לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים
שבוע מעניין במיוחד הולך להיות בוול סטריט עם רצף דוחות של חברות ענק שעשויות להכתיב את הקצב לארה"ב כולה, וביניהן גוגל, מיקרוסופט, מטא, אמזון, בואינג, מקדונלדס, קוקה-קולה ועוד.
כל הכלכלנים הבכירים והבנקים הגדולים מזהירים כי הכלכלה האמריקאית נמצא על סיפו של מיתון. הם אמנם חלוקים בדעתם בנוגע לחומרתו של המיתון אך קונצנזוס שכזה באשר לעצם בואו לא נראה כאן כבר הרבה הזמן. הריבית בארה"ב כבר הספיקה לעלות ל-5% לאחר שהפד' מנהל זה למעלה מזנה מלחמת חורמה באינפלציה שהגיעה בשיאה ל-9.1% אך מאז התמתנה ל-5%. המגמה טובה וזה חשוב, אך זה לא מספיק על מנת להביא את הפד' למצב שבו הוא יכול להרשות לעצמו להוריד את גובה הריבית. שוק התעסוקה עדיין חזק והסכנה מפני התפרצות מחודשת ואגרסיבית של האינפלציה עדיין ממשית.
במובן מסוים, הפד' מפחד מאינפלציה גבוהה הרבה יותר ממה שהוא מפחד ממיתון. הוא רואה באינפלציה, ובצדק, כאיום הגדול ביותר על הכלכלה, כזה שעלול להביא לקריסתה ולנזקים בלתי הפיכים. לכן זו תקופה מתאגרת, מורכבת ומסקרנת בשוק האמריקאי ובשווקים בעולם כולו שמושפעים מהנעשה בוול סטריט במידה לא מבוטלת.
דוחות השבוע: מחר (שני) - קוקה-קולה, פיליפס, קרדיט סוויס ובנק First Republic שקרס לאחרונה. שלישי - מיקרוסופט, גוגל, אנפייז, ויזה, וריזון, UPS, ג'נרל מוטורס, מקדונלדס, 3M, סופטיפיי, פפסיקו וג'נרל אלקטריק. רביעי - מטא, בואינג, Roku וטלדוק. חמישי - אמזון, אינטל, סנאפ, אמריקן איירליינס, קטרפילר, איליי לילי, מאסטרקארד, קרוקס, מרק, פינטרסט, פירסט-דולאר. שישי - אקסון מובייל, שברון.
נתוני מאקרו מרכזיים השבוע: שלישי - מדד מחירי הבתים של קייס שילר/S&P, מכירות בתים חדשים ומדד אמון הצרכנים Conference. רביעי - נתון הזמנות המוצרים ברי קיימא. חמישי - נתון צמיחת התמ"ג לרבעון הראשון (הצפי הוא לצמיחה של 2%, הצפי לפי מודל GDPNow של הפד' הוא 2.5%). שישי - מדד ה-PCE לחודש מרץ (צפי לעלייה חודשית של 0.3% ולקצב שנתי של 4.5%).
אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב: "מדדי מנהלי הרכש הראשוניים לחודש אפריל משקפים העמקת הפער בין מגזר התעשייה לשירותים. המדדים במגזר השירותים המשיכו לעלות הרבה מעל הרמה של 50 באירופה, ארה"ב ויפן. לעומת זאת, בתעשייה התמונה מעורבת. בארה"ב המדד עלה במפתיע מעל 50, זאת לאחר חמישה חודשים בהם היה נמוך מ-50. באירופה המדד בתעשייה המשיך לרדת יותר עמוק מתחת לרמה של 50. בסה"כ, מדדי מנהלי הרכש אינם משקפים תמונה של משבר מעמיק, אלא לכל היותר האטה מדורגת בקצב הגידול בכלכלה.
"ספר הבז'" של הפד', הראשון מאז המשבר בבנקים, הצביע שלא היה שינוי משמעותי בפעילות הכלכלית מאז הסקר הקודם. תיאורי השינויים בצמיחה בסקרים האחרונים בהחלט משקפים האטה. גם הציפיות לא השתנו משמעותית. מספר שלוחות הפד' האזוריות אכן דיווחו על צמצום תנאי אשראי בבנקים. התרחבות בשוק העבודה הואטה. החברות מדווחות על התמתנות בעליית המחירים. לפי Atlanta Fed Wage Growth Tracker שעוקב אחרי השינוי בשכר הממוצע הצביע שקצב עליית השכר ממשיך להיות גבוה ואף עלה בחודש מרץ. עונת הדוחות בארה"ב נפתחה יחסית טוב - שיעור החברות שמכות את התחזית עומד בינתיים על 77.5%, גבוה מהממוצע מאז 2015 של כ-75%. צריכים כמובן לקחת בחשבון שהתחזיות מראש היו נמוכות".
- מתרבות האינדקציות לפגיעה ממשית בכלכלה בעקבות מדיניות המכסים
- טראמפ צפוי להקל במכסים על רכבים; איך זה ישפיע על המניות בתחום?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות מוסר כי "בעולם, הנתונים עדיין לא מאותתים על נפילה מיידית בפעילות הכלכלית כאשר סט נתוני מדדי מנהלי הרכש של חודש אפריל בארה"ב ואירופה היה בסך הכל טוב מהצפוי. בארה"ב נרשם שיפור קל בפעילת התעשייתית על פי המדד של מרקיט והקריאה אף אותתה על התרחבות קלב בתעשייה. בנוסף, בענפי השירותים נרשמה עליה נוספת בפעילות והמדד עלה מ-52.9 נק' ל-54.9 נקודות. על פי מרקיט, נרשם שיפור נרחב בפעילות בתחילת הרבעון השני אך ביחד איתו גם הלחצים האיפלציוניים החלו לטפס שוב ובמרקיט מציינים כי זהו החודש השלישי ברציפות בו הם רואים עליה בקצב.
"למרות שהרבעון הראשון היה חיובי, חוזקה זו הייתה בעיקר תוצאה של גורמים עונתיים חריגים. בינתיים, המדדים המובילים מאותתים על כך שהפעילות הכלכלית מאטה באופן ברור וכי ארה"ב כבר ממש על סיפו של מיתון כלכלי. אם זה לא מספיק, בימים אלו אנו צפויים לראות זינוק באי הוודאות בארצות הברית עקב הוויכוח המסורתי סביב תקרת החוב כאשר הפעם נראה כי הסיכונים גבוהים מתמיד, כל מה שצריך לעשות זה להתבונן על ה-CDS או על הפערים הגדולים בין הריביות הגלומות עד חודש מאי ואלו הגלומות מחודש יוני והלאה. נראה כי השווקים מתחילים להתכונן לאפשרות של עימות גדול סביב תקרת החוב, מה שעשוי להוליד צמצום פיסקאלי משמעותי שיתווסף להידוק הצפוי בתנאי האשראי עקב משבר הבנקים. בשורה התחתונה, אנו מעריכים שהמיתון הכלכלי בארה"ב ואירופה כבר למעשה החל כך שלפחות נכון להיום, אנו מצפים לכך שהעלאות הריבית של השבוע הבא יהיו גם האחרונות".
מבנק הפועלים נמסר: "הנתונים החדשים שפורסמו אינם מספקים תמונה אחידה לגבי מצב המשק. נתוני שוק העבודה מעוררים מעט דאגה מסוימת לגבי הכיוון בהמשך. הדרישות השבועיות החדשות לדמי אבטלה עלו מעט מעל התחזית, ובמספר דורשי דמי אבטלה ממושכים נמשכה העלייה שהחלה בספטמבר 2022, והיא עלתה מרמה של 1.3 מיליון ל-1.9 מיליון דורשי עבודה, הרמה הגבוהה מנובמבר 2021. מדד האינדיקטורים המובילים של הקונפרנס בורד ירד ב-1.2% במרץ, יותר מהצפוי, לאחר ירידה של 0.5% בפברואר. רמת המדד כעת מצביעה על הסתברות גבוהה למיתון בכלכלה האמריקנית בשניים עשר החודשים הבאים. בכיוון החיובי, מדד מנהלי הרכש (PMI) של סך התפוקה עלה באפריל לרמה של 53.5 נקודות, הרמה הגבוהה בכמעט השנה האחרונה. על פי רכיבי המדד, המגזר הפרטי הגדיל את התעסוקה בתחילת אפריל בקצב המהיר בתשעת החודשים האחרונים. זאת, ככל הנראה בהשפעת גידול בהזמנות החדשות ושיפור בשרשרת האספקה. מדד מנהלי הרכש בענפי השירותים עלה ל-53.7 נקודות, הרמה הגבוהה בשנה האחרונה, ומדד מנהלי הרכש של ענפי התעשייה עלה לרמה של 50.4 נקודות, המצביעה על התרחבות של הפעילות, לראשונה מאז אוקטובר האחרון. אומדנים לצמיחה ברבעון הראשון מצביעים על צמיחה שנתית של 2%, לאחר צמיחה של 2.6% ברבעון האחרון של 2022.
"שוק ההון צופה שריבית הפד' תעלה עוד פעם אחת, ותחל לרדת בעוד מספר חודשים. שוק ההון צופה בהסתברות של קרוב ל-100% שריבית הפד' תעלה פעם נוספת ב-0.25% בהחלטה ב-3 במאי, ותגיע לרמה של 5.25%. החל מחודש יולי השוק צופה ירידה בריבית הפד', כך שהיא צפויה להגיע לרמה של כ-4.75% בסוף שנת 2023".