כריסטין לאגרד ECB אירופה
צילום: European Central Bank

האינפלציה עדיין גבוהה ובבנק המרכזי לא רואים את הסוף להעלאות הריבית - איך המצב באירופה הפך לגרוע יותר מארה"ב

"האינפלציה באירופה עדיין גבוהה מדי וצפויה להישאר כזו לאורך זמן. אופי האינפלציה באירופה משתנה והמלחמה בה צפויה להיות מאתגרת" 
אדיר בן עמי | (3)

נשיאת הבנק המרכזי האירופי כריסטין לגארד, אמרה היום בנאומה כי האינפלציה באירופה עדיין גבוהה מדי וכי זה עדיין מוקדם מדי בכדי להכריז על ניצחון. האינפלציה באיחוד עומדת כיום על 6.1%, נמוכה מה-7% אליו הגיעה באפריל אך גבוהה לעומת 4% בארצות הברית. מטרת הבנק המרכזי היא להגיע לאינפלציה של 2%.

"האינפלציה עדיין גבוהה מדי וצפויה להישאר כזו לאורך זמן. אופי האינפלציה משתנה והמלחמה בה צפויה להיות מאתגרת" , אמרה לגארד. "הדביקות של האינפלציה נגרמת כתוצאה מכך שהיא מפלסת את דרכה במשק בשלבים, כאשר גורמים במשק מעבירים מאחד לשני את העלויות".

באירופה סבלו משיעורי אינפלציה גבוהים בעיקר כתוצאה מפלישת רוסיה לאוקראינה, שדחפה מעלה את עלויות האנרגיה. בחודשים האחרונים די התפוגגה השפעת הפלישה וקפיצת המחירים עברה אל מוצרי המזון.  הריבית באירופה עומדת על 4% מאז החלו לעלות אותה ביולי, כשההתמהמהות בהעלאת הריבית נבעה מהחשש כי לאחר העלאת המחירים בעקבות המלחמה באוקראינה, העלאת ריבית תקשה עוד יותר על האזרחים. בשוק צופים כעת העלאת ריבית נוספת בחודש הבא ועוד אחת כנראה בספטמבר. "לא סביר שהבנק המרכזי יצהיר בביטחון כי הריביות הגיעו לשיא וזו הסיבה שהמדיניות שלנו צריכה להיות מוכרעת פגישה אחר פגישה ותסתמך על הנתונים", אמרה הנשיאה.

המצב באירופה הרבה יותר מסובך מאשר בארה"ב: בארה"ב יש ניהול מדיניות מוניטרית אחת, על ידי הבנק המרכזי, הפד, וניהול פיסקאלי אחד על ידי הממשלה - אבל באירופה המצב שונה: אמנם יש ניהול מדיניות מוניטרית אחת, על ידי הבנק המרכזי, אבל כל מדינה מתוך ה-19 פועלת פיסקאלית בצורה אחרת - כל ממשלה בגוש פועלת בצורה אחרת. 

כך, יש מדינות שהמצב הכלכלי בהן קשה יותר (יוון, ספרד, פורטוגל ועוד) ויש מדינות עם מצב כלכלי טוב בהרבה (גרמניה). במדינות החלשות האבטלה הרבה יותר גבוהה, התוצר נמוך, פריון העבודה של האנשים נמוך יותר, ובחלק מהמקומות - גם הרצון שלהם לעבוד ומוסר העבודה נמוך יותר. אבל כשמעלים את הריבית אי אפשר להעלות אותה רק באזורים החזקים יותר, ויותר מכך - הכלכלות החלשות ממילא הן אלה שסובלות יותר, כי מראש המצב אצלן קשה יותר. עליית הריבית היא רוחבית בכלכלה האירופאית ולכן החשש באירופה חמור יותר מפני זליגה למיתון חמור. 

בארצות הברית לעומת אירופה החלו להעלות את הריבית שעומדת כיום על 5.25% כבר במרץ שנה שעברה וגם שם צופים כעת עוד העלאות ריבית. פאוול אמר בנאומו לקונגרס כי האינפלציה עדיין ברמה הרבה יותר גבוהה מהרמה שבה היא צריכה להיות. "לחצי האינפלציה ממשיכים להיות גבוהים למרות שהאינפלציה התמתנה מעט מאז אמצע השנה שעברה, ולתהליך הורדת האינפלציה ל-2% יש עוד דרך ארוכה לעבור".

על פי תחזית הפד' צפויות עוד שתי העלאות ריבית עד סוף השנה. האינפלציה בארה"ב אמנם ירדה בחודש האחרון ל-4% אבל אינפלציית הליבה (בניכוי מזון ואנרגיה) עומדת על רמה של 4.7%, והמדד ה-PCE המועדף על הפד' (המדד למחירי ההוצאות לצריכה אישית) לחודש מאי עמד על 5.3%. "כמעט כל משתתפי ה-FOMC (חברי הפד'. נ"א) צופים שיהיה נכון להעלות את הריבית בעוד קצת עד סוף השנה", אמר פאוול. 

קיראו עוד ב"גלובל"

הציפיות לאינפלציה, הנחשבות למשתנה מרכזי לאן הולכים המחירים לאורך זמן, "מעוגנות היטב", אמר פאוול. סקר אמון הצרכנים שנצפה מקרוב באוניברסיטת מישיגן, למשל, הראה שתחזית האינפלציה לשנה מהיום ירדה ל-3.3%, הנמוך ביותר מאז מרץ 2021. עם זאת, פאוול גם ציין כי הורדת האינפלציה תדרוש האטה של הכלכלה לצמיחה מתחת למגמה. הוא גם חזר והדגיש את המשפט הקבוע - שהחלטות הריבית הבאות יתקבלו על סמך 'נתונים נכנסים' ופגישה אחר פגישה, ולא על בסיס מסלול שנקבע מראש.

 

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    גופים המזוהים עם השלטון יפמפמו אינפלציה נמוכה יש בחירות (ל"ת)
    יורם 28/06/2023 11:28
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    לילי 28/06/2023 08:25
    הגב לתגובה זו
    " איך המצב באירופה הפך לגרוע יותר מארה"ב " פשוט הדפיסו כסף וממשיכים להדפיס . הריבית הראלית שלילית ונמוכה . אף אחד שם לא רוצה ריבית ראלית .
  • 1.
    1929 כאן !!! (ל"ת)
    דן 27/06/2023 22:11
    הגב לתגובה זו