות רבות בתחום ובראשן אתPOT שהפסידה אז כ-22% מערכה. SYT "נגררה" אז אחרי הנופלות למרות שמשבר אמיתי לא היה שם. אז בבקשה להמתין לטירוף הבא ולהתחיל לאסוף, החקלאות הולכת רק בכיוון אחד - מעלה - והשוויצריים לא הפכפכים. אם לצטט את כריסטיאן ססינג, מנהל קבוצת ניהול הנכסים הגדולהAMI בזמנו, "לא מוכרים את SYTאלא מנצלים משברים על מנת להגדיל ההחזקה". אמנם ססינג אמר זאת על מניות חברת צ'רץ' אנד דווייט (סימול: CHD), יצרנית מותג הסודה לאפיה Arm&Hammer, אבלSYT מתאימה לדעה הזו אפילו יותר.

סודהסטרים אינטרנשיונל (סימול: SODA) - האם היא "The Coca Cola Killer"?

סודה היא ההוכחה לטענה שאיכות הניהול של חברה הוא הסיבה החשובה לרכישת מניות של חברה. במקרה של סודה (וזאת כבר כתבנו לאחר ההנפקה) הסיבה היא דניאל בירנבוים, בוגר נייק ופילסברי, שהתמנה בתחילת 2007 ע"י קבוצת פורטיס לנהל את סודה-קלאב לאחר שזו רכשה את חברת סודה-סטרים מקבוצת שוואפס. סודה סטרים עצמה הוקמה בתחילת המאה שעברה בבריטניה. החברה (הישראלית) נקראה בזמן ההנפקה SodaStream International. בירנבויים סיים את 2007 עם מכירות של 86 מיליון אירו, רווח תפעולי של 1.04 מיליון אירו והפסד נקי של 1.6 מיליון או הפסד של 29 סנט למניה. את 2011 סיימה החברה עם מכירות של 222.7 מיליון אירו (289 מיליון דולר), רווח תפעולי של 22.1 מיליון אירו (28.7 מיליון דולרים), רווח נקי של 21.2 מיליון אירו (27.5 מיליון דולרים) ורווח למניה של 1.03 אירו (או 1.34 דולרים) בדילול מלא. תשעת החודשים הראשונים של 2012 הסתיימו עם מכירות של 303.4 מיליון דולר, רווח תפעולי של 37.7 מיל' ד', רווח נקי של 36.3 מיליון דולרים ורווח למניה של 1.73 דולר בדילול מלא. הקונצנזוס כרגע שהחברה תסיים את 2012 עם מכירות של 424 מיליון דולרים ואת 2013 עם מכירות של כ-500 מיליון ורווח נקי של כ-45 וכ-55 מיליון דולר בהתאמה. יש בקופה למעלה מ-50 מיליון דולרים לאחר שרכשה את הפעילות בסקנדינביה ובקנדה ואין לה חובות. מדובר בחברה שקצב הצמיחה שלה מהיר במיוחד.

החלק המעניין בחברה הזו (מה שלדעתנו הייתה הסיבה העיקרית שבגללה הצטרף איש השיווק המצוין בירנבוים לחברה הזו, לצד פיתויים אחרים מן הסתם) הוא פוטנציאל היתרון השיווקי שלה. המוצרים מתואמים לאווירת הצריכה שמתפתחת בעולם. מדובר במוצר שהוא ידידותי לסביבה, אקולוגי (מוריד השימוש בבקבוקי פלסטיק ואפילו חוסך פליטת דו-תחמוצת פחמן), תחרותי מבחינת ההוצאה לצרכן, נוח וקל לשימוש, אפשר להשתמש בו כמקדם בריאות ונוח מאוד לפרסום.

רוב המתחרים, במיוחד הגדולים כמו קוקה-קולה, פפסי, שוואפס, ד"ר פפר ואחרים, אינם יכולים להשתמש באותם קריטריונים. מנהל בעל יכולות שיווק ברמה של בירנבוים מסוגל להוביל חברה כזו לרמה הגבוהה ביותר, והוא עושה זאת באומנות של ממש. "האם סודה-סטרים תחסל את קוקה קולה?" שואל אנדי אוברמיולר לפני כשבוע באתר הסיקינג אלפא הפופולרי. "Soda Stream is no Coca-Cola" הגיב בתחילת השבוע "המהנדס המשקיע" בכתבה בה הוא מסביר מדוע אוברמיולר אינו יודע על מה הוא מדבר - איך בכלל משווים בין השתיים? ואכן, ההשוואה בין SODA ל-KO אינה במקומה. אבל שימו לב מה עשה בירנבוים - מבחינת הפרסום הוא הצליח, בעזרת כמה ראיונות, להעלות את SODA לשדה המשחקים של קולה, פפסי וענקיות המשקה האחרות. תבדקו מה שקרה מאז הסביר לסימון זכריה מהוול סטריט ג'ורנאל ש"המודל העסקי המטורף של קולה ופפסי לא מתאים לעולם של המאה ה21". (http://www.businessinsider.com/coke-and-pepsis-insane-business-model-2012-11) ,

מר בירנבוים, מנהלים אחרים והחברה אינם יורדים מהכותרות בוול סטריט והאתרים המכובדים כמו בוול סטריט ג'ורנאל, CNNFN, מרקטווטש ו-Yahoo. הם מוצפים בכתבות והערות על השאלה, "האם סודה-סטרים מסוכנת (או לא) להמשך ההגמוניה של קוקה (סימול: KO) ופפסי (סימול: PEP)?". דניאל בירנבוים, בעזרת פרובוקציה שיווקית חכמה, הצליח לבצע תרגיל שיווקי מבריק והעלה אתSODA לדיון כ"דבר הבא של המשקאות הקלים". המותג "סודה - סטרים" עלה לליגה לאומית.

SODA נסחרת כרגע לפי מכפיל היסטורי של למעלה מ-22 פעם ומכפילי 2012-13 של כ-21.5 ו-17.5 בהתאמה - גבוהים מאלו של המתחרות הגדולות, אבל חשוב לזכור שאף אחת מהן אינה מתקרבת לקצב הצמיחה של SODA. נכון, סודה אינה קוקה קולה, פפסי או ד"ר פפר, אבל אם רוצים השוואות אז סודה היא ה-ARM Holdings' (סימול: ARMH) או ה-Nvidia (סימול: NVDA) של המשקאות הקלים. אנחנו בהחלט מאמינים שיש כאן הנהלה יוצאת מגדר הרגיל, שיודעת כיצד לקדם את המוצרים שמתאימים כ"כ להתפתחויות בצריכת משקאות - כך גם כתבנו לאחר ההנפקה. לקנות היום? לא אם אתה משקיע הגיוני ושקול. SODA רגישה מאוד לכותרות ותנודת המניות מאז ההנפקה מצביעה על כך. בפעם האחרונה ראינו זאת בין אמצע אוקטובר לאמצע נובמבר (בזמן ששוב דברו על האטה גדולה), כאשר המניה איבדה כ-18% מערכה ונחתה על 33 דולרים, זה כנראה יקרה שוב. אז כמו תמיד עם מניות מהסוג הזה, לאסוף לאורך זמן ובנפילות.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    תמי 22/12/2012 12:24
    הגב לתגובה זו
    שלמה שלום החברה קיבלה אמש את האישור הסופי של fda שזה גם אישור לטכנולוגיה שלה מה דעתך על החברה לאחר האישור ומדוע לדעתך ירדה במסחר לאחר הסגירה תודה
  • 3.
    מכור לגזוז 21/12/2012 20:32
    הגב לתגובה זו
    60% מהון המניות נמכר בחסר (לפי יאהו). יום אחד השורטיסטים יצטרכו לקנות בחזרה מניות אלו...
  • 2.
    דייויד קליין-השד יוד 21/12/2012 02:06
    הגב לתגובה זו
    http://talkingvalue.com/?p=4511 בלינק המצורף הנחתי שההסכם של סודה עם ענקית המזון קראפט ומשתנים נוספים בדוחו"ת סודה למעשה מקימים את ה"קוקה קולה" הבאה. בשביל כך לא מספיק המוצר והמיסחור אלא אמונת ההנהלה ולכן היה כ"כ חשוב לי לשמוע זאת מפי המנכ"ל בראיון המפורסם בו הוא למעשה הכריז בפשטות על אמונתו במודל שיצרה סודה. קורא ונהנה בלי יכולת וזמן להגיב דייויד
  • 1.
    שוס 20/12/2012 16:36
    הגב לתגובה זו
    עולה כל יום בעשרות אחוזים