גיזת הזהב של תחום הביומד - הנה המניות הרלוונטיות

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס לנישה החדשה בביומד שהולכת לפרוץ למיינסטרים

יישומה המתקרב של אותה נישה, מיפוי וריצוף של הגנום האנושי (Whole genome sequencing, ברפואה הציבורית, יהיה ללא ספק, הגדול ביותר מבחינה מסחרית בתחום. מדובר בשלב מתקדם בהשמתו של פרויקט הגנום האנושי שהתחיל בשנות ה-70' במימון ממשלת ארה"ב, ופרץ לעולמה של וול סטריט כחלום הגדול ביותר של תקופת הבועה. החלום הגיע לשיאו כאשר הציג ד"רJohn Craig Venter את מפת הגנום האנושי בהצגת חברה שייסד בשם Celera Corporation (סימול: CRA) ונרכשה ב-2011 ע"י חברת Quest Diagnostics (סימול: DGX). סלרה הייתה בזמנו חברת סטארט-אפ שהוערכה ביותר מ-25 מיליארד דולרים. אלא שכמו שקורה תמיד לחלומות בוול סטריט, כך גם החלום הזה נחלם שנים רבות לפני שהגיע למיין סטריט.

פרויקט הגנום האנושי היה אז בחיתוליו, אבל עם התקדמותן של מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה ובמיוחד ההתפתחויות בתחום המעבדים והיכולת לעבוד עם ביג דאטא, הופך כעת החלום למציאות - העלויות שכרוכות בשימוש במערכות הבדיקה יורד וקצב האימוץ שלו בתעשייה עולה. "השימוש בגנום מתחיל לזוז במהירות", אומר ד"רLeslie Biesecker מה-National Human Genome Research Institute. מדובר בנישה שתגלגל עשרות, אם מצרפים אליה את כל ההתפתחויות שינבעו מהשימוש בה, אולי מאות מיליארדי דולרים. זו נישה שמתחילה לקרום עור וגידים. התחרות על העוגה הענקית בעיצומה, כשוול סטריט כמובן עוקבת מקרוב. חשוב להבין שעם כל הכבוד להישגים עד כה, המטרה הסופית של פרויקט הגנום האנושי - פיענוח של "ההוראות הכתובות" על גבי הדנ"א, הוראות שמעבירים הגנים השונים, 3 מיליארד בגוף האדם, לחלבונים שפועלים בתאי הגוף - עדיין רחוקה מאוד מהגשמה. כלומר, אם ידעו את הקוד' יוכלו לדעת בדיוק מה עושה כל חלבון, כיצד הוא מתקשר עם חלבונים אחרים, מתי ועוד.

בשורה התחתונה, הרופאים יוכלו לאתר כל בעיה רפואית ולתקן אותה. המיפוי -ריצוף של הגנום האנושי - עדיין אינו מספק את הסחורה' אבל גם השלב הנוכחי בהתקדמות יעלה את יכולותיה של הרפואה לרמה חדשה לחלוטין. מי שרוצה להמשיך ולהבין את השימושים הפרקטיים שהמיפוי - ריצוף שיתאמץ טיפה לקרוא את הסיכום , ולאחר מכן ימשיך ל-2 מאמרים. הראשון, והשני, .

כרגע, המכשיר שמבצע את תהליך המיפוי – ריצוף, הינו מכשיר דיאגנוסטי שאין כמותו, אבל במחיר יקר מאוד שמוציא את רוב האוכלוסייה מהיכולת לנצלו. לכן השימוש בו נעשה רק בשני מצבים. הראשון, לאנשים עשירים שמוכנים לשלם. סטיב ג'ובס, למשל, שילם 100 אלף דולרים עבור הפעולה ב-2005. המצב השני, במקרים של מחלות נדירות שללא המיפוי אין דרך לזהות את מקורן או הדרכים לטפל בהן (המקרה של הנער מטקסס שמתואר במאמר, " Doctors Sift Through Patients' Genomes… ).

החברות שמשחקות בתחום

במהלך הגיאות של תחילת המאה הופיעו בוול סטריט אינספור חברות שניסו לגייס כסף על מנת להתקדם בתחום, מאותה סלרה דרך אפימטריקס (סימול: AFFX) ועד קומפיוג'ן (סימול: CGEN) "שלנו". אבל לא היו הכלים שאיפשרו התקדמות מעשית. אותם כלים הגיעו עם התקדמות המהפכות כאמור. מתברר, בעיקר בגלל פעילות M&A ענפה, שכמה חברות הצליחו להתקרב לשוק הרפואי ולהציע מערכות מיפוי - ריצוף זולות יחסית, שהמסחור שלהן מתקרב. הדבר מתחיל לעורר עניין מחודש בוול סטריט. המומחים טוענים שמדובר בתעשייה חדשה שתשנה את כללי המשחק. המשקיעים, כרגיל, מחפשים את "ה-AAPL של תחום הגנום".

כמו תמיד מובילות את התחום חברות ענק רפואיות, שהתעסקות בתחום אינה מהווה כל השפעה על הערכתן. הגדולות המובילות הן ג'נרל אלקטריק (סימול: GE) באמצעות חטיבת הדיאגנוסטיקה אמרשם, רוש (סימול: RHHBY.PK) שגם לה חטיבה דיאגנוסטית גדולה. חברת Agilent Technologies (סימול: A) מקליפורניה הידועה במכשור האלקטרוני-אנליטי שלה, חברת הפיתוח המובילה PerkinElmer (סימול: PKI), גלקסגוי (סימול: GSK) הבריטית ומין הסתם עוד אחת או שתיים שטרם פרסמו את מעורבותן. כפי שאנחנו מציעים תמיד - אלו החברות שמועדפות להשקעה למשקיע הסולידי - השקעה בהן תיתן כניסה לתחום ובטחון יחסי כללי. השכבה הבאה מכילה מס' חברות אחרות בשלבי התקדמות שונים. לדעתנו, בעלת הפוטנציאל הגדול ביותר היא Illumina (סימול: ILMN), מסאן דייגו, קליפורניה עליה כתבנו באפריל השנה (http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=164327).

אילומינה נמצאת בכותרות כמובן בגלל הצלחתה המסחרית המרשימה, אבל בעיקר עקב הניסיונות החוזרים ונשנים של ענקית הבריאות השוויצרית Roche Holding (סימול: RHHBY.PK) להשתלט עליה. לאחרונה החלו שמועות שגם החברה הבריטית המובילה גלקסקוי (סימול: GSK) תבוא עם הצעה. מדובר באחת ההצלחות המרשימות של העשור האחרון בתחום הרפואי - טכנולוגי. החברה הוציאה לאחרונה את מערכת ה-MiSeq החדשה שלה - מערכת מהירה וזולה לבדיקת רצף גנומי אישי, שתכניס את מה שנחשב עד היום כמערכת עתידנית, למיינסטרים של הרפואה. האתר המדעי החשוב www.the-scientist.com מונה את אותה טכנולוגיה כאחת מעשר הטכנולוגיות הגדולות של 2012 (http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/33341/title/Top-10-Innovations-2012/).

החברה הוקמה בשנת 1998 ע"י קבוצה של מדענים באוניברסיטת טאפט. שנה מאוחר יותר הביאו את Jay T. Flatley, שמוביל את החברה מאז. ב-2001 החלה החברה למכור וסיימה עם מכירות של 1.3 מיליון דולר והפסד. ב-2012 יגיעו המכירות לכ-1.15 מיליארד דולרים ורווח נקי של 195 מיליון. פלטלי הוא שהוביל את החברה בכיוון נישת מערכות המיפוי - ריצוף. כמו כן, הוא גם מייסדה של חברת Molecular Dynamics שמהווה את לב הפעילות בתחום בחטיבת אמרשם של ג'נרל אלקטריק (סימול: GE). יו"ר החברה הוא הפרופסור William H. Rastetter שהוביל את חברת ביוג'ן (סימול: BIIB) בעבר. הקונצנזוס ל-2013 חוזה מכירות של 1.25 מיליארד ורווח נקי של 220 מיליון. במחירה הנוכחי, 52 דולרים, המניה נסחרת לפי מכפיל היסטורי של 40 ומכפילי 2012-13 של 33 ו-29 בהתאמה.

ההערכה הגבוהה היא תוצאה של אמון בהנהלה, עם דגש על הציפיות להצעות רכש נדיבות. אילומינה נסחרת במיליארד דולר מעל להצעת הרכש הרשמית - 5.65 מיליארד דולרים - שהגישה Roche Holding בתחילת השנה. מאז ידוע שמשוחחים, אבל מספרים טרם פורסמו. ההערכה הנדיבה מצביעה על כך שהמשקיעים, במקרה הזה, מאמינים שאם ILMN תימכר, המחיר יהיה גבוה בהרבה.

LifeTechnologies (סימול: LIFE), חברה שפועלת בתחום הרחב של מדעי החיים עם חטיבה בתחום המיפוי - ריצוף הגנומי. זו חברה שמדגימה עליות רצופות במכירות וברווחיות. מכירות החברה ב-2011 הגיעו ל-3.74 מיליארד וחזויות להגיע ל-3.79 השנה ו-3.91 ב-2013, עם רווח נקי של 378 מיליון, 684 ו-745 מיליון בהתאמה.

מעבר לשתיים הללו, ישנן כמה חברות קטנות יותר שגם הן פועלות בתחום. הבולטת כרגע (מבחינת "עניין המשקיעים") היא Complete Genomics (סימול: GNOM) - חברה קטנה בהרבה מאילומנה, וותיקה יותר (נוסדה ב-1987), שעד כה מבחינה מסחרית לא הצליחה. החברה פיתחה קידוד גנומי מתקדם ומתחילה לעורר עניין לאחר שקיבלה לאחרונה שתי הצעות רכש. הראשונה הגיעה מאילומנה, בסך 114 מיליון דולרים ונדחתה. השנייה הגיעה מחברת מדעי החיים הסינית BGI-Shenzhen, שמתמחה בטיפול בגנים בסין ומפעילה מרכזי אבחון. זו האחרונה מציעה סך של כ-118 מיליון. לא ברור היכן ההצעה עומדת כרגע. שווי קומפיט ג'נומיקס עומד כרגע על כ-107 מיליון - מה שמצביע על כך שהמשקיעים מתקשים להאמין שהצעות הרכש תעלנה מעל לרמתן הנוכחית.

אפימטריקס (סימול: AFFX) - אחת התקוות הגדולות של תחילת המאה, אך איכזבה. לצדן של סלארה שהזכרנו ומילניום שנמכרה ליפנים, היא הייתה מנושאות הדגל של התחום בתקופת הבועה. כנראה שהנהלתה לא הצליחה לנווט והמניה מתדרדרת לאורך שנים. ישנה Helicos BioSciences (סימול:HLCSQ ) שיצרה ציפיות גדולות בתחום וכמעט ונעלמה לאחרונה. בנוסף, ישנן גם Luminex Corporation (סימול:LMNX ) שמדדה,Pacific Biosciences (סימול:PACB ) שמנסה לפתח מוצרי בדיקה לתהליכים ביולוגיים ומתמחה בתחום המיפוי של החומצות ו-Sequenom (סימול:SQNM ). כל אחת מהן יכולה "להפתיע", בעיקר בגלל שהתחום הולך ומתחמם ויהיו קונים פוטנציאליים בסביבה. אישית אנחנו אוהבים אתILMN , GE ו-RHHBY. חשוב גם לקחת בחשבון שבתחום פועלות חברות פרטיות רבות, כך שהתחרות תלך ותגדל.

מה קורה במרטלמנאג' (סימול: MTSL)?

ב-20.8 כתבנו על החברה (http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=174248) שהראתה, לאחר שנים של שינה עמוקה, סימני התעוררות. תחת הכותרת "בין מארוול למר-טלאמנג'" ניסינו להסביר מה גרם להתעוררות (מאז אמצע אוגוסט עלתה המניה ב-150%). כיוון שהיא אינה מכוסה ע"י איש ואתרי המניות מתעלמים ממנה כליל (בעיקר כיוון שלא הייתה סיבה להתייחסות), קשה מאוד לדעת מה קורה בחברה הקטנה הזו. אבל ציינו את השיפור המרשים בתוצאות העסקיות מאז היציאה ממשבר 2008. בעת כתיבת הכתבה הגענו למסקנה שבגלל השיפור בתוצאות - שיפור שנמשך זו השנה הרביעית - "המניה מעניינת", אבל גם מסוכנת בגלל חוסר המידע וההון הנפרע הצף הנמוך.

מתברר שיש אתר, http://sierraworldequityreview/, הוא נקרא ומריח ישראלי, שמאז אוגוסט לא מרפה מלהמליץ על MTSL. "האם סיסקו (סימול: CSCO) עומדת לעשות מהלך על מר?", שאלו והוציאו מחקר מחמיא. סיסקו עוד לא עשתה מהלך, אבל המניה ממשיכה צפונה. בתחילת דצמבר באה הכותרת, " Massive Run Starting MER Telemanagement To Hit $22 By Mid January Up Over 600% Forecasts Sierra World Equity Review ". כדאי לכם להיכנס ולו רק בגלל סיירה והביקיני שלה.

בכל מקרה, הרבעון השלישי ממשיך להציג חברה בצמיחה, בהתאוששות. בתשעת החודשים הראשונים של 2012 המכירות, 9.65 מיליון, עלו בכ-10%, הרווח התפעולי, 1.5 מיליון, צמח ב-240.3%, הרווח הנקי, מעל למיליון, גדל ב-72.6% ובקופה מעל 4.5 מיליון - שזה אומר דולר למניה. בתשעת החודשים מציגה החברה רווח למניה של 22 סנט מה שמעמיד את מכפיל 2012 על כ-11 פעם. מר איתן בר, אדם בעל ניסיון רב הגיע מנייס (סימול:NICE ) וקיבל את הניהול ב-2004. מאז שנכנס לתפקיד הוא מעלה בעקביות את המכירות והרווחיות ונשמע אופטימי. מר עוסקת בפתרונות של התייעלות ההוצאות בתקשורת ובבילינג ובמערכות תמיכה - תחומים נרחבים שאם ההנהלה תדע להמשיך ולנצל את הידע שהצטבר בחברה ב-27 שנות קיומה יאפשרו המשך הצמיחה. אין לנו מושג אם המניה תגיע ל-22 בינואר (אין הרבה זמן), אבל כרגע התמונה נראית טוב. חבל שאף אנליסט לא טורח להציץ.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(15):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 15.
    שלמה גרינברג 17/12/2012 08:01
    הגב לתגובה זו
    ללירוי (13): מפעם לפעם אני מתייחס לבריינסטורם, לפחות 3 פעמים במהלך 2012, מניית חלום מעניינת. לאלכס (14) את 2Bio מכיר השנייה לא. מה דעתי? מעניין.
  • 14.
    אלכס 16/12/2012 16:11
    הגב לתגובה זו
    2 חברות הזנק שמטפלות בסוגי סרטן הכי נפוצים וסוכרת. אתר immunesk u twotobiotech נראה פוטנצאיל גדול. מתחילים ניסויים קליניים ב AML מה דעתך?
  • 13.
    לירוי 15/12/2012 07:58
    הגב לתגובה זו
    שלמה בבקשה ממך התייחסות לגבי בריינסטורם. תודה מראש.
  • 12.
    לשלמה, מה קורה/קרה ב- boss? מה דעתך עליה כעת? תודה (ל"ת)
    רועה צאן 15/12/2012 01:33
    הגב לתגובה זו
  • 11.
    שלמה גרינברג 14/12/2012 15:07
    הגב לתגובה זו
    לשמואל, אבי ויובל: את דעתי על ביוליין נתתי לאחרונה,באמצע אוקטובר, ראו http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=176297. לגבי TSEM אמרתי את מה שיש לי לומר ודעתי לא השתנתה נמתין לתוצאות הרבהעון הנוכחי.
  • 10.
    יובל 14/12/2012 12:57
    הגב לתגובה זו
    שלמה אותנו מעניינות חברות ישראליות ולא מה שקורה מעבר לים אשמח שתתן סיקור נוסף על החברות הללו טאואר וביוליין
  • 9.
    אבי 14/12/2012 12:23
    הגב לתגובה זו
    הרבה זמן שלא סקרת את האסטרטגיה שלהם
  • 8.
    עופרה 13/12/2012 23:19
    הגב לתגובה זו
    ACTC הולכת על R/S ואז? אני לא שאלתי לגבי מחיר
  • 7.
    קומפיוג'ן עולה חזק היום,ואלוט נשחטת...מה קורה??? (ל"ת)
    יוסי 13/12/2012 21:00
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    שמואל 13/12/2012 16:57
    הגב לתגובה זו
    מה דעתך על ביוליין, אנחנו בפתח שנת 2013 שנת ההכרעה (לדעתי)האם יש סיכוי יותר מסיכון ב BL-1020 וב BL-8040 וב BL-1040 וב BL-7040 לדעתי אלו המולקולת הכי מתקדמות בכיוון הנכון! דעתך?
  • 5.
    שועלי 13/12/2012 16:45
    הגב לתגובה זו
    BCLI ו-PSTI
  • 4.
    שלמה גרינברג 13/12/2012 16:08
    הגב לתגובה זו
    אופציה אחת היא לרכוש כמה מניות של כמה "חלומות" כמו ACTC, PSTI, STEM BCLI ויש עוד כאלו ולשבת ולקוות (כפי שאת עצמך כותבת) האופציה השניה היא ללכת על חברות הרפואה הגדולות שמתעסקות בתחום ברצינות כמו טבע, סאנופי (דרך גנזים) ועוד. בכול מקרה, כרגע יש ל ACTC מספיק כסף "למשוך" אבל את צריכה לקחת בחשבון האפשרות שהחברה לא תגיע למטרה. אני ברצינות חושב שאת חייבת לקרוא הכתבה, למחיר המניה אין שום משמעות.
  • 3.
    שלמה גרינברג 13/12/2012 15:56
    הגב לתגובה זו
    ראשית תקראי בעיון את הכתבה שפורסמה ב 6.12 בסיקינג- אלפא, http://seekingalpha.com/article/1049531-actc-and-the-ghosts-of-christmas?source=yahoo. הכתבה מסבירה מצוין את המצב. תחום תאי הגזע, למרות הצלחות נקודתיות, עדיין רחוק מאוד מהכניסה לשימוש רפואי. ACTC היא ללא ספק מהחברות המובילות וגם הנהלתה מצוינת אבל עד למטרה צריך הרבה כסף וכאן הבעיה המרכזית, לחברה יש כבר למעלה מ 2 מיליארד מניות. זו הסיבה שאני כותב שלמי שמשקיע בחלומות, בין אם תאי גזע או מיפוי וריצוף של הגנום האנושי, יש 2 אופציות (המשך)
  • 2.
    עמית 13/12/2012 14:59
    הגב לתגובה זו
    העתיד נראה טוב
  • 1.
    עופרה 13/12/2012 13:36
    הגב לתגובה זו
    שלום לך שלמה. אני פונה אליך עקב נסיון רב ולא מבקשת יעוץ מיקצועי. המניה הנ"ל היתה כבר ב 0.27$ .עקב דילולים,תביעות משפטיות וקצב איטי בהגשמת הלו"ז השער התדרדר ל 5 סנט. מאידך, מבחינת הניסויים הקליניים אין שום הודעה רעה. מה עלי לעשות? האם להאמין במדע או להשלים עם 50% הפסד ולזרוק?תודה מראש להתייחסותך.