מה גרם למניה הענקית שאיבדה 84%, לזנק ביום שישי?
למה וריפון (סימול: PAY) ירדה כפי שירדה ביום ו' ולמה לוסנט-אלקטל (סימול: ALU) עלתה? למה B.O.S. Better Online Solutions (סימול: BOSC) עלתה למעלה מ-40% ולמה אלוט (סימול: ALLT) ממשיכה לרדת? יש כמובן הסבר לכל אחד מהמקרים הנ"ל, וננסה לבחון ההסברים. אבל חשוב למשקיע של סוף 2012 להבין דבר אחד אותו אנחנו מנסים להעביר מאז תקופת הבועה בתחילת המאה - ההשפעה של חוקי הכלכלה המסורתיים על החלטות ההשקעה הולכת וקטנה, והתגובה לכותרות הולכת וגדלה.
להיגיון הכלכלי קשה מאוד להוביל את החלטות ההשקעה, וחשיבותו אל מול התגובות לכותרות יורדת. התגובות, שמונעות ע"י הכותרות, השתלטו על תנועת המניות בטווח הקצר ומפריעות גם בטווח הארוך - הכל ריאליטי והטלת הקובייה חשובה להחלטות ההשקעה לא פחות מהמשתנים הכלכליים. לא סתם פרופ' אומן קיבל פרס נובל לכלכלה - מי שמחפש "השקעות" צריך להתרכז בתכניות ה-DRIP (Dividend Reinvestment Program) של מניות מהסוג של GE,PG , MMM. הן מאפשרות למצע מחירי קנייה לאורך זמן. כל היתר זה משחקים וצריך להחליט אם רוצים לשחק או נותנים למישהו אחר לשחק בכסף שלכם כאשר ברור מראש שיהיו זעזועי-מחץ.
מה קרה ללוסנט אלקטל?
ענקית התשתיות ALU איבדה בשנה וחצי האחרונות כ-84% מערכה בוול סטריט (בעקבות הירידה המוכחת בעסקיה מיין סטריט), מה שהלהיב ביום ו' האחרון את משקיעי העולם, והם התנפלו על המניה. בשלב מסוים אף הגדילו והעלו אותה ב-16.4% (עלייה חריגה למניה סחירה שכזו). כל זה בגלל שגולדמן סאקס (סימול:GS ) וקרדיט סוויס (סימול:CS ) החליטו להעמיד עבורה קו אשראי של 1.6 מיליארד אירו. אז נכון, אלקטל קיבלה קו אשראי ענק שבעצם מציל אותה מהתדרדרות נוסח נורטל ז"ל, אבל אינו מבטיח שאכן הבעיות הסתיימו. "המשקיעים נשמו לרווחה", ניסה הפרשן הוותיק של פורבס, אריק סאביץ, להסביר את ההתלהבות, "כנראה שאלקטל אינה צועדת עדיין לחדלות פירעון. נראה שקיבלה פסק זמן".
Ben Verwaayen, איש העסקים ומשקם החברות הולנדי, מנסה מאז סוף 2008 ללא הצלחה, להבריא את החברה הצרפתית-אמריקנית ממחלתה. "הכסף יאפשר לאלקטל ליישם את האסטרטגיה שתתאים את החברה לתנאים שקיימים היום בשווקים בהם היא פועלת. המימון יעזור לנו להגיע למכירות של 15.2 מיליארד אירו ב-2015 עם רווח מתואם לפני מס וכו' (EBITDA) של 2.1 מיליארד אירו...". הקונצנזוס ל-2012 אגב הוא למכירות של 14.3 מיליארד אירו ו-EBITDA של כ-696 מיליון אירו. ה-EBITDA אמורה לפיכך להציג עלייה של כ-200% בתוך 3 שנים בעקבות התייעלות (חסכון של כ-1.5 מיליארד אירו) שמבטיח Verwaayen.
"איני מבין מדוע המשקיעים מתלהבים", אמר Pierre Ferragu, האנליסט של בית ההשקעות היוקרתי ברנשטיין, "המימון אינו בשורה טובה עבורם. נכון, לטווח הקצר ההשפעה על המניה חיובית (כי החברה ניצלה), אבל מבחינת הערכת החברה במקרה של פירוק או חדלון - זה יפגע בשווי החברה. מהבחינה התפעולית אנחנו רואים אתגר לא פשוט ביכולתה של החברה לחזור. אני מתקשה להאמין שאלקטל תעמוד במשימה". כאשר מביאים בחשבון את העובדה שהדיבורים על הלוואה גדולה מסתובבים בשוק מזה מספר חודשים, נשאלת השאלה "מדוע ההתנפלות הזו?". ההיגיון הכלכלי אומר שמי שהאמין שאלקטל תשרוד ושמע על ההלוואה, לבטח אסף מניות לפני ההודעה, בדולר או פחות. אבל התנהגות המניה ביום ו' מוכיחה שלא ההיגיון הוביל את מתקפת השוורים אלא חוסר ההיגיון. הביטחון שכעת, לאחר אישור ההלוואה, ההצלחה מובטחת ואלקטל מצטרפת לחברות בעלות הפוטנציאל לבצע "חזרה נוסח אפל (סימול: AAPL)", כמו NOK ו-RIMM. למרות שכבר לפני כשנה ציינו שהשלישייה הזו מעניינת כספקולציה לסיכויי "חזרה נוסח אפל", המקרה אלקטל קשה בהרבה, הוא סיפור של פוטנציאל turn-around שונה לחלוטין - אבל זה כבר דיון למקום אחר.
למה ירדה וריפון?
PAY יורדת ברציפות מזה כשמונה חודשים. בסוף אפריל 2012 כמעט ושברה את שיא כל הזמנים שלה, אך מאז הפסידה קרוב למחצית מערכה. בכלל, מערכת היחסים בין ביצועי החברה במיין סטריט לביצועי המניה בוול סטריט בשנתיים האחרונות מוזרה, וזאת בלשון המעטה. התנהגות המניה אינה תואמת את ביצועי החברה בכלל. מכירות החברה עלו בצורה רציפה מ-844.7 מיליון והפסד של 157.5 מיליון ב-2009 להכנסות של 1.87 מיליארד ורווח נקי של 295 מיליון ב-2012 (השנה שלה מסתיימת ב-31.10). הקונצנזוס מצביע על מכירות של 2.08 ו-2.3 מיליארד לשנים 2013-14 ורווח נקי של 353 ו-385 מיליון או 3.28 ו-3.58 דולר למניה. כלומר, מאז 2009 מציגה החברה יכולות מצוינות במיין סטריט שאינן באות לביטוי בוול סטריט.
מניה של חברה, שהעלתה את המכירות ביותר מ-212% ועברה מהפסד של 157.5 מיליון לרווח נקי של 295 מיליון בשלוש שנים, וצפויה להמשיך ולצמוח דו ספרתית גם בשנתיים הבאות, נסחרת ברמה בה נסחרה לפני שנתיים. המניה נסחרת על מכפיל היסטורי של 10.8 ועל מכפיל 2013-14 של 9 ו-8.3 בהתאמה. אם בודקים את תגובות המניה להודעות שפרסמה החברה בשנתיים האחרונות, רואים שמה שבאמת משפיע על תנודות המניה אינן התוצאות העסקיות כמו התגובות של המשקיעים לתחזיות החברה והמומחים לגבי העתיד. בשנתיים האחרונות ראינו, במקרה של וריפון, 4 סוגים שונים של תגובות משקיעים ל-4 סוגי דיווח. כאשר ההנהלה מוציאה דוחות שעומדים או מכים בציפיות, מספקת הנחיות אופטימיות לעתיד המניות שמגיבות בעליות (במחצית השנייה של 2010, ברבעון הראשון של 2011 ובסוף 2011) אבל אינה קופצת מגדרה בקשר לעתיד - המניה מתנדנדת, דורכת במקום - כך היה ברבעונים השני והשלישי של 2011. כאשר החברה מוציאה דוחות שעומדים או מכים את הציפיות, אבל ההנחיות לעתיד מאכזבות - המניה חוטפת - קרה בקיץ 2012. כאשר יוצאים דוחות שמפספסים, אפילו בסנט, את הציפיות וההנחיות הרעות (לדעת הכותרות) המניה חוטפת בגדול - קרה בשבוע שעבר, בעיקר בשל החלטת החברה לוותר, בינתיים, על כניסה לתחום העסקים הקטנים. לדעתנו, התגובה מוגזמת ויכולה להביא את המניה למחיר כלכלי.
מה הריץ את BOSC?
בניגוד לאלקטל או וריפון, בוס אינה מעניינת אף אחד כרגע. החברה מתמקדת בשנים האחרונות בפתרונות בתחום האלחוט, תדרי רדיו ומעקב אחרי שרשרת האספקה לייצור מוצרי תקשורת. היא מתקשה להתרומם, שורדת בקושי. בסוף 2009 החליפו ה"ה יובל וינר כמנכ"ל ואבידן זליקובסקי כנשיא את המנכ"ל - נשיא הקודם, לכן האמנו שהחברה הוותיקה בשילוב הידע של האחרונים והניסיון של אנשיה יכולה להצליח, אלא שעד היום זה עדיין לא קרה. בתשעת החודשים הראשונים של 2012 ירדו המכירות ב-28.8% לרמה של 18.4 מיליון וההפסד קטן, בשל קיצוצים בעלות המכירות ובהוצאות תפעוליות – מ-1.1 מיליון ל-0.59 מיליון והמזומן בקופה ירד בסוף ספטמבר ל-161 אלף דולרים. לפיכך, לא פלא שהמניה בתהליך התדרדרות. הטענה של המנהלים לאחר פרסום דוחות ספטמבר, כאילו מצב החברה השתפר, אינה רצינית כל עוד המכירות לא יעלו. הרברס ספליט בוצע על מנת להשאיר את החברה בנאסד"ק. לנו קשה להבין מדוע היא מתעקשת להישאר, אלא אם ילווה הספליט בהודעות טובות. טבעו של הרברס ספליט, שאם החברה אינה ממשיכה את הפעולה בסדרה של הודעות טובות (כפי שעשתה אוטוניטי כדוגמא) - הרברס נעלם ונמוג והמניה חוזרת למחיר שלפני הספליט. אז מה בכל זאת הביא למחזור כ"כ גדול יחסית (פי 50 מהממוצע) ולעלייה כ"כ חדה?
ההסבר ההגיוני היחיד שנראה לנו כרגע, שהפעולה הציגה והדגישה את הערך הנמוך של החברה. לאחר הרברס יש לחברה 1,118,081 מניות, שכמחציתן מוחזקות בידי בעלי עניין שבראשם קרן קטליסט המחזיקה ב-212,526 מניות. זה אומר שערך השוק של החברה, לאחר העלייה החדה של יום ו', עומד על 4.47 מיליון דולרים - הערכה מגוחכת אפילו לחברה במצבה של בוס. יכול להיות שאנשים שמכירים את החברה "התעוררו לשווי" וקנו. או לחילופין שמישהו חולם על מהפכה בחברה עם ניהול כבעייתה העיקרית. למרות האופטימיות של ההנהלה לגבי העתיד, היינו נזהרים בגלל המכירות שיורדות ובעיקר עקב הצורך לגייס כסף למימון הפעילות. זה ההסבר ההגיוני לעלייה. אם היה עוד הסבר לבטח נשמע בקרוב.
אלוט (סימול: ALLT) ממשיכה לרדת
בשבוע שעבר ניסינו להבין מה מפיל כך את ALLT. חשבנו שאולי החלטת האו"ם בקשר לסטנדריזציה גרמה לכך, אבל בינתיים צצו עוד כמה סיבות לירידה. ראשית, באו האנליסטים שלWunderlich והורידו ההמלצה מקניה להחזק ומחיר היעד מ-27 ל-21 דולרים. לאחר מכן הגיע Sanjiv Wadhwani מחברת Stifel Nicolaus ועשה לאלוט את תרגיל פאלו-אלטו שנעשה לצ'קפוינט. האיש מכסה את המתחרה של אלוט, Procera Network (סימול: PKT) שגם היא בודקת לעומק את תהליך ההעברה של האינפורמציה (deep packet inspection). האיש נחשב כמומחה רציני בתחומי ה-SDN, ה-WiFi ובדיקה של כיסים עמוקים. לטענתו, מבחינת המוצרים שהחברות מציעות ללקוחותיהן, אין לו ספק שפרוסרה מקדימה בהרבה את אלוט. דברים מהסוג הזה פוגעים במניה. יחד עם זאת, גםPKT איבדה כ-25% מערכה בשלושת החודשים האחרונים (ALLT איבדה כ-38% באותה התקופה). יש לנו הרושם שהבעיה, אם באמת יש כזו בפועל, נובעת מכיוון אחר. נצטרך להמתין ולראות, הרי כבר למדנו שלעיתים "השוק" יודע משהו שהמומחים לא.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 9.אורן 20/12/2012 00:10הגב לתגובה זוהמנחה הגיעה ל 2 דולר - שלמה תוכל להתייחס ?
- 8.שלמה גרינברג 19/12/2012 19:51הגב לתגובה זוראה הכתבה שלי מה 3.12 http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=180385
- 7.אלון 19/12/2012 17:43הגב לתגובה זושלמה , האם אתה מכיר את החברה שטבע מושקעת בה ?
- 6.מה זה מחיר כלכלי ל PAY? (ל"ת)במרכז 18/12/2012 22:14הגב לתגובה זו
- 5.תודה רבה שלמה, כתמיד מאמרייך מצויינים.......:-) (ל"ת)don 18/12/2012 19:38הגב לתגובה זו
- 4.עדי 18/12/2012 18:30הגב לתגובה זותסתכל על ה3-4 הודעות האחרונות שלהם, נראה לי שדווקא עכשיו זה קורם עור וגידים.
- 3.שלמה גרינברג 18/12/2012 16:30הגב לתגובה זולאני (1)גרהאם לא ידע שאי פעם ישתמשו ב MACHINES לעדי (2): מכיר היטב את מטבוליקס, אפילו שמעתי את המייסד, פרופסור Anthony Sinskey בהרצאה שנתן בבוסטון לפני שנים רבות. הייתה חלום גדול של תעשיית הפלסטיק אבל עדיין נאבקת
- 2.עדי 18/12/2012 12:49הגב לתגובה זותסתכל על MBLX חברה כמו שאתה אוהב, עם עתיד, עבר וסיפור. כמובן, אין פה המלצה לני"ע.
- 1.אני 18/12/2012 09:08הגב לתגובה זולא קראת גראהם. לטווח הקצר שינויים בשוק ההון הוא כתוצאה מ voting machine ולטווח הארוך weighting machine. אבי תורת ההשקעות היה חולק עליך...